Rugbrødslagkage
Rugbrødslagkage med solbær eller nærmere sagt Brødtort er en ægte Sønderjysk klassisk lagkage, som smager fantastisk.
Har du et rest rugbrød uden kerner tilovers, er det en perfekt måde at bruge det på, og serverer denne skønne rugbrødslagkage til dine gæster.
Jeg er vild med denne enkle lagkage, uden alt mulig creme og andet. Den består i sin enkelthed af rugbrødsbunde, solbærsyltetøj og flødeskum. Andet skal der ikke til for at bage en virkelig skøn rugbrødslagkage. Denne ægte sønderjyske lagkage hører selvfølgelig til det sønderjyske kagebord sammen med alt det andet bagværk som sønderjyderne mestrer.
Du tænker måske, at du får en lagkage med kun smag af rugbrød. Det kan jeg garantere jeg, du ikke gør. En rugbrødslagkage er i den tungere klasse, men smagen sidder lige i skabet.
Rugbrødslagkage opskrift
Opskriften på rugbrødslagkage med solbær synes jeg er utrolig nem og enkel at gå til. Bundene består af få ingredienser som æg, kartoffel, kakaopulver og selvfølgelig rugbrød. Fyldet er af flødeskum og solbærsyltetøj. Syltetøjet kan godt udskiftes med andet som boysenbærsyltetøj eller det du synes passer til. Personligt synes jeg at solbær passer bedst pga. dens syrlighed og sødme.
Prøv også: Banana Cream Pie // Æblekage
Rugbrødslagkage
Rugbrødslagkage eller brødtort med solbær er en ægte sønderjysk lagkage af rugbrød.
Print
Gem på Pinterest
Bedøm
Ret: Opskrift, Bagning
Køkken: Dansk, Sønderjysk
Antal: 8 personer
Ingredients
Bund
- 5 stk. æg
- 100 g. sukker
- 25 g. brun farin
- 170 g. rugbrød uden kerner
- 50 g. hasselnødder/pekannødder
- 2 spsk. kakaopulver
- 1 spsk. kartoffelmel
- 2 spsk. bagepulver
Fyld
- 2½ dl. piskefløde
- 2 dl. solbærsyltetøj
- Hel mørk chokolade
Instructions
Bund
- Opvarm ovnen til 180 grader uden varmluft.
- Del æggeblommer og hvider.
- Pisk æggeblommer, sukker og farin sammen til en luftig æggesnaps.
- Skær kanterne af rugbrødet som rives på et rivejern. Nemmeste er et helt fremfor skiver.
- Hak nødderne fint.
- Bland revet rugbrød, nødder, kakaopulver, kartoffelmel og bagepulver sammen som vendes med æggesnapsen.
- Æggehviderne piskes stive som dernæst forsigtig vendes i dejen.
- Smør en springform af 20 cm. hvori dejen hældes i.
- Bag bunden i ovnen i ca. 45 minutter.
- Lad bunden køle helt af på en bagerist, hvorefter den deles i to.
Rugbrødslagkage
- Pisk fløden meget stiv.
- Smør et lag solbærsyltetøj på den nederste bund, hvorpå der smøres et lag flødeskum.
- Placer den anden bund ovenpå, hvorpå der smøres en nyt lag solbærsyltetøj og ovenpå et lag flødeskum.
- Siderne kan også smøres med flødeskum hvis du ønsker det.
- Riv mørk chokolade ovenpå det øverste lag flødeskum.
Notes
Stil eventuelt rugbrødslagkagen på køl indtil servering.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!
Som prikken over i’et på denne lagkage af rugbrød, river jeg noget godt mørkt chokolade over det øverste lag flødeskum. Jeg smører ikke siderne op, men det kan du nemt gøre, hvis du synes den skal være mere dekorativ.
Tips til bageopskriften
- Jeg har brugt et billigt mørkt rugbrød uden kerner til denne lagkage.
- Grunden til at rugbrødet bør være uden kerner skyldes, at bundene bliver for rustikke.
- En rugbrødslagkage kan holde sig i en lille uge på køl.
- Du kan godt bage rugbrødskage bundene dagen før, og samle den samme dag, den skal serveres. Men du kan også klargøre den dagen inden, da den sætter sig i køleskabet natten over.
Vend de piskede æggeblommer med de tørre ingredienser, som dernæst vendes med de piskede æggehvider.
Hæld dejen op i en springform af 20 minutter som bages ovnen.
Når lagkagebunden til din rugbrødslagkage er kølet helt ned deles den til to bunde.
0 kommentarer