og

Økologiske Vine med Terroir

af | Anmeldelser, Vin og Spiritus

BETALT PARTNERSKAB

Økologiske Vine med mineraler

Økologiske vine er langsomt men sikkert ved at blive mere og mere populære og udvalget stiger stødt.

Ikke kun på velansete restauranter, men ligeledes blandt flere og flere af de mange vinimportører vi har i Danmark.

Jeg har smagt tre meget spændende vine fra Hvaddrikkermantil, som forhandler vine lavet efter bæredygtige principper eller økologi.

Sebastian, Mads og Henrik startede deres vinimport firma tilbage i 2018, hvor Deres hovedfokus var spansk sherry fra 3 forskellige mindre bodegaer (vingård) og spanske vine. Med tiden er deres udvalg af vine bredt sig til Frankrig, Tyskland og Italien. Deres princip er at alle vine skal være fra små vinhuse og af en høj kvalitet, hvilket jeg personlig oplevede da jeg smagte de tre vine de havde sendt til mig.

Tilbage til vinene som kommer fra Tyskland, Spanien og Frankrig. Vinene har det til fælles at de uomtvisteligt har en klar bouquet af mineraler eller nærmere sagt terroir, hvilket vil sige at vinene har duft og smag af den jord, som vinstokkene gror i. Personligt tænker jeg, at når man som Sebastian, Mads og Henrik selv går på opdagelse blandt yngre og små vinbønder, finder de små unikke mængder af vine med deres helt egen udtryk.

De er tydeligt at vinene udover deres mineralske toner samtidig har syre over sig, ikke at syren overdøver de øvrige dufte og smage, men er med til at gøre vinene velbalancerede.

Druerne vinene er lavet på er mange forskellige, da både den franske rosé og spanske hvidvin er blandingsvine af flere forskellige druesorter. Den tyske hvidvin af lavet på Weissburgunder.

Alt i alt tre yderst spændende vine med kant, finesse og interessante smage.  

BERGDOLT LAMPRECHT Mineral, Weissburgunder, Pfalz – Tyskland, 2019, 13%. 

119 dkk pr. flaske.

Vinen har en flot krystalklar og lys gul farve. Næsen rammes af en behagelig duft af hyld, grønne æbler, citrusskal og mineraler. Smagen er frisk syrlig og tør.

Denne weissburgunder er intens med masser af mineraler som udfolder sig mere og mere i glasset. Eftersmagen er fortsat frisk, halvlang med intensiteten af vinens mineraler.

Server vinen til pastaretter med fisk og skaldyr, grøntsags retter eller stærkere mad.

5 ud af 6 stjerner.

BERGDOLT LAMPRECHT 2019

EL PARAGUAS Agás do Tempo, D.O. Ribeiro, Galicien – Spanien, Treixadura, Godello, Torrontés og Albariño, 2019, 12%.

135 dkk pr. flaske.

Vinen har en klar lys farve. Bouqueten har noter af kraftige mineraler, let fornemmelse af sødlig honning og fugtige citrusfrugter. Smagen er let sødlig med en velbalanceret syre og en fornemmelse af syrlige pærer.

Vinens eftersmag er behagelig og halvlang. En elegant vin nærmest vokser i glasset for mere. Vinen er dyrket økologisk, og passer eksempelvis til skaldyr, blæksprutter og sushi.

5 ud af 6 stjerner.

, D.O. Ribeiro, Galicien - Spanien, Treixadura, Godello, Torrontés 2019

La Petite Causerie Rosé, Château Bonisson, Provence – Frankrig, Grenache Noir (40%), Vermentino (20%), Cinsault (20%), Syrah (15%), Clairette (5%), 2020, 13%.

110 dkk pr. flaske.

En klar lys let ferskenfarvet rosevin fyldes i glasset. Duften er blød og let af mirabeller, umodne jordbær og fersken, hvor der samtidig fremkommer en syrlighed og fornemmelse af mineraler som kalk. Munden fyldes af en let rose med smag af jordbær og mineraler. Eftersmagen er kort, men intens.

En spændende rosé hvor man helt klar fornemmer vinens terroir.

La Petite er en rosé der kan nydes uden mad, men kan også serveres til melonsalat, laks og oste.

4 med pil op ud af 6 stjerner.

etite Causerie Rosé, Château Bonisson

Du kan læse om andre vinanmeldelser: Norditalienske Vine // Vine til Julemaden

Jeg vurderer vine på følgende måde når jeg skriver en anmeldelse:

Alle vine bedømmes ud fra fire kriterier som Udseende, Bouquet (duft), Smag og Helhedsindtryk.

Vine gives karakterer fra 1 til 6 stjerner.

Enestående vin = 6 stjerner

Fremragende vin = 5 stjerner

God vin over gennemsnittet = 4 stjerner

Gennemsnitlig vin = 3 stjerner

Under gennemsnittet = 2 stjerner

Dårlig vin = 1 stjerne

Selv om jeg har anmeldt mange vine og i flere år kan det stadig være en udfordring. Når du læser mine anmeldelser, er det min beskrivelse og indtryk af vinene.

Men det er kun dig der kan vurdere om dine smagsløg har samme oplevelser, og om du kan lide de pågældende vine.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!