og

Boeuf Stroganoff

af | 27. sep 2012 | Hovedretter, Okse - Kalvekød, Opskrifter, Simremad

Opskrift på bøf stroganoff

Boeuf Stroganoff, eller nærmere bestemt Bøf Sauté Stroganoff er en perfekt og utrolig lækker simreret, man med garanti bliver afhængig af.

Boeuf stroganoff er en skøn simreret med masser af smag af paprika. Jeg har fulgt den traditionelle tilberedning, hvilket er med fløde og masser er Ungarsk paprika edelsüss paprika og serveret med pommes frites og lidt rodfrugter til. Du kan i stedet lave en glat kartoffelmos der også vil gå rigtig godt til denne gryderet.

Retten stammer fra Rusland og skulle have fået navnet fra familien Stroganov, der levede i 1860´erne. Boeuf Sauté Stroganoff har fået et comeback med Brødrende Price, hvor de laver den klassiske ret i en deres udsendelser Spise med Price.

Opskrift på Boeuf Stroganoff

I denne opskrift på boeuf stroganoff jeg har brugt oksefilet som høre til i den oprindelige opskrift på bøf stroganoff. Oksefilet eller oksemørbrad er dyre end andre udskæringer der kan bruges i gryderetter. Jeg har sidenhen forsøgt mig med oksebov, hvilket godt kan bruges. Du skal selvfølgelig være opmærksom på at tilberedningstiden skal være længere. Når man bruger oksefilet til boeuf stroganoff skal den simrer i 1 time. Bruges i stedet oksebov er det bedst at det simrer i 2 – 3 timer. Derfor skal der tilsættes mere væde. Sørg ligeledes for at skære kødet i tynde strimler.

Prøv Også: Osso Buco // Boeuf Bourguignon // Daube // Ungarsk Gullash

Boeuf Stroganoff

Boeuf Stroganoff

Boeuf Stroganoff, eller nærmere bestemt Boeuf Sauté Stroganoff er en fantastisk lækker ret med masser af paprikasmag.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Hovedret, Oksekød, Simreret, Gryderet, Tilbehør, Salat
Køkken: Ungarn
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Boeuf Stroganoff

  • 1 kg. Skært oksekød oksefilet eller det dyre oksemørbrad. Oksebov kan godt bruges ved længere tilberedningstid
  • ½ l. fløde 18% eller 38%
  • Mindst 4 spsk. Edelsüss paprika gerne mere
  • 4 hakkede løg
  • 3 fed hakkede hvidløg.
  • 400 g champignon skåret i skiver
  • 3 – 4 spsk koncentreret tomatpure
  • 3 – 5 tykke skiver god bacon.
  • Salt og peber
  • Olie
  • Klaret smør

Tilbehør

  • 8 bagekartofler
  • 6 gulerødder
  • 6 pastinak
  • 1 knoldselleri

Sådan gør du

Boeuf Stroganoff

  • Soigner (rens) kødet for sener og fedt. Skær kødet i finger lange og tykke stykker, da kødet på den måde steget perfekt ved høj varme.
  • Kom lidt af kødet i en frysepose af gangen og drys edelsüss paprika i.
  • Luk posen delvis og pust lidt luft i og ryst den godt. Gør det samme med resten af kødet til, det hele er vendt i paprikaen.
  • Varm klaret smør eller olie ved middel varme i en støbejernsgryde.
  • Tilsæt løg og hvidløg ved middel varme, til de er klare i farven.
  • Tag dem derefter op og sæt dem til side.
  • Skru op for varmen og svits champignonerne til de er brune, hvorefter de tages op.
  • Skær baconen i store tern og svits dem ved højere varme til de er gyldne. Tag også dem op og sæt til side.
  • Steg kødet i det fedt baconen har efterladt i gryden. Såfremt der ikke er nok kom lidt olie ved.
  • Steg kødet ved høj varme, men pas på at paprikaen ikke branker, så efter lidt tid røres der i gryden. Skru ned for varmen til middel og tilsæt tomatpureen.
  • Lad det simre i 4 – 5 minutter.
  • Tilsæt dernæst fløden (evt. lidt mælk) og lad det koge i to minutter.
  • Kom de øvrige ingredienser i og lad det simre i en times tid, til kødet er mørt.
  • Såfremt du bruger oksebov skal det minimum have en time ved svag varme.

Tilbehør

  • Skræl bagekartoflerne og skær dem i tykke pommes frites stænge.
  • Kom dem i en skål med koldt vand, som skiftes jævnligt i en time. Dette er for, at skylle stivelsen ud af kartoflerne.
  • Tør dem meget grundigt inden de tilberedes. Har man ikke har en fritøse tilberedes de på samme måde som Pommes Fondante, men uden krydderurter. På den måde bliver de næsten lige som pommes frites, der er tilberedt i en fritøse.
  • Skræl rodfrugterne og skær dem i store stænger.
  • Vend dem i olie og hvid balsamico.
  • Bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 45 – 50 minutter.

Noter

Server eksempelvis en let syrlig salat til, som modstykke til den lidt tunge ret. Jeg serverede en lille salat af rød syre, salturt og blomster af hvidløgspurløg vendt i hvid balsamico og olie til.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Boeuf Saute Stroganoff

Server stroganof med bådkartofler til som er dejlig sprøde.

Sådan laves stroganoff

Tynde strimler udskåret oksefilet

Skær kødet ud i tynde strimler. Især hvis du vælger at bruge oksebov.

Edelsüss Paprika vendt med oksefilet

Vend det udskårne kød med edelsüss paprika som nemmes gøres i en frysepose.

Opskrift på Beouf Stroganoff

Lad boeuf stroganof simre i en stor gryde i 1 times tid. Saucen til retten må gerne koges lidt ind.

Boeuf Stroganoff

Lav eventuelt hjemmelavede stegte kartofler til retten.

 Server gryderetten bøf stroganoff med kartofler og en syrlig salat til. Det er en af de gryderetter som nemt kan spises over flere dage.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

15 Kommentarer

  1. Martin Villumsen

    Lækkert! Sauté Stroganoff er virkelig en gudespise… Men skal man ikke holde sig til at bruge filet/mørbrad til en Sauté Stroganoff? Er man ikke over i en Braisé Stroganoff, hvis man bruger f.eks. bov?

    Svar
    • Søren

      Når vi ser på, hvad Sauté og Braisé betyder har du ret i, hvilke udskæringer af oksekød der er bedst til, hvad. Derfor har jeg i overskriften kun kaldt den Beouf Stroganoff, og i ingredienslisten skrevet de forskellige udskæringer man evt. kan bruge. Jeg ville nok selv bruge en mørbrad til andet en en Stroganoff, da jeg synes de billigere udskæringer fungerer fint til denne ret.
      /Søren

      Svar
      • Martin Villumsen

        Okay, det mente jeg også nok 🙂 Men ja, du har helt ret i, at de billigere udskæringer fungerer glimrende i sådan en ret. Jeg kan sådan set også godt følge dig i, at det måske virker lidt voldsomt med mørbrad i en stroganoff.

        Svar
        • Søren

          :-). En filet på tilbud kunne evt. være en mellemvej?

          Svar
          • Martin Villumsen

            Det kunne helt sikkert være en fin løsning – det må prøves en dag! 🙂

            Svar
  2. Mette

    Hej Søren,

    En rigtig fin klassiker, som det er dejligt at blive mindet om.

    Blomsterne i salaten er jeg (selvfølgelig) vild med, men jeg undrer mig over, at du skriver, de er fra hvidløgspurløg, for jeg synes, de plejer at være hvide???

    Er din blomst ikke svagt lilla?

    Hav en dejlig weekend.

    Mange hilsner, Mette

    Svar
    • Søren

      Hej Mette
      1000 Tak :-). Blomsterne er lys lilla i farven. Det eneste jeg ved er, at på planteskolens skilt stod der hvidløgspurløg? Jeg var ikke klar over, at der fandtes hvid hvidløgspurløgsblomster. Smagen fra dem jeg har en kraftig hvidløgssmag.
      Og rigtig god weekend til dig.

      /Søren

      Svar
      • Gert Skøtt Andersen

        Hej.
        Min yndlings ret. Men i den oprindelige opskrift bruger man creme fraise og ikke fløde.
        Mvh. Den gamle kok.

        Svar
        • Søren

          Creme fraiche kan godt bruges. I flere opskrifter bruges begge dele.

          Svar
  3. Ivar Munk

    En stegetid på 1 time eller mere gælder de billiegere stykker kød. Pointen her er, at detb helst skal være rødt okskød, altså filet eller mørbrad som kun lynjsteges et munutg eller to, og altså er smørmørt. vh Ivar

    Svar
    • Søren

      Hej Ivar
      Det er rigtigt, at oprindeligt er det f.eks. er filet eller mørbrad der bruges i opskriften, da det lynsteget. Men pga. prisen ved filet og mørbrad kan som jeg beskriver billigere kød også bruges.
      /Søren

      Svar
      • Henrik

        Hej
        Jeg har med held brugt sous vide til at ramme de rosa kødstykker på mere smagfulde (og billige) udskæringer, som fx tykkam (20-24 timer) eller hurtigere ball-tip i strimler (3-4 timer).
        Det giver perfekt kød til retten, som er helt mørt, rosa, og matcher den kraftige smag…

        Svar
        • Søren Willadsen

          Hej Henrik
          Lyder interessant med at tilberede sous vide til boeuf stroganoff, og tak for tippet 👍.

          Bedste hilsner
          Søren

          Svar
  4. Susanne Sloth

    Hej Søren. Jeg vil rigtig gerne lave denne Stroganoff med oksemørbrad g fløde som ikke skiller. Problemet er, at jeg ikke kan tåle paprika og peberfrugter. Mit spørgsmål er, hvad kan man bruge i stedet for. Jeg vil blive rigtig glad for et svar, da der er paprika i rigtig mange opskrifter.

    På forhånd tak!
    Susanne

    Svar
    • Søren

      Hej Susanne
      Udfordringen er, at der i den originale opskrift er paprika i :-). Jeg gætter på, at du heller ikke kan tåle chili pulver, da de er i familie med peberfrugten, da en mild chipotle måske kunne være et alternativ. Mit bud er, at du bruger lidt mere hvidløg og tomat koncentrat end det jeg har skrevet i opskriften og 2 – 4 fire hele gode smagfulde tomater. Du kan evt. også komme ekstra Fanøskinke eller bacon i for den røgede smag.
      Om det ligefrem kan erstatte paprikaen er jeg i tvivl om, men du kommer lidt tættere på.
      Jeg ser frem til, at høre om det :-).
      Mange hilsner
      Søren

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Boeuf Daube | GASTROmad - [...] Beouf Stroganoff. [...]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!