og

Kebab shawarma

Perfekt og hjemmelavet lamme kebab der smager som en ægte shawarma er skøn til pitabrød og masser af lækkert tilbehør.

I den perfekte lamme kebab opskrift gælder det ofte om at sørge for at kødet får lov at trække natten over i den skønneste kebab marinade.
Lammekødet får en helt utrolig smag når den trækker alt smagen fra disse dejlige krydderier.

Smagen i en lammekebab er uimodståelig og får mig til at tænke på et marked i Grækenland eller Tyrkiet, hvor jeg har smagt de skønneste shawarma kebab tilberedt over grill.
Man kan både komme kødet og tilbehøret i et pitabrød eller fladbrød, hvor man ruller det til en rullekebab.

Marinaden til lammekødet i en kebab er inspireret af det indiske køkken.

Måske du tænker at kebab er fra Mellemøsten?
I virkeligheden er lamme kebab lige så indisk som det spises i Mellemøsten, hvilket er en af grundende til at krydderierne minder meget om det man bruger i en indisk kebab marinade eller for den sags skyld i en deres gryderetter.

Jeg elsker duften af krydderierne fra både det indiske og mellemøstlige køkken, og kværner mine egne, da jeg derved får en langt bedre duft og smag end en færdigkøbt.

Det er ret nemt at lave sin egen krydderiblanding af hele krydderier, som først ristes på en pande for at gøre dem sprøde og udskille smagene. Dernæst kværnes de enten i en morter eller kaffekværn, hvilket er nemt at gøre.
Jeg kan love at smagen er langt mere intens og skøn end den fra supermarkedet.
Man kan købe enkelte rigtig gode færdiglavede krydderiblandinger på nettet eller specialbutikker.

Prøv disse dejlige retter: Grillet Lammekølle // Hjemmelavede Falafler // Grillede Lammespyd

Kebab shawarma

LammeKebab – Hjemmelavet shawarma af lammekød

Perfekt og hjemmelavet lammekebab der smager som en ægte shawarma er skøn til pitabrød og masser af lækkert tilbehør.
4.50 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Grill, Hovedret, Lam
Køkken: Mellemøsten, Indien
Forb. tid: 35 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Marinering: 1 day
Samlet tid: 1 day 55 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Kebab

  • 700 – 1000 g. lammekød lammekølle- eller bov eller rester
  • 2 – 3 dl. græsk yoghurt 10%
  • 1 spsk. revet ingefær
  • 3 fed hvidløg
  • 1 spsk. Garam masala
  • ½ tsk. spidskommen
  • 1 tsk. korianderfrø
  • ½ tsk. kardemomme
  • ½ tsk. cayenne peber
  • 1 tsk. chili pulver
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1 nip safran
  • Peanutolie til stegning

Tilbehør

  • Pitabrød eller fladbrød
  • Yoghurt
  • Mynteblade
  • Spidskål eller salathoved
  • Chilimayonnaise
  • Syltede rødløg
  • Fetaost
  • Tzatziki
  • Agurk
  • Frisk korianderblade

Sådan gør du

Kebab

  • Skær kødet fra benet, som deles i stykker af omkring 2 x 2 cm. Man kan ligeledes bruge lammerester som skæres i tern.
  • Bruger man hele krydderier kommes spidskommen, korianderfrø og kardemommefrø på en pande ved middel varme, hvor de ristes i omkring 10 minutter.
  • Dernæst mortes eller kværnes de i eksempelvis i en kaffekværn.
  • Bland dernæst revet ingefær og hvidløg og alle krydderierne sammen med yoghurten.
  • Vend kødet sammen med yoghurten som stilles til side i minimum 2 timer, men helst natten over for at kødet trækker bedst og får mere smag.
  • Man kan enten grille eller stege det marinerede kød på en pande.
  • Ved grill sættes kødet på bambusspyd eller lignende som først har ligget i vand for at de ikke brænder.
  • Grill kebabspyddene grilles på alle sider indtil de har fået en god farve. Omkring 10 minutter i alt.
  • Steges kødet på panden varmes denne op ved høj varme, hvor kødet steges lidt ad gangen mens det jævnligt vendes.

Noter

Bland yoghurt med fint hakkede mynteblade og smag til med salt.
Varm pitabrødet op og skær et stykke af toppen for at åbne det op.
Snit spidskålet meget fint.
Fyld pitabrødet med kødet, syltede rødløg, spidskål, fetaost, tzatziki, chilimayonnaise og friske korianderblade.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

I denne opskrift på lamme kebab har jeg grillet kødet ved at sætte det på bambusspyd.

Når kødet til kebab grilles får det den lækreste grill smag der passer utrolig godt til krydderierne.
Har man ikke en grill kan kødet uden vanskeligheder steget i mindre portioner på panden og holdes lune i ovnen.
Det er ret vigtigt at det er i små portioner, da kødet pga. marinaden kan koge i stedet for at stege.

Jeg har kommet med mit forslag til tilbehøret hvor noget eksempelvis er den Græske Tzatziki, men man kan selv sammensætte sit eget tilbehør.
Når jeg bruger fint snittet spidskål skyldes det jeg oplever at det giver en lækker smag og sprødhed og desuden mere fylde end salatblade.

Ingredienser til lamme kebab

Ingredienserne til kebab marinaden.

Marinade til kebab og shawarma

Bland krydderier, hvidløg og ingefær med yoghurten.

Marineret lammekød til kebab

Bland kebab marinaden godt sammen med kødet som skal marinere i minimum 2 timer helst natten over.

Kebabspyd på grillen

Sæt kødet på grillspyd og grill dem, eller steg dem på en pande ved hård varme i små portioner.

Grillet shawarma kød

Grill eventuelt padron peber som smager skønt til en pita kebab.

Shawarma og kebab i pita brød

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

4 Kommentarer

  1. Kari

    Hvis man bruger kold lammekølle fra dagen i forvejen, skal dette så også lægges i yoghurt og steges?

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Kari
      Nej det vil jeg ikke gøre, da du derved overtilbereder lammet. Du kan i stedet vende det i lidt af yoghurt marinaden, hvorefter du steger det på en pande ved høj varme. Undlad at kødet er afkølet inden da ved at lade det være i stuetemperatur i en time.
      Jeg håber du på den måde kan bruge dine lammerester :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  2. max

    4 stars
    Hej Søren. Din opskrift er uden tvivl glimrende, som du selv pointerer, har forskellige kokke deres egen “spice mix”, ligsom i Indien hver husmor har sin egen version af garam marsala.

    Jeg er nok ikke enig, når du skriver at kebab er almindeligt i Indien på samme måde som i Mellemøsten.

    Kebab tilhører en lille del af det indiske køkken, som blev indført af Mogulerne, men som har sine rødder i det mellemøstlige køkken, der går helt tilbage til Mesopotamien og den blomstrende civilisation, der omtales som civilisationens vugge. Husdyr som får og geder, har deres oprindelse her, dyrkning af hvede, stammer også fra det her område vi kalder Mellemøsten, yoghurt, osv osv..

    I dag finder man kebab i Indien, men den er generelt knyttet til det Muslimske mindretal. En stor del af Hinduer er vegetarer, selvom der ikke er skrevet at de ikke må spise kød, bortset fra køer og okser.

    Jeg har ikke oplevet får i Indien, men geder finder man rundt omkring,. I vores del af verden udskifter vi typisk gedekød med lammekød i indiske retter, men bevarer de engelske navne for retterne, mutton.

    I Indiens hovedstad New Delhi, finder man overvejende kebab i de muslimske kvarterer, eksempelvis i Old Delhi, som serverer fantastisk kebab. Den er anderledes end den vi kender her i Danmark, og den serveres med en fantastisk grøn chutney, mynte og koriander, det fungerer.

    Den danske version af kebab, blev bragt hertil at libanesiske tilflyttere. De åbnede Danmarks første kebab restaurant på strøget i København i 1980. Senere er der kommet andre versioner til, der har rødder i Tyrkiet og Grækenland, som du også beskriver. Det de kalder hvidløgsdressing i Mellemøsten, stammer fra Libanon og består af hvidløg, olie, citron og salt.

    Det korte af det lange, jeg mener det er korrekt at forbinde kebab med Mellemøsten. Som et kuriosum, så stammer Doner kebab fra Tyskland, de spiser rigtigt mange af dem, men den version har rødder i Tyrkiet.

    Jagten på autentiske oprindelige opskrifter, er ikke så ligetil. Eksempelvis er de tidligste optegnelser om krydderier 3-4.000 år gamle papyrus skrifter fra Ægypten.

    Man mener at chili stammer fra Centralamerika, ligeså tomater, Så her kan man stille spørgsmålet, hvordan var indisk mad inden de to vigtigste ingredienser blev indført udefra.

    Jeg besøgte stedet der betegnes som menneskets oprindelse, det er lidt udenfor Johannesberg i Sydafrika. Hvad spiser folk så der, i dag spiser de majs grød, majs kommer fra Mexico og det var portugiserne der bragte det til Afrika. Den sydafrikanske version af medisterpølse hedder boerewors, den blev indført af hollænderne, den er helt fantastisk, som een af verdens bedste grill pølser, nærmest ukendt i Danmark. Den thailandske Sai Ua pølse er også fænomenal, pølser er vel også en form for kebab 🙂

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Max
      Tak for din beskrivelse af kebab.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
4.50 from 2 votes (1 rating without comment)

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!