Ærtesuppe er en af de retter man kan tilpasse til både hverdag og festmiddage afhængig af tilbehøret, eller ingredienserne.
Udover suppen smager fantastisk godt har den en virkelig flot farve, som gør ens gæster endnu mere sultne. Den dufter samtidig af forår selv om man bruger frosne og ikke ny bælgede ærter. En hemmelighed er, at jeg i denne opskrift har brugt frosne ærter, og som ekstra tilbehør stegt lidt havtaske filet.
Som lidt ekstra har jeg tilberedt noget havtorn puré, hvilket giver suppen og fisken lidt syrligt spil. Man kan sagtens udelade dette, hvis man ikke har tid til, at tilberede andet end suppen og fisken.
Andre dejlige suppe opskrifter: Aspargessuppe // Fransk Løgsuppe
Ærtesuppe med havkat
Ingredienser
Ærtesuppe
- 400 – 500 g. ærter enten ny bælgede eller frosne
- ½ l hønsefond eller grøntsagsfond
- 3 skalotteløg
- 1 fed hvidløg
- 2 spsk. frisk timian eller 1 spsk. tørret
- Havtaske filet eller lignende fiskart kan udelades eller erstattes med rejer eller andet
- Havtornpuré kan udelades
Havtornpuré
- 100 g havtorn kan erstattes med saften fra en grape
- 10 g sukker
- 1 g Agar agar
Sådan gør du
Ærtesuppe
- Kog ærterne i hønsefonden i ca. 10 minutter indtil de er møre, og uden lå på.
- Si efterfølgende ærterne, og gem kogefonden.
- Start med, at blende ærterne med lidt af fonden i.
- Tilsæt gradvis lidt mere fond indtil der er kommet 2½ dl. i.
- Ønsker man en jævn suppe hældes den gennem et dørslag for, at si klumper fra, og tilsæt mere fond indtil suppen har den konsistens der ønskes.
- Smag til med salt og peber.
Havtornpuré
- Kom havtorn og sukke i en gryde, som koges op. Havtorn kan erstattes med væden fra en grapefrugt. Når væden fra havtornene er kogt ud presses det igennem en si.
- Der skal være ca. ½ dl væde tilbage.
- Tilsæt agar agar og lad det koge i et par minutter.
- Hæld det i en lille beholder og sæt det på køl indtil massen er stivnet.
- Blend massen til en puré.
Havtaske
- Salt havtaskefileten et par timer i forvejen.
- Tag den ud af køleskabet 30 minutter inden tilberedning, hvilket der ikke sker noget ved.
- Havtasken steges på en varm pande i ca. 2 minutter på hver siden afhængig af tykkelsen.
Noter
Hæld lidt suppe i en skål.
Kom den stegte havtaske i, så man kan se det hvide fra den.
Læg lidt havtorn puré ovenpå havtasken.
Server med lidt ristet brød til.
I stedet for fisk kan man som crunch bruge svitset bacon eller skinke, hakkede mandler eller peberfrugter til, at drysse over ærtesuppen når man serverer den.
Mulighederne er rigtig mange med denne super lækre opskrift.
Kan man tilberede suppen dagen inden?
Ja, det kan man godt, hvilket kun gør den bedre og mere smagfuld.
Uhm – det ser dejligt ud.
Super god ide med havtornpureen til at tilføje noget syre til fisken og den sødlige suppe.
Tak for inspirationen!
Tak Mette og for, at du kan bruge det som inspiration.
Man kan selvfølgelig bruge andet en havtaske, f.eks. kammusling eller torsk.
/Søren
Ser lækkert ud !!! Skal snart have afprøvet havkat !
/Erland
Takker. Som du selv en gang har skrevet, så er Havkat en skøn fisk pga. dens skønne smag og kompakte kød.
/Søren