ForsideFisk og SkaldyrBakskuld

Kommentarer

Bakskuld — 39 kommentarer

 1. Jeg er også opvokset med bakskuld – som feriebarn. Hos min farmor fik vi altid bakskulden ristet direkte over gasblusset (vi holdt den i halen, det var et stort nummer, at få lov). Vi spiste den til morgenmad på ristet franskbrød. Den tradition har vi nu i min familie, men der går alt, alt for lang tid imellem. Bakskuld er UMULIGE at opdrive i Østdanmark:-(

 2. For en del år siden boede vi i Kerteminde – af alle fiskerbyer i Danmark måske den vigtigste for konsumfisk.
  Sct. Hansaften besluttede vi FDF’ere at sætte en bod op på stranden ved siden af bålet og mange andre boder. Som barnefødt fiskerdreng fra Esbjerg ville jeg bidrage med specialiteten, som ikke fandtes i nogen anden bod på stranden.
  Denne specialitet blev en stor fiasko, og Kerteminderne ville absolut ikke have deres “skrubbere” røget og tørret – selvom det blev serveret nøjagtig på samme måde som Søren beskriver i sin artikel.
  Resultatet blev, at vi havde bakskuld i fryseren i lang tid efter, og aldrig siden bød andre end vestjyder på et sådant godt måltid.

 3. Hej.
  Jeg har alle dage boet i Esbjerg og er dermed opvokset med bakskuld som min morfar lavede dem.
  Men jeg må sige at komme remoulade på er forkert.
  Remouladen er først kommet til senere og så tager remouladen den gode smag fra bakskulden.
  hvis man insisterer på remoulade, bør man købe fiskefileter istedet
  De er også billigere
  Mvh Søren

 4. Pingback:Bakskuld i rødtunge en fantastisk forret |

 5. Ikke umuligt, at opdrive.
  Retten kan fås i restauranten på Sophienholm , Nybrovej i Kgs. Lyngby.
  Seppi.

 6. I aften deltager jeg som gæst til generalforsamlingen for FORENINGEN AF SYDFYNSKE BAKSKULDSPISERE.
  Vi mødes på Svendborgsund på havnen i Svendborg, og der er ingen adgang for kvinder!
  Jeg kendte ikke til bakskuld i forvejen, og faldt i min søgen efter viden, over denne blog. Jeg synes I fortjener denne viden om en gruppe ihærdige mænd, som kæmper indædt for baksuldens overlevelse 🙂

 7. min far , som kom fra Fur.
  når vi som børn kom hjem til bedstemor oh bedstefar , var der altid tørret fisk oppe at hænge , om sommeren udenfor , om vinteren over kakelovnen i stuen , som så blevet røget , når de var godt tørret, det var gigtig godt slik, i dag er mine børn lige så vild med dem , som jeg , og er fast i posen , når vi har været i bla. Hvide sande. og så hjem i fryseren.

 8. Jeg er også opvokset med bakskuld/dabs, men det var nu kun de fine som røgede dem. Når de var som bifangst i garnet hjemme hos mine bedsteforældre, blev de lagt i salt et døgns tid og hængt op på tøjsnoren, til de var godt tørre. Når de efter et par uger, alt efter vind og vejr, var tørre, så blev de ristet over gløderne (eller flammerne, alt efter tålmodighed) fra bålet i en gammel gryde. Det var en stor fornøjelse at gnaske i de salte halvbrændte fisk og gav en god tørst efter sodavand, senere øl.
  De røgede kender jeg kun fra restauranter og fiskehandlere.

  • Hej Søren
   Jeg tænker, at det er helt rigtig, at man ikke røgede dem i gamle dage, men at det er kommet til med tiden.
   Bedste hilsner
   Søren

 9. Vi fik dem som barn i Blåvand ved mine bedstforældre, de blev park
  ket ind i en avis og så i kakkelovnen eller på gas plus til de var helt sorte vi kunne spise det hele på nær hale stykket vi fil rugbrød med smør og sukker og en kaffepunch

  • Hej Lona
   Mums, det er jo den helt perfekte måde, at tilberede og spise en bakskuld på :-).
   Angående halestykket kan det spises ved, at stege det hårdt på en pande i olie.
   Bedste hilsner
   Søren

 10. Uhm vi får dem flere gange om året men vi bor også i Esbjerg. På Fiskeri og Søfartsmuseet laver de en rigtig lækker frokostret med bakskuld. I morgen er det Sct Hans og der starter vi sæfølig med bakskuld.
  Mvh Bente

  • Hej Bente
   Mums det lyder lækkert med bakskuld Sct. Hans aften. Jeg har ikke smagt Fiskeri og Søfartsmuseets bakskuld, men må have dem afprøvet.
   God Sct. Hans i morgen.
   Søren

 11. Jeg kaqn huske som dreng når min far sleb sin Løwemesser (lommekniv) så begyndte vi at glæde os for så blev dabsen/bakskulden ristet over gasblusset – så skar min far smalle striber af den ristede fisk og vi drenge spiste med stor velbehag og vandværket kunne næsten ikke følge med at pumpe vand.
  Mvh. Jens-Ole

 12. Den der står længere oppe, med at pakke dem ind i aviser og lægge dem ind på gløderne til avisen er brændt af. Det var altså sådan man har gjort i 100 år. Og med kaffepuns til. Remoulade. Vil være som at hælde chokolade over frikadeller.

 13. Hej Jens ole
  Jeg er født i Brøns i 1939 og kan fortælle at vores lokale fiskehandler i efterkrigsårene havde bakskuld. Dem købte vi ofte og min far og jeg var vilde med dem. Vi ristede dem over et gasblus, det var simpelthen en delikatesse. Jeg ved ikke om de stadig kan købes her på egnen syd for Ribe, men det var måske en ide at undersøge det

 14. Tak for opskriften. Jeg køber jævnligt bakskuld hos min mobile fiskehandler (Horsens), hvilket jo er et godt stykke fra Esbjerg. Dabs er – ganske rigtigt – også ising, men kun saltede og tørrede. Så … man kan sige, at bakskuld er røgede dabs. I min barndom i Hvide Sande stjal vi dabs fra vasketøjssnorene rundt om i haverne – og åd dem som slik.

 15. Hej, jeg er født på Sjælland og havde aldrig hørt om Bakskull. Men da jeg flyttede til Varde, og far kom på besøg, skulle vi spise på Dronning Louise i Esbjerg. Der var lige netop Bakskull på menuen. Oh, den glemmer jeg ikke. Dejligt og med spejlæg til. Far fik noget andet. Men det er bestemt ikke sidste gang jeg har sat tænderne i den ret.

  • Hej Mari
   Der er mange udenfor Vestjylland der ikke kender til Bakskuld, og jeg har selv serveret det hvor gæsterne heldigvis er blevet positiv overrasket.
   Dejligt at læse at det ikke er sidste gang du skal have Bakskuld :-).
   Bedste hilsner
   Søren

 16. Første gang er lykkens gang. Der var for mig i 2010. I Esbjerg. På fin restaurant på Torvet. Der fik man også spejlæg til. Mums siger jeg bare. Min morbror var fisker, og talte om Bakskull. Men vi har aldrig tidligere prøvet det, pga min mor. Så jeg nød hver eneste mundfuld, og det er sikkert også fordi jeg stammer fra *( igennem min fars familie) Holland. Det er så meget smukt, indenfor gastronomien. Bl. a. I Holland. Det kom mange fremmede og slog sig ned. De er vant til lidt af hvert dernede. Nu står der at det er en vestjysk egnsret. Min kæreste fra Janderup ved Varde kender den ikke. Så det er med den ret, som så meget andet, det forhånden værende søms princip.

  • Kære Mari
   Tusinde tak for din historie, som er rigtig spændende. Kan du huske hvilken restaurant det var du fik serveret bakskuld med spejlæg til?
   Egneretten er mere fra Fanø og Esbjerg når alt kommer til alt. Dog har jeg hørt om folk Nord fra Varde der kan huske retten, så om den oprindelig har bredt sig ved jeg ikke.
   Bedste hilsner
   Søren

 17. Hej Søren
  Er også vokset op med Bakskuld, som vi da jeg var knægt af og til købte i de små fiskehuse der dengang var på havnen i Esbjerg. Vi fik dem stegt på en pande i smør med rugbrød og smør til. Senere har jeg så fået dem med en tilføjelse af øl og snaps.
  Der er forskel på Bakskuld og Dabs.
  Bakskuld er saltet, tørret og røget ising, hvorimod Dabs kun er saltet og tørret.

  • Hej Thomas
   Dejligt at høre om andre der kender til bakskuld og tak for info om forskellen på bakskuld og dabs, hvilket jeg ikke var klar over.
   Bedste hilsner
   Søren

 18. I gamle dage hængte fiskerne dabsene på tørresnorene udenfor husene og det var tilladt at hente en portion dabs for de fattige, og dengang hentede man kun dem man skulle bruge, i dag ville det være utænkelig kun at hente dem man skulle bruge, i dag er de fleste grådige. I dag ville der heller ikke være fiskere der hængte dabs ud ,da de så ville få ørerne i maskinen ved fødevarestyrelsen, de har forsøgt at der fremstilles bakskuld ved at de ikke mere må tørres udendørs

Skriv meget gerne en kommentar til opskriften eller bloggen

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>