Fermenteret Havtorn Honning
Honning med havtorn giver en fantastisk smag til rigtig mange ting, som f.eks. jordbær eller andre bær med fløde over, til morgenmads youghurten eller grøden, i dejen til et brød eller i en dressing til salaten.
I jordbær sæsonen har vi brugt det meget, hvor jordbærerne har fået en smule fermenteret havtorn honning sammen med fløden.
Smagen af den søde honning og let syrlige havtorn passer utrolig godt sammen, og man skal ikke bruge meget af det for at give noget andet smag.

Fermenteret Havtorn Honning
Ingredienser
- 9 dele honning
- 1 del vand
- 1/3 havtorn
Sådan gør du
- Kom honning og vand i en gryde, som ved middel svag varme varmes op til lige under kogepunktet. Brug evt. et termometer, så det ikke koger.
- Tag dernæst gryden af og lad det køle ned indtil honningen er lun.
- Skyl et glas med låg eller patentglas i skoldende vand.
- Skyl havtornene og hæld dem i glasset, som skal fyldes 1/3 med dem.
- Hæld honningen over, sæt lå på og stil det i et mørkt skab.
- Lad det stå i mindst 2 uger før man tager hul på det.
- Da honning næsten er livstids holdbart kan denne fermentering holde sig i det uendelige, såfremt glasset var gjort rent.
Noter
Da honning nærmest har en livtids holdbarhed kan blandingen holde sig utrolig lang tid. Jeg har stadig honning stående, som jeg har købt for flere år siden, der smager helt normalt. Grunden er sukkerindholdet i honningen som er konserverende.
Jeg har tidligere fermenteret honning med hyldeblomster og hybenroser, som giver deres aromatiske smage til honningen.
Smagen intensiveres jo længere tid honningen står.