Rødbedeis er en utrolig lækker og fantastisk smagfuld is som langt de fleste forbinder med andet end rødbeder før de finder ud af, at isen er lavet på rødbedesaft.
Isen får også en vidunderlig flot farve som jeg synes er anerledes end farven fra røde bær, hvilket gør lige netop rødbedeis så flot at se på.
Jeg har i min opskrift på rødbedeis lavet en parfais is eller flødeis med kornene fra en halv stang madagaskar vanilje som ekstra smagsgiver.
Isen er utrolig nem at lave da selve rødbedesaften tilsættes efter selve parfaiten er blandet.
Rødbedesaften er desuden nem at skaffe, da man kan købe den på flaske i rigtig mange supermarkeder, og har den mest fantastiske og dybe skønne duft af rødbede.
Jeg har nu nok saft til flere liter lækker is med rødbede.
Rødbedeisen valgte jeg at køre på en ismaskine hvilket tog omkring 50 minutter, hvorefter den kom i en boks og blev frosset. Efterfølgende har vi kunnet tage lidt af den uden, at den havde iskrystaller som kan være lidt ærgerligt at bide is når man gerne vil have oplevelsen af en dejlig blød parfait is.
Jeg valgte at serverer lidt friske bær og hvide chokolade flager til rødbedeisen. Man kan også vælge at lave rødbedechips som jeg er sikker vil passe perfekt til denne is.
Da jeg første gang serverede min rødbedeis for nogle gæster kunne de ikke gætte hvad den var lavet på. Grunden må være at isen smager af andet end det man normalt forbinder med rødbeder.
Prøv disse is desserter: Rabarberis // Vaniljeis // Jordskokkeis med Caviar
Rødbedeis En utrolig lækker is
Ingredienser
- ½ vaniljestang
- 4 dl. fløde
- 3 dl. sødmælk eller fløde
- 6 pasteuriserede æggeblommer
- 150 g. rørsukker
- Knivspids revet tongabønne som kan udelade
- 1½ dl. rødbedesaft
Udstyr
Sådan gør du
- Del vaniljestangen som flækkes og kornene skrabes ud.
- Skil vaniljekornene ved at presse dem i lidt rørsukker med bladet af en kniv.
- Kom vaniljekornene- og stangen og lidt revet tongabønne i engryde sammen med fløden og mælken.
- Varm det op til lige under kogepunktet, pas på at det ikke koger over.
- Kom rørsukker og æggeblommer i en skål som piskes til enluftig æggesnaps.
- Hæld dernæst den varme flødemasse i æggesnapsen i en tynd stråle mens der piskes, sørg ligeledes for at piske i bunden af skålen.
- Hæld massen tilbage i gryden som varmes op til 85 grader mens der jævnligt røres rund rundt i gryden for, at der ikke dannes klumper af æg.
- Tag gryden af varmen og massen i en skål, og bland nu rødbedesaften og rør det godt rundt.
- Stil ismassen på køl i omkring 1 time indtil den er kølet helt ned.
- Hæld den dernæst på en ismaskine som skal køre i omkring 45 – 60 minutter.
- Man kan ligeledes hælde massen i en form som stilles i fryseren. Man skal derved røre i massen hver halve time de første 4 timer før den er frosset. Dette før at isen ikke danner iskrystaller.
Noter
Hvad gør man hvis man ikke ejer en ismaskine?
Man fryser selve rødbedeisen i beholder og rører i massen omkring hver halve time i de første 4 timer for, at der ikke dannes iskrystaller i isen.
Rødbeder er en af mine foretrukne rodfrugter da den indeholder masser af dejlig smag og fylde, og har den flottest røde farve.
I efter- og vinterperioden bruger vi rødbeder i og til mange forskellige retter, da jeg med tiden har fundet ud af at rødbeder kan tilsættes ekstra smage som eksempelvis soya eller teriyaki sauce.
Server rødbedeis med flager af hvid chokolade og friske bær.
Varm fløden sammen med vaniljekorn og lidt tongabønne op til lige under kogepunktet.
Piske æg og rørsukker til en luftig æggesnaps.
Hæld rødbedesaften i parfaiten når man har blandet æggesnaps og fløden sammen.
Hæld dernæst rødbede parfaiten på en ismaskine i omkring 50 minutter inden den fryses.
Fantastisk intens farve – spændende eksperiment 🙂
Hejsa
Tak skal du have, og opskriften kan anbefales :-).
Bedste hilsner
Søren