Jordskokkeis med caviar smager fantastisk lækkert, da den saltede caviar passer perfekt til isen.
Denne skønne dessertis lavet af jordskokker har en fantastisk lækker nøddeagtig smag, der sammen med ægte caviar giver en helt speciel oplevelse. Isen er meget let at lave, hvor man både kan køre massen på en ismaskine eller bare fryse den ned i en form.
Jordskokker har en helt unik nøddeagtig let smag som trækkes ud når de koges helt møre i mælk. På den måde bruges noget af mælken og selve jordskokkerne til denne is. Normalt forbinder vi jordskokker med det salte køkken og ikke det søde. Men som i mange professionelle køkkener blander man begge dele sammen, som i denne dessert. Jeg har ikke tilsat de store mængder sukker, da jeg ønsker at jordskokke smagen træder frem i selve isen. Derfor smager jordskokkeis med caviar utrolig skønt.
Jeg er klar over at caviar ikke er det billigste, men op til nytår kan man nogle gange købe det på tilbud i forskellige supermarkeder. Derfor synes jeg personligt at retten er det værd. Især når man oplever den bløde salte smag fra kaviaren møde nøddesmagen fra jordskokkeisen. Til retten med jordskokkeis skal det være ægte caviar, ikke den du kan købe i ethvert supermarked som mere smager af salt.
Prøv også disse desserter: Rødbedeis // Øllebrødsdessert // Ostemaden som Dessert
Jordskokkeis med Caviar
Ingredienser
- 500 g jordskokker
- ½ stk vaniljestang
- 1 l sødmælk
- 3 dl piskefløde
- 5 stk æggeblommer
- 130 g sukker
- 10 – 30 g. Ægte caviar
Udstyr
Sådan gør du
Jordskokkeis
- Skræl jordskokkerne som skæres i mindre tern.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
- Kog jordskokkerne i sødmælken i ca. 30 min til de er møre.
- Lad dem dernæst trække i mælken i mindst en time.
- Hæld dernæst mælken fra, som sættes til side.
- Kom pureen i en gryde med 5 dl. af mælken og fløden. Varm det op til under kogepunktet.
- I mellemtiden kommes æggeblommer, vaniljekorn og sukker i en skål der piskes til en luftig æggesnaps.
- Hæld den varme mælkemasse i æggesnapsen i en tynd stråle mens der piskes.
- Kom parfaiten tilbage i gryden som varmes op til omkring 80 grader mens der jævnligt piskes i den.
- Stil den dernæst til afkøling inden den kommes på en ismaskine eller hældes i forme som stilles i fryseren.
- Ved anretning formes en quenelle af isen, hvor der placeres en teske fuld caviar på toppen.
Sådan formes en quenelle af is
- Sørg for at isen er blød, ikke smeltende. Kom den i køleskabet omkring 1 time inden servering i 30 minutter, hvorefter den sættes tilbage i fryseren.
- Brug en ske med en god kurve.
- Varm vand op som kommes i en beholder hvor skeerne står i.
- Tag en ske og med bagsiden presses denne ned i den del af isen hvor du vil lave quenellen.
- Tag en ny varm og våd ske. Pres nu frem i isen og dernæst med det sammen tilbage mod dig selv. Så du laver en roterende bevægelse. Varm dernæst skeen i din hånd så quenellen slipper skeen når den placeres på tallerkenen.
Sådan laves en quenelle
Ved servering laves en quenelle af jordskokkeisen. Jeg har i selve opskriften beskrevet hvordan du former en quenelle, hvilket godt kan kræve lidt øvelse. Men når du som jeg beskriver, smider isen i køleskabet i 30 minutter og dernæst i fryseren igen bliver det lidt nemmere. Desuden skal du sørge for at bruge en ske med en god buet form, som skal være varmet op i vand og våd.
Sørg for at formen du bruger til isen er rimelig bred, da det bliver nemmere.
Selv jordskokkeisen kan selvfølgelig bruges bare som den er, uden caviaren og smager super godt som isdessert.
0 kommentarer