Små krydrede kødboller er en perfekt spansk tapas ret, som kan serveres lun eller varm. Sammen med en lækker aromatisk sauce af tomater og peberfrugter får man en utrolig velsmagende spansk ret, som serveres på mange af tapas barerne rundt om i Spanien.
Kødbollerne kan tilberedes af forskelligt slags kød f.eks. lam som i denne opskrift. I Spanien hedder kødboller Albóndiga, og kan være tilberedt med forskellig slags krydderier, og der er derfor også flere forskellige variation af dem.
Prøv også en af disse spændende opskrifter: Ægte Spansk Paella Mixta // Asiatiske Kødboller // Kold Gazpacho suppe
Små krydrede kødboller i tomatsauce
Ingredienser
Kødboller
- 500 g. hakket lammekød oksekød eller svinekød
- 1 stk. rødløg
- 1 æg sammenpisket
- 2 spsk. pankorasp eller almindeligt
- 3 tsk. frisk citronsaft
- 1 tsk. stødt spidskommen
- 1 tsk. røget paprika
- ¼ tsk. cayennepeber eller chilipeber
- Salt og peber
Tomatsauce
- 2 – 3 stk. røde peberfrugter
- 500 g. tomater af en god og smagfuld kvalitet
- 5 fed hvidløg
- 1 stk. skalotteløg
- 2 spsk. appelsinsaft
- 1 spsk. sherryeddike kan erstattes af balsamicoeddike
- Salt og peber
Sådan gør du
Kødboller
- Hak rødløget fint, og varm en pande op ved middelvarme med lidt olivenolie på.
- Svits løget i olien i ca. 5 minutter og indtil det er klart, men ikke karameliseret.
- Hæld løgene op på en tallerken, og lad dem køle lidt ned.
- Bland lammekød, løg, sammenpisket æg, spidskommen, paprika, citronsaft, pankorasp, cayennepeber og salt og peber.
- Ælt det hele godt sammen, og lad det stå i 20 minutter så det samler sig.
- Form farsen til små kødboller af ca. 2 cm i diameter. Det er nemmest ved, at bruge hænderne som er vædet med vand.
- Opvarm en pande med lidt olie, hvori kødbollerne steges ved høj varme i ca. 5 minutter. Husk at vende dem undervejs. Kødbollerne skal være sprøde udvendig men rosa indvendig.
- Hvis ikke alle kødboller kan være på panden kan de steges i hold, og når første hold er stegt kan de kommes i ovnen ved lav varme ca. 75 grader indtil de alle er klar til servering.
- I mellem tiden opvarmes den lækre tomatsauce som kødbollerne skal serveres sammen med.
Tomatsauce
- Del peberfrugterne, og fjern kernerne. Skær dem dernæst ud i mindre tern.
- Skær skalotteløgene i små tern, og gør det samme med hvidløgsfedene.
- Opvarm en gryde med olivenolie i ved middelvarme.
- Kom peberfrugter, skalotteløg og hvidløg i en gryde, og lad det små simre i 10 minutter indtil peberfrugterne er møre.
- I mellem tiden skæres tomaterne i tern, hvorefter de kommes i gryden når peberfrugterne er møre.
- Tilsæt yderlig spidskommen og appelsinsaft.
- Lad det koge op, og skru dernæst ned til minimum. Lad det hele simre uden låg i ca. 40 – 50 minutter eller indtil saucen er tyknet.
- Blend dernæst det hele og kom det igennem en sigte for, at fjerne tomatkernerne.
- Smag saucen til med salt, peber og sherryeddike.
Noter
Sådan laver man Albóndiga kødboller
Personligt synes jeg at lam passer rigtig godt til denne opskrift, da lammekød har en anden og mere aromatisk smag end både svin og okse. Men dermed ikke sagt, at man ikke kan bruge enten svine- eller oksekød til de små kødboller.
Jeg serverede de små krydrede kødboller som en del af et tapas bord, hvor tomat og peberfrugt saucen passer rigtig godt til. Som tilbehør til kødbollerne og saucen kan man f.eks. lave saltkogte kartofler, arancini, saltede mandler og noget godt brød til.
Kødbollerne kan man uden problemer tilberedes i forvejen, og inden servering lunes op igen ved svag varme i ovnen, så de ikke tørre ud.
Børnene vil med garanti også elske disse små kødboller, da størrelsen passer utrolig godt til børn.
Frys eventuelt rester af kødbollerne til en anden dag, hvor de stadig smager skønt.
Albóndiga kødboller som i spanien er helt perfekte sammen med andre spanske ingredienser.
Saucen af tomater og peberfrugter kan nemt serveres til andre ting.
Bland farsen og lad den stå i 20 minutter.
Form farsen til små kødboller.
Steg kødbollerne på en pande i ca. 5 minutter, hvor de vendes et par gange.
Kog tomater, peberfrugter og løg i en gryde indtil peberfrugterne er møre.
Server kødbollerne sammen med den skønne og aromatiske peberfrugt sauce.
100 skalotteløg ??
Det havde mit supermarked alligevel ikke. Hvad bruger jeg i stedet ???
Hej Jimmy
Jeg havde vist fjumrer fingrer da jeg skrev opskriften. Du kan nøjes med et skalotteløg.
Bedste hilsner
Søren