Tomattærte er lidt af en klassiker, og smager utrolig lækker i denne opdaterede version, hvor jeg har brugt en lækker cremet gedeost og den salte danske Vesterhavsost. Begge oste gør, at tomattærten må få et comeback.
Udover at den smager vidunderlig er den også et sandt skue for øjnene, hvis man bruger forskellige farvede tomater til tomattærte. Noget af det jeg elsker ved nogle retter er, at de fortæller rigtig meget udseende mæssigt og gør en mere sulten.
Jeg har i min version valgt, at dryppe tomaterne med lidt balsamico, honning og timian, som giver selve tomaterne ekstra smag.
Tærter er måske ikke længere så populære, selv om jeg synes de stadig smager utrolig godt, og er nemme at lave til en frokost eller aftensmad. Det gode med en tærte som tomattærte er, at man man varierer dem på mange forskellige måder, og lave dem lige efter ens egen smag.
Skal jeg lave min egen tærtedej?
Man kan sagtens købe en færdiglavet tærtedej, og spare de 15 minutter det tager at samle sin egen tærtedej. Ens tomattærte bliver stadig utrolig skøn.
Andre dejlige tærter: Løgtærte // Quiche Lorraine Bacon Tærte // Ægte Tærtedej
Tomattærte
Ingredienser
- 1 portion tærtedej
- 350 g. faste cocktail eller blommetomater
- 2 – 3 zittauerløg
- 45 g. vesterhavsost eller parmesanost
- 75 – 85 g. cremet gedeost
- 2 æg
- Frisk eller tørret timian
- 2 spsk. honning
- 2 spsk. balsamico
- Salt og peber
- 1 spsk. smør
Udstyr
Sådan gør du
- Pres dejen ud i tærteformen (20 – 22 cm. i diameter) og op langs kanten.
- Prik små huller i dejen.
- For bag den i ovnen ved 200 grader uden varmluft i 15 minutter.
- Del løgene og fjern skallerne, hvorefter løgene skæres i tynde skiver.
- Varm en pande op ved middelvarme med lidt olie i. Tilsæt smørret og steg løgene gyldne.
- Del tomaterne i halve.
- Når tærten er for bagt kommes løgene ud på bunden.
- Pisk æggene sammen og hæld den udover løgene. Fordel dem evt.
- Pluk gedeosten som fordeles over løg og æggemassen.
- Riv vesterhavsosten over løg og gedeost.
- Kom de halve tomater rundt i fadet indtil det er nogenlunde dækket.
- Drys lidt honning og balsamico over hver tomat, og drys til sidst det hele med timian, salt og peber.
- Bag tærten ved 200 grader i 30 minutter.
Noter
Jeg vil servere en tomattærte som en del af flere retter til en weekend frokost eller brunch. Tomattærten vil også gå rigtig godt til en buffet, hvor den kan supplerer kødretterne. Gedeosten jeg har brugt er en dansk, og ikke særlig kraftig i smagen. Man kan få gedeoste der er ekstrem kraftige i smagen af ged, hvilket jeg vil passe lidt på med til denne tomattærte.
Noget af det vi elsker ved tærter er at de er hurtige og nemme at lave. De holder sig over flere dage, og kan endda fryses til aftensmaden flere uger efter. Selv en tomattærte smager skønt efter den er lunet op igen.
Server den lækre tomattærte til eksempelvis frokost.
0 kommentarer