og

Pandekager med Havtorn & Blåskimmelost

af | 8. dec 2015 | Desserter, Opskrifter

Flamberede pandekager

Ved du hvilken dessert du skal serverer til nytårsaften? Nej! Så stop op og læs videre for inspiration. Jeg har valgt, at deltage i en konkurrence gennem Ost og Ko, er et samarbejde mellem mejeriforeningerne i Danmark, Frankrig, Irland og Nordirland om at fremme ostekulturen i de fire lande. Konkurrencen jeg deltager i er ost i det søde køkken. I den forbindelse har jeg lavet en dessert bestående af pandekager af porter øl med fyld af blåskimmelost og havtorn og overhældt med en havtorn og appelsin sauce.

Jeg kan efterfølgende stolt fortælle, at jeg vandt i kategorien ost i det søde køkken med følgende ord: “Ny version af crepes suzette og en helt ny og anderledes måde at bruge en blåskimmelost på. En servering, der også overrasker i anretning, hvis man tænker ost. Den er nem at lave, og havtornene giver oste og pandekager et velfortjent syrligtsødt løft. Spændende tilbehør, som kan bruges til andre desserter.”

I forbindelse med konkurrencen fandt jeg hurtig ud af, at osten jeg ville bruge i opskriften skulle være en blå skimmelost. Grunden skyldes, at jeg personligt holder meget af både stærke og milde blåskimmeloste. Når jeg serverer en blåskimmeloster det ind i mellem med en hjemmelavet havtornkompot, hjemmelavet rabarberkompot eller mørk chokolade. Udover en blåskimmel ost valgte jeg, at denne skulle have selskab af havtorn, som på en eller anden måde skulle sødes for, at tage den bitre smag af havtornen.

Andre dejlige desserter: Panna Cotta // Creme Brulee

Øl pandekager med blåskimmelost

Denne opskrift på pandekager er min version af crepe suzette.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Dessert, Opskrift
Køkken: Fransk, Dansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 1 time
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Pandekager

  • 1 dl. hvedemel
  • 1 dl. rugmel
  • 0,5 tsk. salt
  • Halv vaniljestang
  • 1-2 spsk. rørsukker
  • 25 g smeltet smør
  • 2 æg
  • 1,5 dl. letmælk
  • 1,5 dl. porter som Fanø Julebryg eller mørk stout
  • Revet skal fra en appelsin

Sauce

  • 2 – 3 spsk. rørsukker eller sukker
  • 1 spsk. smør
  • Saften fra 2 – 3 appelsiner
  • 0,5 dl. mørk rom Ron Zacapa 23 year
  • 1 dl. havtorn

Fyld

  • 2 – 3 dl. havtorn
  • Blå kornblomst fra Gedsted mejeri eller anden let blå skimmelost
  • 2 spsk. mascarpone
  • 1,5 spsk. mørk muscovadosukker

Sådan gør du

Pandekager

  • Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en kniv. Bland kornene med sukkeret for, at skille kornene ad.
  • Bland dernæst alle ingredienser sammen pånær letmælken.
  • Rør det hele godt sammen og hæld dernæst lidt af mælken i af gangen indtil dejen har en konsistens af tyk piskefløde.
  • Stil dejen i køleskabet i 30 minutter.
  • Rør igen og kom evt. mere mælk i, hvis dejen er for tyk.

Sauce

  • Varm en pande op ved 2/3 middelvarme. Kom sukkeret på. Når det begynder at smelte, tilsættes en stor spsk. smør, som bruser op.
  • Lad smørret af bruse og hæld appelsinsaften ved, som koges op.
  • Når sukkeret er opløst kommes havtornene ved og rommet hældes i.
  • Flamber saucen ved, at antænde den med en lighter. HUSK, at slukke for emhætten.
  • Hæld den varme sauce over de anrettede pandekagestykker.

Fyld

  • Bland muscovadosukkeret med mascarponen, som røres godt sammen.
  • Smør et tyndt lag mascarponecreme ud på den ene halvdel af hver pandekage.
  • Kom små stykker blåskimmelost på midten og drys med havtorn.
  • Rul pandekagerne.
  • Skær dem i mindre stykker af ca. 5 cm, hvor to af dem er skåret skrå.
  • Placer dem på hver sin tallerken, hvor den varme sauce hældes over ved anretning.

Noter

Der bliver ca. 6 – 8 pandekager af dejen. Ønsker du flere fordobler du mængden af ingredienser.
Du skal være obs. på, at jo kraftigere blåskimmelost du bruger, jo mere gennemtrængende bliver smagen, som kan overdøve smagen af pandekagen og saucen.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Efter en del spekulationer måtte jeg i køkkenet og forsøge mig med lidt forskelligt. I starten var det tærte med havtorn og blåskimmelost, men den ide valgte jeg fra. I stedet legede jeg videre med en “nyfortolkning” af Crepe Suzette (appelsin flamberede pandekager), hvor saucen til denne opskrift består af havtorn, rom, rørsukker og appelsinsaft.

Pandekager med havtorn

Havtorn sauce til pandekager

For, at give saucen en anden karakter har jeg brugt en god rom Ron Zacapa 23 year, som har en dejlig naturlige sødme af sukkerrør. Du kan selvfølgelig vælge den rom du bedst kan lide. Jeg undlader, at flambere pandekagerne, men hælder den varme sauce over pandekagerne.

Havtorn og blåskimmelost

Selve pandekagerne har jeg lavet af halv rug- og hvedemel for, at gøre dem en anelse mere bastante. For smagen har jeg brugt en Fanø Julebryg af porter typen og revet appelsinskal. Til min egen ros må jeg sige, at denne dessert virkelig rammer plet. Den lidt kraftige og stærke smag fra blåskimmelosten kombineret med de sødede havtorn og saucen bestående af havtorn, rom og appelsin passer rigtig godt sammen.

Flamberet sauce

Husk at tage panden af komfuret når du flambere.

Crepe Suzette

Som alternativ til en dessert vin valgte jeg, at serverer en Fanø Julebryg til, som har en krydret smag af vanilje, kanel og kaffe.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

2 Kommentarer

  1. LaCucinaNada

    Åh hvilke komponenter !
    Frækt at du har sneget porter i dejen, kan levende forestille mig hvordan den spiller op til det fede, salte og syrlige.

    Rigtig godt nytår til dig,
    La Cucina NADA

    Svar
    • Søren

      1000 tak, og ja smagen kommer langt mere til udtryk end jeg forventede.
      /Søren

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pandekager med havtorn & blåskimmelost | Ost & ko - […] Denne opskrift er modificeret af Ost & ko efter den originale opskrift på GASTROmad.dk. […]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!