Fransk Løgsuppe – En ægte klassiker
Fransk løgsuppe en skøn fransk klassisk ret på løg som med ostebrød gør til en vidunderlig suppe.
Fransk løgsuppe er en af mine favoritsupper og jeg får den desværre alt for sjældent, hvilket er en skam, da den smager fantastisk godt, og jeg elsker disse klassisk franske retter.
Klassisk fransk løgsuppe serveres traditionelt med et hårdt ristet stykke brød med masser af lækker gratineret gruyere ost på toppen, der ligger ovenpå suppen og hvor der hænger i lange tråde, når man tager skeen op af suppen.
Fransk løgsuppe opskrift
Jeg har i denne opskrift tilsat et par glas tør hvidvin og et halvt glas sherry, som jeg synes supplere sødmen fra de karamelliserede løg fantastisk godt.
Man kan fremfor sherry bruge lidt balsamico eddike i fransk løgsuppe, som også giver noget ekstra syre til den.
Jeg vil anbefale at bruge en gruyere eller comté ost, da de begge oste har en skøn nøddeagtig smag, og smelter nemt når de rives over brødet og sættes i ovnen.
Prøv også disse dejlige supper: Kartoffelsuppe // Rodfrugtsuppe
Fransk Løgsuppe En skøn klassiker
Fransk løgsuppe en skøn fransk klassisk ret på løgsuppe som med ostebrød gør den til en vidunderlig suppe der passer perfekt til en småkold dag.
Udskriv
Gem på Pinterest
Bedøm
Ret: Opskrift, Hovedret, Forret, Suppe, Grøntsager
Køkken: Fransk
Antal: 4
Ingredienser
- 1½ kg Løg
- 50 g Smør
- 2 spsk. Olivenolie
- 1 spsk. hvedemel
- 2 dl. hvidvin
- ½ dl. tør sherry
- 2 l. Hønsefond eller vand
- 1 laurbærblad
- Kviste timian
- 2 hele allehånde
- 10 peberkorn
- 4 skiver hvidt brød
- Gruyére ost eller Emmentaler
Sådan gør du
- Skræl løgene som halveres dem og skæres dem i tynde skiver enten med en god kniv eller på et mandolinjern.
- Varm en gryde op ved middelsvag varme, olie og smørret kommes i.
- Dernæst kommes løgene ned til det smeltede smør og olie, hvor de skal karamellliseres, hvilket tager 45 – 60 minutter. HUSK ofte at røre i løgene da de ellers kan brænde på.
- Når løgene er karamelliserede dvs. brune drysses melet over løgene og lader det trække ind i løgene.
- Hæld dernæst hvidvin og shery i, og lad det stå i 1 minut, hvorefter fonden hældes ved.
- Put laurbærblad, timian, peberkorn og allehånde i et tefilter eller gaze, som kommes i suppen.
- Lad suppen simre i 30 minutter, hvorefter tefileteret fjernes.
- Skær brødene i skiver af 1½ cm. Man kan også udstikke dem med en rund form. Rist brødene hårdt.
- Riv Gruyère osten, som kommes på brødskiverne. Sæt brødene i ovnen ved 250 grader indtil osten er smeltet.
- Hæld suppen i skåle til de er 3/4 fyldt, læg ostebrødene ovenpå suppen som serveres.
- Man kan i stedet riste brødene hvor osten kommes på og dernæst placeres ovenpå suppen, som kommes i ovenen indtil osten er smeltet.
Noter
Hvis man laver løgsuppen dagen inden bliver den endnu mere intens og kraftig i smagen, hvilket jeg vil anbefale at man prøver.
Skal man serverer den til gæster gør det forberedelserne nemmere ved at suppen kan tilberedes dagen inden.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!
Tips til opskriften
Har man en del løg som er ved at blive for gamle er denne suppe en ualmindelig god måde at bruge dem på fremfor at smide dem ud.
Jeg har i min version af opskriften på fransk løgsuppe brug almindelige zittauerløg som passer godt til retten. Det er derfor ikke nødvendigt at bruge skalotteløg til suppen.
Da jeg forleden lavede denne franske løgsuppe skar jeg løgene med min bedste kokkekniv, hvilket gik ret hurtig. Man kan også bruge et mandolinjern, da løgene helst skal skæres i tynde skiver.
Personlig går jeg op i at få brugt vores madrester og vare eller fryser dem hvilket jeg kan finde på, hvis jeg eksempelvis har lidt løgsuppe tilovers.
Prøv også disse franske retter: Boeuf Bourguignon // Snegle i Hvidløg // Daube en fransk simreret
En fransk suppe som denne med løg kan man både servere som en forret i lidt mindre skåle, eller som en god og mættende hovedret.
Denne franske løgsuppe er en meget nem suppe, at tilberede og tilmed utrolig billig, hvilket man ikke skulle tro så godt som den smager.
Her hænger pris og god smag ikke helt sammen.
Hvis man laver løgsuppen dagen inden bliver den endnu mere intens og kraftig i smagen, hvilket jeg vil anbefale at man prøver.
Skal man serverer den til gæster gør det forberedelserne nemmere ved at suppen kan tilberedes dagen inden.
Skræl løgene og del dem i halve.
Skær løgene i tynde skiver enten med en god kniv eller på et mandolinjern.
Varm en gryde op ved middelsvag varme med lidt olie og smør i, hvor løgene nænsomt karamelliseres.
I starten begynder løgene af falde sammen inden de får den rigtige farve.
Løgene skal være brune før de er færdige, og de er ligeledes faldet meget sammen, hvilket giver den helt skønne smag.
Man vil kunne dufte når løgene er klar da de udskiller en del sødme.
Hæld hønsefond og kom bouquet garni i, og lad suppen simre i 30 minutter.
Rist brødet til det er meget sprødt, hvor man dernæst kommer en pæn bunke Gryere ost på.
Sæt brødene i ovenen ved 250 grader indtil osten er smeltet.
Server suppen i skåle med ostebrødet ovenpå suppen. Server eksempelvis en sprød Riesling til.
Jeg har sidenhen tilføjet nye fotos af retten, og skrevet opskriften mere tydelig.
0 kommentarer