Falafler

af | 14. aug 2020 | Grøntsager, Hovedretter, Opskrifter

 

Hjemmelavede super sprøde falafler får du her med denne nemme opskrift. Falafel er en fantastisk lækker vegetarret af kirkærter som man selv kan lave.
Det er i virkeligheden ret nemt, at tilberede sine egne falafler, og man bestemmer selv hvilke krydderier og hvor meget chili der skal i.

De bliver helt sikkert lige så gode og sprøde som dem fra den lokale shawarma bar eller pizzabager. Når jeg laver en portion falafler får jeg en ret stor portion ud af de tørrede kikærter. Hvis jeg ikke skal bruge det hele fryser jeg resten af portionen indtil jeg igen skal lave friske falafler.

Falafler kan spises sammen med forskellige salater som en form for vegetar frikadelle. De passer også super godt i et fladbrød med salat, mynte yoghurt, syltede rødløg og lidt chilidressing ovenpå.

I min opskrift har jeg brugt de mere traditionelle varme mellemøstlige krydderier som koriander, spidskommen og chili der passer utrolig godt sammen med kikærtefarsen.
Falafler stammer oprindeligt fra Palæstina og er blevet en meget populær fastfood i hele verden. I både Libanon, Syrien, Pælæstina og Israel betragtes de som en nationalret.
De er desuden rigtig gode hvis man er vegetar på grund af kikærternes høje indhold af proteiner.

 

 

Falafler De bedste og sprødeste hjemmelavede Falafler

Hjemmelavede super sprøde falafler får du her med denne nemme opskrift. Falafel er en fantastisk lækker vegetarret af kirkærter som man selv kan lave.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Hovedret, Grøntsag
Køkken: Palæstinænsisk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 25 minutter
Samlet tid: 55 minutter
Antal: 30 Stk
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Falafler

  • 400 g. tørrede kikærter
  • 1 løg
  • 4 fed hvidløg
  • spsk. stødt koriander
  • spsk. stødt spidskommen
  • 4 spsk. rasp
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. chilipulver
  • 2 tsk. salt
  • ½ tsk. peber
  • Saften af 1 lime
  • 1 liter fritureolie til stegning

Myntedressing

  • 2 dl. græsk yoghurt eller almindelig yoghurt
  • 1 håndfuld friske mynteblade
  • Salt

Sådan gør du

Falafler

  • Sæt de tørrede kirkærter i blød i 10 timer eller natten over.
  • Hæld vandet fra og lad dem afdryppe.
  • Blend kikærterne i en foodprocessor.
  • Tilsæt de øvrige ingredienser som blendes samme med kikærterne.
  • Lad farsen trække i mindst 30 minutter i køleskabet.
  • Varm en frituregryde op til 180 grader.
  • Form en enkelt falafel med en spiseske, og lav en prøve friture stegning ved at sænke kuglen forsigtig ned i den varme fritureolie.
  • Den øvrige fars formes til falafelkugler som friture steges i små hold af 4 – 5 stk. i omkring 2 – 4 minutter indtil de er gyldne og sprøde. De må ikke ligge og røre hinanden.
  • Tag falafel kuglerne op på en tallerken med køkkenpapir på, så det kan suge den overflødige olie.

Myntedressing

  • Hak myntebladene og vend dem i den græske yoghurt.
  • Smag til med salt.

Noter

Server de sprøde falafler med fladbrød eller pitabrød til, og myntedressingen og en chiliolie. Kom gerne lidt salatblade og korianderblade for at få den perfekte falafelsnack.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

Kan man fryse friterede falafler?
Optøede falafler får ikke den samme sprøde overflade som friske. Når de opvarmes i ovnen og ikke mikroovnen bliver overfladen bedre.

Kan jeg bruge kikærter fra dåser?
Man bør bruge tørrede kikærter som har ligget i blød. Smagen bliver bedre når man bruger tørrede.

Skal de tilberedes i fritureolie?
Man får nogle mere ensartede og sprøde falafler ved at bruge en frituregryde end når de tilberedes på panden, men det kan lade sig gøre på panden så længe de ofte vendes.

Kan jeg tilberede mange på en gang?
Det er bedste at friturestege omkring 3 – 5 ad falafel kugler ad gangen, da olien derved ikke kommer under 180 grader. Kuglerne skal stege i omkring 2 – 4 minutter.

Hellere være tålmodig end at skynde sig når man frituresteger falafler. Er olien ikke varmet korrekt op kan falaflerne falde fra hinanden.

 

Ingredienser til de skønneste falafler. Lime, krydderier, skalotteløg, hvidløg, koriander og persille.

 

Rist og mort krydderierne som på den måde får den bedste og skønneste smag.

 

Når kikærterne har stået i blød blendes de til en homogen masse, hvorefter de øvrige ingredienser blandes i.

 

 

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.