Honning med havtorn giver en fantastisk smag til rigtig mange ting, som f.eks. jordbær eller andre bær med fløde over, til morgenmads yoghurten eller grøden. Den kan ligeledes bruge i dejen til et brød eller i en dressing til salaten.
I jordbær sæsonen har vi brugt det utrolig meget, hvor jordbærerne smag utrolig godt når de har fået en smule fermenteret havtorn honning sammen med fløden.
Smagen af den søde honning og let syrlige havtorn passer utrolig godt sammen, og man skal ikke bruge meget af den fermenterede havtorn honning for at give andre ingredienser en lidt anden smag.
Prøv også: Fermenterede Ramsløg // Rabarber Sirup // Honning med Blomster
Fermenteret Havtorn Honning
Ingredienser
- 9 dele honning
- 1 del vand
- 1/3 havtorn
Sådan gør du
- Kom honning og vand i en gryde, som ved middel svag varme varmes op til lige under kogepunktet. Brug evt. et termometer, så det ikke koger.
- Tag dernæst gryden af og lad det køle ned indtil honningen er lun.
- Skyl et glas med låg eller patentglas i skoldende vand.
- Skyl havtornene og hæld dem i glasset, som skal fyldes 1/3 med dem.
- Hæld honningen over, sæt lå på og stil det i et mørkt skab.
- Lad det stå i mindst 2 uger før man tager hul på det.
- Da honning næsten er livstids holdbart kan denne fermentering holde sig i det uendelige, såfremt glasset var gjort rent.
Noter
Da honning nærmest har en livslang holdbarhed kan denne fermenteret havtorn honning holde sig i utrolig lang tid. Jeg har stadig honning stående, som jeg har købt for flere år siden, der smager helt normalt. Grunden er sukkerindholdet i honningen som er konserverende.
Jeg har tidligere fermenteret honning med hyldeblomster og hybenroser, som giver deres aromatiske smage til honningen.
Smagen intensiveres jo længere tid honningen står. Det skønne med denne slags opskrifter er man bruge lige nøjagtig de krydderurter eller bær man selv gerne vil have smag af i sin honning. Samtidig er opskriften rigtig nem at gå til.
Har du eksempelvis ikke havtorn kan du i stedet bruge økologisk citron og appelsin skal som også giver en utrolig skøn smag med honningen.
Hvis man med tiden får en for kraftig havtorn smag i den fermenterede honning kan disse tages fra.
Sørg for at skolde de glas man bruger inden havtornene kommes i.
Hæld den varme honningblanding i glasset med havtornene. Skru låget på og stil det et lunt sted i to uger. Husk at løsne låget en gang om dagen, for at luften gasserne i fermenteringen kommer ud.
0 kommentarer