Køber du tærtedej i supermarkedet eller laver du den selv?
Meget ofte ville jeg købe den af ren og skær dovenskab indtil jeg tænkte, at nu vil jeg tage tid på, hvor hurtig det tager at samle min egen tærtedej. En af de super gode ting med en hjemmelavet tærtedej er, at du kan bruge den meltype du ønsker.
Hvor lang tid det tager, at samle min egen tærtedej?
Fra jeg begyndte at hælde mel i skålen og indtil det var æltet færdig tog det omkring 10 minutter. Ikke alverdens tid for at lave sin egen nemme tærte dej.
Da jeg stod med dejklumpen i hånden, og tænkte at det må være nemmere at rulle den ud, tog jeg virkelig fejl.
Det er langt nemmere, at presse dejen ud i formen, da den er ret blød.
Så ingen undskyldninger for, at lave sin egen tærtedej.
Som nogle nok har gættet er tærter ikke det jeg laver særlig ofte, selv om de jo smager fantastisk godt, og med forskelligt slags fyld. Måske skyldes det, at for mange år siden blev der altid serveret tærter til fester, buffeter, frokoster og jeg fik min del af tærter uanset om det var med hjemmelavet tærtedej.
Prøv at lave en tærte med friske skønne tomater som denne tomattærte eller en nem porretærte
Opskrift på madtærter
I min opskrift på tærtedej bruger jeg 1/3 fuldkornsmel. Grunden er at jeg gerne vil have en mere fyldig tærtedej til madtærte. Noget jeg personligt synes passer bedre. Skal den bruges om dessert tærte undlader jeg fuldkornsmel. Du kan også bruge de meltyper du synes er bedste til en opskrift på tærtedej.
En tærtedej kan nemt fryses og holde sig i en 1 – 2 måneder. Husk altid at tage den op af fryseren i god tid. Lad en eventuelt tø op i køleskabet. Husk også at tage den ud af køleskabet 30 minutter inden den skal bruges, så den er nemmere at håndtere.
Tærtedej En nem og hurtig dej
Ingredienser
- 120 g. mel
- 60 g. fuldkornsmel
- 100 g. smør
- 3 spsk. vand
- ½ tsk. salt
Udstyr
Sådan gør du
- Tag smørret ud af køleskabet 30 minutter i forvejen.
- Bland mel og fuldkornsmel sammen i en skål.
- Skær smørret i små stykker som kommes i melet sammen med salt og vandet.
- Ælt det hele sammen til en dej.
- Pak dernæst dejen ind i film som lægges i køleskabet i 30 minutter for at hvile.
- Tag dejen ud af køleskabet 15 minutter inden den skal bruges.
- Pres dejen ud i en tærteform af 20 – 22 cm i diameter. Husk at presse dejen op langs kanten.
- Sæt film over tærteformen som sættes i køleskabet i en time.
- Prik små huller i dejen med en gaffel.
- For bagning
- Opvarm en ovn til 200 grader uden varmluft.
- For bag tærtedejen i 15 minutter, hvorefter den tages ud, og det ønskede fyld kommes i.
Noter
Kom melet i en skål hvori smørtene tilsættes, og samles til en kugle.
Pak dejen ind i film som placeres i køleskabet i 30 minutter inden de skal bruges.
Kære Søren, der skal da en tak salt i tærtedej – men samme opskrift som jeg bruger selv. Jeg bager altid selv pga. glutenallergi 😉
Kære Anja
Selvfølgelig skal der det, må være en forglemmelse at det ikke er skrevet i opskriften.
Dejligt at læse du bruger samme opskrift 😊.
Bedste hilsner
Søren