Røgede Svinekæber

af | 22. maj 2013 | BBQ/Grill, Hovedretter, Opskrifter, Simremad, Svinekød

Røgede svinekæber er et ekstra twist til braiserede svinekæber, som jeg tidligere har skrevet om. Du kan læse indlægget om Braiserede Svinekæber. De røgede svinekæber giver retten en tilpas røgsmag, der ikke er overdøvende.

Svine Kaeber

Jeg har til retten afprøvet et helt nyt røgprodukt fra Smoke It All, som knap nok er i handlen endnu. Røgprodukterne fra Smoke It All er beregnet til en lukket grill, som de fleste af os har. Dette er i og for sig ikke specielt. Det specielle er, at bøgesmuldet er blandet med forskellige krydderier, der afgiver lidt ekstra smag til det man røger. Samtidig er produkterne designet, så alle kan være med uden, at skulle investere i specielle røgapparater eller beholdere til røgsmuldet. Indtil videre fås der 6 forskellige produkter fra Smoke It All. Røgsmuldet er blandet, så de f.eks. passer til bestemte råvarer, eller hvad man selv har lyst til. Jeg har afprøvet forskellige deres forskellige røgbakker og vil med tiden skrive lidt mere om produktet. Mit indlæg om Langtidsstegt Kalvecuvette, hvor der indgik røgede blommetomater havde jeg brugt en røgbakke fra Smoke it all, hvilket var ekstrem nemt, at gå til.

Til retten serverede jeg en grov rodfrugtemos af knoldselleri, gulerod, kartoffel og kålrabi, hvilket var de rodfrugter jeg havde liggende samt syrlige kugler af butternutsquash og kålrabi samt en løgchutney.

Ingredienser 4 personer:

Svinekæber:

  • 1 – 1½ kg svinekæber.
  • 1 bakke røgsmuld fra Smoke It All eller røgflies.
  • 2/3 flaske rødvin.
  • 5 dl kalvefond.
  • 6 hele enebær.
  • 6 hele allehånde.
  • 6 hele nelliker.
  • 1 hel stjerneanis.
  • 2 hakkede skalotteløg.
  • 1 hakket zittauerløg.
  • 3 -5 fed hakkede hvidløg.
  • 2 gulerødder skåret i skiver.
  • 1/3 knoldselleri i tern.
  • Salt og peber.
  • 1½ dl kalvefond.
  • ½ dl. balsamico eddike, eller lignende.
  • 1 spsk. honning.

 Urtemos:

  • Grov mos af gulerod, knoldselleri, kålrabi og kartoffel.
  • Smør.
  • Væde som kan være mælk, fløde eller vand.

Syrlige kugler:

  • ¼ butternutsquash.
  • ¼ kålrabi.
  • 1 spsk frisk hakket estragon.
  • 2 spsk hyldeblomst eddike

 Fremgangsmåde:

  • Syrlige kugler (gerne dagen før) : Skræl butternutsquashen og kålrabien. Udstik kuglerne med et parisiennejern. Kom kuglerne i et ildfast fad, og bag dem i ovnen ved 180 grader i 10 – 15 minutter. De skal stadig have bid. Hæld kuglerne i en frysepose eller vakumpose. Tilsæt etragon og hyldeblomst eddike og luk posen. Lad det trækker i køleskabet, gerne natten over, eller mindst 4 timer.
  •  Svinekæber: Finpuds kæberne for fedt og sener eller få slagteren til det. Fyld en grillstarter ½ – 2/3 med briketter. Når de er klar hældes de i den ene side af grillen, og en drypbakke i den anden side. Svits svinekæberne kort tid ½ minut på hver side direkte over varmen. Læg dem derefter indirekte. Placer røgbakken direkte ovenpå kullede og sæt låget på. Når det det begynder, at ryge lukket spjældet næsten 2/3 i. Lad svinekæberne røge i ca. 20 – 30 minutter. I mellemtiden sauteres grøntsagerne i en stor gryde. Når svinekæberne er færdige kommes de ved grøntsagerne. Hæld vinen ved, og lad alkoholen fordampe, ca. 3 minutter. Tilsæt de øvrige ingredienser. Lad det hele braisere i 2 – 2½ time. Når kæberne næsten falder fra hinanden er de klar. Kog kalvefond, honning og balsamico ned til 1/3. Vend svinekæberne i glacen lige inden servering.

roegede svinekaeber

  • Sauce: Si kogelagen og kog den ned til en passende konsistens. Smag til med salt og peber, og evt. lidt balsamicoeddike for, at få noget syre til saucen.
  •  Mos: Skræl og skær rodfrugterne i mindre tern og kog dem mør. Mos den derefter sammen med lidt smør. Tilsæt evt. lidt mælk, vand eller fløde. Smag til med salt og peber.

Kaeber og mos

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

4 Kommentarer

  1. Piskeriset

    Spændende kombination af røg, svinekæber og ikke mindst krydderierne i røgsmulden. Det havde jeg ikke lige overvejet, men nu er jeg fristet til også at prøve 🙂

    Svar
    • Søren

      De røgede svinekæber og ligeså SmokeItAll kan helt klart anbefales. 🙂

      Svar
  2. Peter

    Ser utroligt lækkert ud. Hvor kan jeg finde en god hyldeblomst eddikke?

    Svar
    • Søren

      Tusinde tak :-).
      Du kan købe det i specialforretninger, nogle velassorterede slagtere kan også have det. Meyer og Nordisk køkken er nogle af producenterne. Hvis du bor i nærheden af en Kvickly eller Irma kan de muligvis have det?
      Ellers skal du bare lave det selv her til sommer :-).
      De bedste hilsner og god weekend
      Søren

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Madbloggernes bedste grillopskrifter | Gastromand.dk - [...] Røgede svinekæber | GASTROmad [...]
  2. Ketchup - Den hjemmelavede | GASTROmad - [...] i en bakke som placeres direkte ovenpå kullene i den ene side. Man kan også brug en røgbakke fra…

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Når du er tilmeldt mit nyhedsbrev deltager du fire gange om året i lodtrækningen om et gavekort på kr. 500 til Kødriget.dk, som tilbyder kvalitetskød. Vinderen får direkte besked.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!