Hollandaise gratinerede østers
Halvdelen af de østers jeg samlede på min østerstur ved Fanø valgte jeg, at gratinerer i deres egne skaller med en hollandaise inspireret opskrift. Retten kan være for dem, der ikke er vild med friske østers.
I al skyndingen glemte jeg, at få et billede af de gratinerede østers. Men nåede dog, at tage et inden de kom i ovnen.
Hollandaise Sauce:
- Åben østersene, hæld væden over i en skål og løsne østersene fra skallerne .
- 3- 4 æggeblommer.
- 100 – 150 gr. smør.
- 1 dl. hvidvin.
- 1 spsk. hvidvinseddike.
- Saften af en halv citron. (kan udelades såfremt du ikke ønsker saucen for syrlig)
- Revet Gruyere ost.
- Evt. lidt revet parmesan ost.
- Hakket hvidløg.
- Hakket purløg.
Jeg har til denne ret valgt, at erstatte vand med hvidvinseddike og tilføjede hvidvin, da jeg ønskede den mere syrlig. Hæld hvidvin og hvidvinseddike i en gryde og kog det ned til der ca. er 1/3 tilbage. Derefter kommes æggeblommerne i, pisk det hele sammen til blandingen skummer op. Tag nu enten gryden af eller skru ned på laveste blus. Tilsæt smørret lidt af gangen under konstant piskning. Du skal nu være varsom med, at temperaturen ikke kommer over 77 grader, da den ellers skiller. Når saucen er tyknet og glat tager du den af varmen.
Anret de åbne østers i et fad med enten et pænt lag salt eller staniol så de ikke vipper. Hæld nu saucen over østersene i skallerne og top op med osten. Fadet kommes i en ovn enten under grill eller ved ca. 225 grader indtil osten er smeltet.