En lækker Citrontærte eller Tarte au Citron er en skøn fransk klassiker der smager utrolig dejlig. Den har en sprød bund, en syrlig citroncreme og på toppen en sødlig marengs som har fået lidt farve der giver den en anelse karamelsmag. Alt i alt en af mine yndlingstærter da den både er syrlig, sød og med knas fra tærtebunden som matcher hinanden utrolig godt.
Igen viser det franske køkken sig fra sin fantastiske side, hvor man sammensætter flere ingredienser der gør at man får en vidunderlig helhed.
En Citrontærte eller Tarte au Citron kan man godt lave dagen i forvejen, da den kan holde sig i ca. 3 – 4 dage i køleskabet. Vi havde en halv tærte i overskud efter en gæstemiddag, hvor vi de efterfølgende aftener fik et lille. Den havde stadig den dejlige markante citronsmag og marengs smagte ligeledes godt.
Opskrift på citrontærte
Er en citrontærte svær at lave?
Den er utrolig nem at lave og man kan eksempelvis tilberede citroncremen mens tærtedejen bage i ovnen. Tærtedejen kan ligeledes samles dagen inden og tager ikke meget mere end 10 minutter at samle.
Hvad skal man være obs. på når man laver en Citrontærte?
Man skal være obs. på at marengsen er tyk, og tykkere end det man i første omgang tror. Jeg lavede i første omgang den lidt for tynd, hvilket gør at den ikke står helt op, når man dekorerer tærten med marengsen.
Når æggehviderne piskes til marengs kommer man varm sirup i. Her er det vigtig at man fortsætter med at piske, ellers skiller æggehviderne pga. direkte varme.
En tredje detalje er når man brænder marengsen, da den kan blive for brændt hvilket ikke smager særlig godt. Den må gerne få farve så den får en smag af karamel der passer godt til citrontærte.
Andre spændende desserter: Creme Brule // Hjemmelavet Vaniljeis // Rabarbertærte
Citrontærte Tarte au Citron
Ingredienser
Tærtebund
- 250 g. hvedemel
- 170 g. smør
- 65 g. flormelis
- 1 tsk. Vaniljesukker
- 1 æg
- 1 knivspids salt
Citroncreme
- 2 hele citroner
- Skallen fra 2 citroner
- 2 hele æg
- 2 æggeblommer
- 100 g. sukker
- 2 dl. fløde
Italiensk Marengs
- 125 g. æggehvide
- 200 g. sukker
- 1 dl. vand
Udstyr
Sådan gør du
Tærtebund
- Hæld mel, flormelis, vaniljesukker og salt i en skål og smuldr smørret i det.
- Kom dernæst ægget i og saml dejen hurtigt sammen.
- Dette gøres nemmest på et bord – Den skal ikke æltes men kun samles.
- Pak dejen ind i film og lad den hvile i 1 time i køleskabet.
- Tag dejen ud af køleskabet, og tryk den ud i en tærteform og godt op af siderne. Prik den dernæst med en gaffel så den ikke hæver op når den bages.
- Man kan også placere dejen på et stykke bagepapir og rulle den ud og dernæst lægge den over tærteformen, men jeg synes at det er nemmere at trykke en tærtedej ud i formen.
- Læg et stykke bagepapir over dejen og fordel en mængde bønner, kikærter, ris eller lignende så dejen ikke hæver op under bagningen.
- Bag tærtebunden ved 220 grader uden varmluft i ca. 12 – 15 minutter.
- Fjerne bagepapiret og bønnerne og giv tærtebunden 5 minutter efterbagning.
- Tag den ud af ovnen og lad den køle af inden citroncremen hældes over bunden.
Citroncreme
- Riv skallen på citronerne.
- Skær skallen af de to hele citroner, som dernæst skæres i både. Husk at fjerne kernerne.
- Kom citronbådene, revet citronskal, 2 hele æg, 2 æggeblommer og sukkeret i en skål eller beholder hvor det hele blendes til en creme.
- Kom dernæst fløden i lidt ad gangen mens der fortsat blendes.
- Hæld dernæst citroncremen i den bagte tærtebund.
- Bag den i ovnen uden varmluft ved 150 grader i ca. 30 – 35 minutter indtil citroncremen har sat sig som en gele.
Italiensk Marengs
- Hæld sukker og vand i en gryde, som koges op indtil sukkeret smeltes og siruppen er klar. Tag gryden af kogepladen, da siruppen ikke må blive mørk.
- Kom æggehvider i en skål hvor de piskes til en luftig skum.
- Hæld dernæst den varme sirup i en tynd stråle mens der piskes. Bliv ved med at piske indtil man har en meget tyk marengs de kan stå når den sprøjtes ud i toppe.
- Kom marengsen i en sprøjtepose og sprøjt den ud i dutter, eller smør den ud over citroncremen eller dekorer tærten som man har lyst til.
- Man kan stille tærten ind under en grill for at give marengsen farve eller bruge en brænder hvor man forsigtig giver den lidt farve. Ved begge metoder skal man passe på, at den ikke bliver forkullet.
Noter
Citroncremen kan man efter smag gøre mere syrlig ved at tilsætte ½ – 1 hel mere citron.
Personligt oplevede jeg at to citroner med skal var passende til mine gæster.
Kan man serverer den som dessert?
Ja det kan man sagtens serverer en citrontærte som dessert, hvilket jeg selv har gjort hvor det var sammen en Chokolademousse og rødbede is, hvilket passede rigtig sammen. Men som sagt kan den stå selv som en skøn og frisk dessert, og kan selvfølgelig også serveres til kaffen eller te.
Se hvordan du laver citrontærte.
Tryk tærtedejen ud i formen og prik den så den ikke hæver op fra formen.
Når man har revet skallen af citronerne skæres skallen af og de skæres i både.
Dernæst blendes citronerne med øvrige ingredienser til en lækker citroncreme.
Citroncremen hældes over den bagte tærtebund.
Selv om citroncremen næsten flyder over falder den lidt til bunds når den bages.
Den bage citrontærte inden den dekoreres med Italiensk Marengs.
Dekorer citrontærten med hjælp af en sprøjtepose eller smør den ud over tærten.
Sæt tærten i ovnen under grillen eller brug en brænder til at karameliserer den Italienske Marengs.
Dejlig dessert .. hvad vil du servere til at drikke ?
Hej Erna
Tak :-).
Jeg vil drikke en sød Riesling eller Gewürztraminer til citrontærten, da sødmen i begge vine passer godt til syren i desserten.
Bedste hilsner
Søren