Shepherd’s Pie er en skøn klassisk engelsk pub ret fra landet, som også kaldes cottages pie.
Retten Sheperd’s Pie er en kødtærte der passer som aftensmad med masser af smag og fylde. En hovedret der nemt kan laves en eller flere dage i forvejen. Samtidig kan den laves så der er mad til flere dage, eller fryses til senere.
Personligt elsker jeg denne slags retter, da de kan små tilberedes et par dage i forvejen. Har man en smule kartoffelmos i fryseren eller fra aftenens inden kan det også bruges. På mange pubber i England og Storbritannien er cottage pie eller shepherds pie ægte pub mad. Flere steder serveres de fra køkkenet. Du kan også være lidt mere uheldig at det er fra dåse.
Shepherd’s Pie opskrift
Sheperd’s Pie er meget nem at lave, da den består af hakket oksekød der laves til en kødsauce, som kommes i et ildfast fad. Ovenpå kommes en kartoffelmos, hvorpå det hele bages færdig i ovnen. I min version af Sheperd’s Pie har jeg brugt en mørk stout med kaffenoter. Jeg synes den passer utrolig godt til denne slags kødsovs fra England. Samtidig kan resten drikkes til din pie. Derudover brugte jeg en smule knoldselleri til mosen, men du kan erstatte dette med kartofler. Jeg tilsatte ligeledes et par æggeblommer i mosen for, at denne kunne blive mere luftig. Ønsker du i stedet en mere fast mos undlader du dem i din Shepherd’s Pie.
Alt sammen kan justeres med flere eller færre krydderurter, som passer til din smag.
Prøv også: Millionbøf
Ingredienser
Kødretten
- 500 gram hakket oksekød
- 1 stort løg
- 1 stor gulerod
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk. tomatpure
- 3 – 4 spsk. Worcestershire sauce
- 2½ dl Fanø Julebryg eller anden porter stout lignende øl
- 1 spsk. friskhakket timian
- Spsk. friskhakket rosmarin
- 4 hele allehånde
- 4 hele enebær
- 3 dl kalvefond
- Havsalt og friskkværnet peber
Mos
- 750 g kartofler
- 250 g Knoldselleri kan udelades og erstattes med kartofler
- 50 gram smør
- 1 dl. letmælk
- 2 æggeblommer
- 1 dl. friskrevet Parmesan og Gouda
- Olivenolie
Sådan gør du
Kødretten
- Varm en gryde op ved høj varme hvor der kommes lidt olie i.
- Brun kødet i gryden, og sørg for at al væde fordamper så kødet brunes korrekt.
- Hak løg, hvidløg og gulerødder fint.
- Tilsæt dernæst grøntsagerne, som sauteres med ved middel varme i 5 minutter.
- Kom tomatpureen i der steges med i et par minutter.
- Hæld Worcestershire sauce og øl i og lad alkoholen fordampe.
- Dernæst hældes fonden i sammen med de hakkede krydderurter og krydderierne.
- Lad det simre i ca. 30 – 60 minutter.
Mos
- Skræl kartofler og knoldselleri og skær dem i større tern.
- Kog dem møre i rigeligt vand.
- Hæld vandet fra og damp den overskydende væde.
- Tilsæt smørret og mos kartofler og knoldselleri.
- Kom mælken i lidt i ad gangen.
- Du kan eventuelt bruge en stavblender eller håndmixer til, at gøre mosen mere lind.
- Til sidst kommes æggeblommer og osten i, hvorefter der røres rundt.
Shepherd’s Pie
- Hæld kødretten i et ildfast fad, og kom mosen ovenpå.
- Brug en gaffel til, at lave et mønster ovenpå mosen.
- Bag den i 45 minutter ved 180 grader.
Noter
Tips til opskriften
- Det kan være en ide, at bruge kartofler som er velegnet til mos. Det står på poserne.
- Brug gerne hakket oksekød med 12% fedt i.
- I stedet for øl som stout kan du bruge 2½ dl. kaffe.
- Du kan godt fryse resterne af din Shepherd’ s Pie, og opvarme det i mikroovnen.
Har du noget til overs af din øl vil den som i England passe perfekt til din Shepherd’s Pie.
Jeg må rette dig i en shepherd’s pie skal der bruges lamme kød deraf navnet
Hej Lars
Du har ret i, at i en traditionel Shepard´s pie er det lammekød. Når der bruges oksekød er det en cottage pie. Hvornår man begyndte, at bruge oksekød og nok kommet over tid.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren.
Hvad vil du anbefale som tilbehør til, eller skal retten bare stå for sig selv.
Christian
Hej Christian
Du kan sagtens serverer den som den er. Hvis du ønsker tilbehør vil jeg anbefale en let syrlig salat, der matcher den lidt tunge ret.
Bedste hilsner
Søren