Små krydrede kødboller i tomatsauce

af | 1. aug 2019 | Appetizer, Forretter, Hovedretter, Lam, Saucer, Tilbehør

Små krydrede kødboller er en perfekt spansk tapas ret, som kan serveres lun eller varm. Sammen med en lækker aromatisk sauce af tomater og peberfrugter får man en utrolig velsmagende spansk ret, som serveres på mange af tapas barerne rundt om i Spanien. Kødbollerne kan tilberedes af forskelligt slags kød f.eks. lam som i denne opskrift. I Spanien hedder kødboller albóndiga, og kan være tilberedt med forskellig slags krydderier, og der er derfor også flere forskellige variation af dem.

Små krydrede kødboller i tomatsauce

Små spanske krydrede kødboller er en perfekt spansk tapas ret, som kan serveres lun eller varm. De smager vanvittig godt, og er nemme at lave.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Appetizer, Forret, Hovedret, Lammekød, Sauce, Tilbehør
Køkken: Spansk
Forb. tid: 45 minutter
Tilb. tid: 8 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Kødboller

  • 500 g. hakket lammekød oksekød eller svinekød
  • 1 rødløg
  • 1 æg sammenpisket
  • 2 spsk. pankorasp eller almindeligt
  • 3 tsk. frisk citronsaft
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 1 tsk. røget paprika
  • ¼ tsk. cayennepeber eller chilipeber
  • Salt og peber

Tomatsauce

  • 2 - 3 røde peberfrugter
  • 500 g. tomater af en god og smagfuld kvalitet
  • 5 fed hvidløg
  • 100 skalotteløg
  • 2 spsk. appelsinsaft
  • 1 spsk. sherryeddike kan erstattes af balsamicoeddike
  • Salt og peber

Sådan gør du

Kødboller

  • Hak rødløget fint, og varm en pande op ved middelvarme med lidt olivenolie på.
  • Svits løget i olien i ca. 5 minutter og indtil det er klart, men ikke karameliseret.
  • Hæld løgene op på en tallerken, og lad dem køle lidt ned.
  • Bland lammekød, løg, sammenpisket æg, spidskommen, paprika, citronsaft, pankorasp, cayennepeber og salt og peber.
  • Ælt det hele godt sammen, og lad det stå i 20 minutter så det samler sig.
  • Form farsen til små kødboller af ca. 2 cm i diameter. Det er nemmest ved, at bruge hænderne som er vædet med vand.
  • Opvarm en pande med lidt olie, hvori kødbollerne steges ved høj varme i ca. 5 minutter. Husk at vende dem undervejs. Kødbollerne skal være sprøde udvendig men rosa indvendig.
  • Hvis ikke alle kødboller kan være på panden kan de steges i hold, og når første hold er stegt kan de kommes i ovnen ved lav varme ca. 75 grader indtil de alle er klar til servering.
  • I mellem tiden opvarmes den lækre tomatsauce som kødbollerne skal serveres sammen med.

Tomatsauce

  • Del peberfrugterne, og fjern kernerne. Skær dem dernæst ud i mindre tern.
  • Skær skalotteløgene i små tern, og gør det samme med hvidløgsfedene.
  • Opvarm en gryde med olivenolie i ved middelvarme.
  • Kom peberfrugter, skalotteløg og hvidløg i en gryde, og lad det små simre i 10 minutter indtil peberfrugterne er møre.
  • I mellem tiden skæres tomaterne i tern, hvorefter de kommes i gryden når peberfrugterne er møre.
  • Tilsæt yderlig spidskommen og appelsinsaft.
  • Lad det koge op, og skru dernæst ned til minimum. Lad det hele simre uden låg i ca. 40 – 50 minutter eller indtil saucen er tyknet.
  • Blend dernæst det hele og kom det igennem en sigte for, at fjerne tomatkernerne.
  • Smag saucen til med salt, peber og sherryeddike.

Noter

Kødbollerne kan man uden problemer tilberede i forvejen, og inden servering lune op igen ved svag varme i ovnen, så de ikke tørre ud.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

Personligt synes jeg at lam passer rigtig godt til denne opskrift, da lammekød har en anden og mere aromatisk smag end både svin og okse. Men dermed ikke sagt, at man ikke kan bruge enten svine- eller oksekød til de små kødboller.

Prøv også en af disse spændende opskrifter: Ægte Spansk Paella Mixta // Italiensk Focaccia Brød // Courgetter Vendt i en lækker Tomat Vinaigrette

 

Jeg serverede de små kødboller som en del af et tapas bord, hvor tomat og peberfrugtsaucen passer rigtig godt til. Som tilbehør til kødbollerne og saucen kan man f.eks. lave saltkogte kartofler, arancini, saltede mandler og noget godt brød til.
Kødbollerne kan man uden problemer tilberede i forvejen, og inden servering lune op igen ved svag varme i ovnen, så de ikke tørre ud.
Børnene vil med garanti også elske disse små kødboller.

 

Bland farsen og lad den stå i 20 minutter.

Form farsen til små kødboller.

Steg kødbollerne på en pande i ca. 5 minutter.

Kog tomater, peberfrugter og løg i en gryde indtil peberfrugterne er møre.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!