og
Opskrift henkogte tomater

Henkogte tomater er en nem måde at lave sine egne konserverede tomater på.

Kan lykken være, at gemme ens egne solmodnede drivhustomater til vinter og forår? For mig er det en form for lykke da disse henkogte tomater er langt bedre end de tin tomater jeg kan købe. Næsten med undtagelse af specialforretningernes flåede tomater. Man kan selvfølgelig også bruge købte modne tomater fra supermarkederne eller markeder til henkogte tomater.

Konserverede tomater får en fantastisk lækker smag og duft. Når glassene med de henkogte tomater åbnes om vinteren dufter man straks selve tomaterne.

Har man et drivhus eller terrasse med sine egne tomatplanter, kan man opleve at de nærmest flyder over med friske tomater. Fremfor at smide dem ud, eller forære dem henkoger jeg tomaterne til senere brug. En af de gode ting ved det er den ekstrem lange holdbarhed.

Henkogte tomater opskrift

Opskrift på henkogte tomater kan næsten ikke blive nemmere. Man bruger selvfølgelig alle de modne tomater der er tilovers. Derudover de krydderurter man holder af. Det kan være salvie, timian, rosmarin og andre. Derudover lidt hvidløg og muligvis chili. Væden i disse konserverede tomater er olivenolie, som sørger for smag, og tomaterne har den rette væde.

Fremgangsmåden er ligeledes enkel, da tomaterne bare skal på glas med ingredienserne i og dernæst i ovnen. Mere simpelt behøves det ikke være for, at få henkogte tomater med masser af smag.

Når man arbejder med syltning og konservering er det altid vigtigt med rene hænder og glas.

Prøv: Syltede grønne tomater

Opskrift henkogte tomater

Henkogte Tomater

Opskrift på hjemmelavede henkogte tomater
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Konservering
Køkken: Dansk
Forb. tid: 25 minutter
Tilb. tid: 3 timer
Samlet tid: 3 timer 25 minutter
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • Tomater alt efter hvad du har
  • Friske krydderurter som salvie, timian, oregano, basilikum, rosmarin
  • Laurbærblade
  • Hvidløg
  • Chili kan udelades
  • Olivenolie
  • Sherryeddike
  • Salt
  • Peber

Udstyr

Sådan gør du

  • Vask og skold sylteglassene
  • Skyl tomaterne
  • Kan tomaterne ikke komme ned i sylteglasset kan de skæres i mindre stykker.
  • Fyld glassene halvvejs med tomaterne.
  • Kom dernæst krydderurter, chili, laurbærblad, sherryeddike, salt og peber i.
  • Nu fyldes glassene helt op og det gør ikke noget, at presse tomaterne flade.
  • Fyld til sidst op med olivenolie.
  • Skru lågene næsten helt på og patent låg lukkes halvt til.
  • De skal være delvist åbne pga. trykket når de opvarmes.
  • Stil de fyldte glas i en bradepande med vand i, som stilles i en kold ovn.
  • Tænd ovnen på 120 grader og lad dem stå i 1½ time.
  • Sluk ovnen og tag bradepanden ud af.
  • Skru eller luk lågene helt til og stil bradepanden tilbage i ovnen.
  • Lad den stå indtil de er køles helt ned.
  • Ofte lader jeg dem stå til næsten morgen.

Noter

Holdbarheden er meget lang, over et år.
Man kan godt flå tomaterne, hvilket jeg ikke længere gør, ved at blanchere dem kort i kogende vand og kom dem derefter i isvand. Skindet kan nu tages af.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Tips til opskriften

  • Sørg for at både vaske og skolde dine glas.
  • Skyl også tomater og krydderurter for insekter og andet.
  • Opbevar de henkogte tomater en mørkt og let køligt sted.
  • Holdbarheden er langt over et år, så længe de opbevares korrekt.
Tomater til henkogning

Jeg har de sidste mange år henkogt de tomater, der er kommet frem fra midt august og indtil tomatplanterne dør.

Det kan man bruge henkogte tomater til

Tomater på glas som er konserverede kan bruges til mange forskellige retter. Husk at de kan bruges som man bruger flåede tomater. Forskellen er smagen, som er langt mere aromatisk og kraftig. Jeg bruger personligt henkogte tomater til forskellige gryderetter som Spaghetti Bolognese eller en ovnret som Lasagne. Mulighederne er utallige, og jeg synes du skal bruge dem til det du har mest lyst til. Konserverede tomater er ligeledes ideelle som værtsgaver.


Hjemmelavede henkogte tomater

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

6 Kommentarer

  1. Klaus Agnoletti

    Hej Søren,

    Har du nogle opskrifter på mad du bruger tomaterne til?

    Mvh. Klaus

    Svar
    • Søren

      Hej Klaus
      Jeg bruger dem altid til min egen pizza sauce og diverse gryderetter.
      /Søren

      Svar
  2. Klaus Agnoletti

    Hej Søren,
    Tak for din kommentarer. Nu har jeg lavet to halvstore glas med tomater uden krydderier – jeg vil gerne have dem så tæt på helt almindelige flåede tomater som muligt – bare bedre tomater, forhåbentligt..

    så nu får vi se hvordan det virker til vinter 🙂

    Svar
    • Søren

      Det glæder jeg mig til, at høre om til vinter :-).

      Svar
  3. Kjeld Børgesen

    Hej Søren,
    Hvor opbevarer du dine glas med tomater, i køleskab eller er stuetemperatur ok, jeg står med en ordentlig flok der vil fylde lidt meget i køleskabet…..
    Hilsen Kjeld

    Svar
    • Søren

      Hej Kjeld
      Jeg opbevarer mine ved næsten stuetemperatur, hvilket ikke har været noget problem.
      Den kan nemlig blive et ret stort problem med henkogte tomater hvis man har rigtig mange af dem :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fyldt Hokaido Græskar | GASTROmad - [...] 1 ds flåede tomater eller egne henkogte tomater. [...]
  2. Tomat Chutney | GASTROmad - […] det en rigtig god ide, at bruge de overskydende til, f.eks. denne lækre tomat chutney eller egne flåede tomater…

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!