og

Vindaloo

af | 14. nov 2013 | Hovedretter, Opskrifter, Simremad, Svinekød

Indisk vindaloo opskrift

Vindaloo er på det nærmeste en ret inderne har dedikeret til Chili Klaus. Grunden skyldes, at i den oprindelige opskrift kommer man op på ca. 16 hele chilier, jeg har dog sat dette ned, så de fleste kan være med. Under ingredienser har jeg i parantes indsat det oprindelige kvantum af chili og hvidløg. Jeg har til retten serveret basmatiris og en spinatret kaldet Soppu Pallya og en tomat chutney til.

Vindaloo stammer fra Goa i det sydlige Indien (ønsker du ikke læse mere om opskriftens oprindelse, så scroll ned til, hvordan du laver den :-)). Goa er en gammel portugisisk koloni i Indien og køkkenet er et miks fra det portugisiske- og indisk køkken. Vindaloo eller oprindeligt Vindahlho er en sammensætning af Vinho (vineddike) og Albo (hvidløg). Man mener, at retten oprindeligt var en portugisisk svinegryde, hvor vineddikens formål var, at konserverer kødet, så den kunne spises over flere dage. Krydderierne har der måske været lidt peber. I dag er retten en af de mest kendte Goa retter i verden og er en festret i Goa.

Ingredienser 4 personer:

Vindaloo:

  • Krydderipasta:
  • ½ tsk kommen frø.
  • 1 tsk sorte peberkorn.
  • 10 – 15 hele nelliker.
  • 1 kanelstang af 6 cm.
  • Frø fra 5 hele kardemomme kapsler.
  • 1 spsk paprika.
  • 4 tørrede røde chilier (8 chilier).
  • 5 hvidløgsfed (12 fed).
  • 1 tsk gurkemeje.
  • 2½ cm frisk revet ingefær.
  • 8 spsk rødvinseddike.
  • Selve retten:
  • 700 g svineskært, gerne fra skulderen.
  • 3 løg skåret i tynde halve ringe.
  • 4 hakkede fed hvidløg (7 fed hvidløg).
  • 2 friske hele grønne chilier (6 grønne chilier) skåret på langs.
  • 2 store tomater skåret i tern.
  • 3 dl vand.
  • Salt.
  • Soppu Pallya:
  • ca. 1 kg friske spinatblade.
  • ½ dl frisk hakket dild.
  • ½ tsk senneps frø.
  • 1/4 tsk kommen frø.
  • 4 spsk fløde.
  • Olie.
  • Salt.
Opskrift på vindaloo

Fremgangsmåde:

  • Dagen før – Krydderipasta: Tilsæt rødvinseddiken og 1 tsk salt til kødet, som trækker i køleskabet i 3 timer. Rist kommen, kanelstang, nelliker, kardemommefrøene, hele peberkorn på en tør pande over middel varme. Blend eller mort derefter de ristede krydderierne til pulver. Tilsæt hvidløgsfedene, tørrede chilier, revet ingefær, gurkemeje, paprika, 2 spsk rødvinseddike og mort det til en pasta. Maser halvdelen af pastaen godt ind i kødet, som sættes på køl natten over. Gem den resterende pasta til selve retten.
  • Vindaloo: Varm 3 spsk olie op i en sautepande eller wokpande. Sauter hvidløgene til de får lidt farve. Tilsæt løgene som ligeledes får lidt farve, hvorefter tomaterne kommes i sammen med de grønne chilier. Lad det sautere i et minuts tid. Tilsæt den resterende krydderipasta indtil den bruner lidt, hvorefter kødet kommes i. Skru ned for varmen til middel. Tilsæt 3 dl vand og lad retten simre i 45 minutter, hvorefter kødet gerne skulle være mørt.
  • Soppu Pallya: Skyl spinat bladende for jord. Hak dilden groft. Opvarm en sautepande, hvor spinaten og dilden tilberedes over medium varme i ca. 20 minutter. Rør ind i mellem i det. Opvarm en lille gryde med lidt olie. Tilsæt sennepsfrø og kommen. Husk at sætte lå på med det samme, da sennepsfrø popper som popcorn. Bland krydderierne i spinaten sammen med fløden. Lad det stå i 5 minutter, hvorefter det serveres til Vindaloo.
Vindaloo Gryderet fra Syd Indien

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

2 Kommentarer

  1. Thomas

    Hvor er den skål fra….??:) har ledt alle steder…..!!:D

    Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hot Wok | GASTROmad - […] Du kan læse om to af retterne jeg har lavet på Hot Wokken Asian Inspiration og Vindaloo. […]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!