Bakskuld
Bakskuld, hvad er pokker er det? En fantastisk vestjysk specialitet, der er flere hundrede år gammel. Helt nøjagtig er det en saltet, tørret og røget Ising, som steges på panden og serveres med rugbrød, remoulade og kaffepunch til. Mere vestjysk kan det næsten ikke blive.
Bakskuld kaldes også Dabs og skulle oprindeligt stamme fra Esbjerg og Fanø egnen.Tilbage i 1700 tallet hang man de fangede ising under tagskægget på husene, hvilket der f.eks. på Fanø stadig er tegn på, da der i de gamle huse sidder kroge. Ising er i familie med rødspætten og skrubben men er tyndere, selv om den har samme smag som en rødspætte.
Jeg er opvokset med Bakskuld, og kan huske at vi fik ristet bakskuld med rugbrød og remoulade til, da jeg var barn. For et par år tilbage havde jeg besøg af Morten fra Grydeskeen, hvor vi spiste frokost på en af Fanøs restauranter. Morten som er fra København fik bakskuld og havde ikke tidligere hørt om det, men den faldt i god jord hos ham. Jeg kan kun gætte mig til, at bakskuld ikke er særlig kendt i andre dele af landet, eller kender du til bakskuld?
Når jeg serverer bakskuld flår jeg skindet af begge sider og fileter dem. Normalt vil man kun flå oversiden, og dernæst stege den på panden, og serverer den hel. Men jeg vil hellere gøre den klar, så jeg ikke skal bruge tid på, at fjerne kødet ved bordet. Smag og behag.

Bakskuld
Ingredienser
- 2 bakskuld
- Rugbrød
- Remoulade
- Citronbåde
- Smør
Sådan gør du
-
Flå bakskulden på oversiden.
-
Alternativt flåes begge sider, som fileteres.
-
Rist baksulden på en pande ved middelvarme i smør.
-
Server den sammen med frisk rugbrød, hjemmerørt remoulade, snaps og øl til.
Jeg er også opvokset med bakskuld – som feriebarn. Hos min farmor fik vi altid bakskulden ristet direkte over gasblusset (vi holdt den i halen, det var et stort nummer, at få lov). Vi spiste den til morgenmad på ristet franskbrød. Den tradition har vi nu i min familie, men der går alt, alt for lang tid imellem. Bakskuld er UMULIGE at opdrive i Østdanmark:-(
Det er rigtig ærgerligt, at det er umuligt, at opdrive i Østdanmark.
Hvis man bor i de store kystbyer syd for Århus og til grænsen, så kommer der næsten ugentligt fiskehandlere fra Esbjerg, og de har dabs. Vi bor i Kolding hvor fiskebilerne i Bramdrupdam ved storcenteret og på torvet alle sælger gode nyrøgede dabs
Tak for svaret Bjarne :-).
Bedste hilsner
Søren
For en del år siden boede vi i Kerteminde – af alle fiskerbyer i Danmark måske den vigtigste for konsumfisk.
Sct. Hansaften besluttede vi FDF’ere at sætte en bod op på stranden ved siden af bålet og mange andre boder. Som barnefødt fiskerdreng fra Esbjerg ville jeg bidrage med specialiteten, som ikke fandtes i nogen anden bod på stranden.
Denne specialitet blev en stor fiasko, og Kerteminderne ville absolut ikke have deres “skrubbere” røget og tørret – selvom det blev serveret nøjagtig på samme måde som Søren beskriver i sin artikel.
Resultatet blev, at vi havde bakskuld i fryseren i lang tid efter, og aldrig siden bød andre end vestjyder på et sådant godt måltid.
Hej.
Jeg har alle dage boet i Esbjerg og er dermed opvokset med bakskuld som min morfar lavede dem.
Men jeg må sige at komme remoulade på er forkert.
Remouladen er først kommet til senere og så tager remouladen den gode smag fra bakskulden.
hvis man insisterer på remoulade, bør man købe fiskefileter istedet
De er også billigere
Mvh Søren
Hej Søren
Du har nok ret i, at remouladen er kommet til senere, men personligt synes jeg det høre til :-).
Bedste hilsner
Søren
Pingback: Bakskuld i rødtunge en fantastisk forret |
Ikke umuligt, at opdrive.
Retten kan fås i restauranten på Sophienholm , Nybrovej i Kgs. Lyngby.
Seppi.
Hej.
Tak for info, altid rart at vide :-).
Søren
I aften deltager jeg som gæst til generalforsamlingen for FORENINGEN AF SYDFYNSKE BAKSKULDSPISERE.
Vi mødes på Svendborgsund på havnen i Svendborg, og der er ingen adgang for kvinder!
Jeg kendte ikke til bakskuld i forvejen, og faldt i min søgen efter viden, over denne blog. Jeg synes I fortjener denne viden om en gruppe ihærdige mænd, som kæmper indædt for baksuldens overlevelse 🙂
Hej Henrik
Tak for informationen, og rigtig god fornøjelse :-).
Bedste hilsner
Søren
min far , som kom fra Fur.
når vi som børn kom hjem til bedstemor oh bedstefar , var der altid tørret fisk oppe at hænge , om sommeren udenfor , om vinteren over kakelovnen i stuen , som så blevet røget , når de var godt tørret, det var gigtig godt slik, i dag er mine børn lige så vild med dem , som jeg , og er fast i posen , når vi har været i bla. Hvide sande. og så hjem i fryseren.
Hej Kirstine
Hvor en godt, at læse om en der har oplevet, bakskulden hænge til tørre i stuen over kakelovnen.
Rigtig mange tak for den gode historie.
De bedste hilsner
Søren
Noget af det bedste ?
Hej Jette
Kan jeg kun være enig i :-).
Bedste hilsner
Søren
Bor man i Aarhus eller omegn kan Bakskuld altid bestilles hos Havnens Fiskehus på Aarhus havn.
86123800.
Fiskeforretningen i Torvehallerne København har dem som regel.
Jeg er også opvokset med bakskuld/dabs, men det var nu kun de fine som røgede dem. Når de var som bifangst i garnet hjemme hos mine bedsteforældre, blev de lagt i salt et døgns tid og hængt op på tøjsnoren, til de var godt tørre. Når de efter et par uger, alt efter vind og vejr, var tørre, så blev de ristet over gløderne (eller flammerne, alt efter tålmodighed) fra bålet i en gammel gryde. Det var en stor fornøjelse at gnaske i de salte halvbrændte fisk og gav en god tørst efter sodavand, senere øl.
De røgede kender jeg kun fra restauranter og fiskehandlere.
Hej Søren
Jeg tænker, at det er helt rigtig, at man ikke røgede dem i gamle dage, men at det er kommet til med tiden.
Bedste hilsner
Søren