Bakskuld, hvad er pokker er det? Det er en fantastisk lækker vestjysk specialitet, der er flere hundrede år gammel. Helt nøjagtig er det saltet, tørret og røget Ising, som steges på panden og serveres med rugbrød, remoulade og kaffepunch til. Mere vestjysk og noget af det bedste røget fisk kan man næsten ikke få.

Bakskuld kaldes også Dabs og skulle oprindeligt stamme fra Esbjerg og Fanø egnen.Tilbage i 1700 tallet hang man de fangede ising under tagskægget på husene, hvilket der f.eks. på Fanø stadig er tegn på, da der i de gamle huse stadig sidder kroge til fisken. Ising er i familie med rødspætten og skrubben men er tyndere, selv om den har samme smag som en rødspætte. I dag er der ikke mange der fiskehandlere eller røgerier, der stadig laver ægte bakskuld med masser af fiskekød i.

 

Baksuld

 

Her på Vestkysten kan man i supermarkeder købe billige Bakskuld eller Dabs, men de er som regel noget tyndere og uden særlig meget kød i. Derfor kan det bedst betale sig at betale prisen for ægte og bedre bakskuld.

Hvordan tilbereder man bakskuld?
Når jeg tilbereder bakskuld flår jeg skindet af begge sider og fileter dem.
Normalt vil man kun flå oversiden, og dernæst stege den på panden, og dernæst serverer den hel.

Men jeg vil hellere gøre den klar, så jeg ikke skal bruge tid på, at fjerne kødet ved bordet, hvilket er smag og behag.
Andre smider dem hele på grillen, hvilket også smager utrolig godt. Skindet er ikke så svært, at fjerne når de først er varmet op.
En af de ældre måder, at lave dem på er, at pakke dem ind i avispapir, og smide dem i kakkelovnen, indtil de er klar.

Hvad servere man til bakskuld?
Server eksempelvis bakskulden med hjemmelavet remoulade og rugbrød til.

Kender du til bakskuld, og hvordan tilbereder du dem?

 

Baksuld

Jeg er opvokset med Bakskuld, og kan huske at jeg som barn fik stegt bakskuld med rugbrød og remoulade til. For et par år tilbage havde jeg besøg af Morten fra Grydeskeen, hvor vi spiste frokost på en af Fanøs restauranter. Morten som er fra København fik bakskuld og havde ikke tidligere hørt om det, men den faldt i god jord hos ham. Jeg kan kun gætte mig til, at bakskuld ikke er særlig kendt i mange dele af landet.

Andre spændende bakskuld opskrifter: Asparges, Bakskuld & Sauce Mousseline // Bakskuldsuppe lækker Cremet // Bakskuld i Rødtunge

 

Baksuld

Når man fjerner skindet på en bakskuld er det nemmest, at skære finderne af først, og dernæst trække skindet af.

 

Flået Baksuld

Dernæst kan man fileterer dem. Ikke den helt rigtige og traditionelle metode, når man skal tilberede bakskuld.

 

Fileteret Baksuld

 

Bakskuld

Bakskuld, hvad pokker er det? Det er en fantastisk vestjysk specialitet, som er saltet, tørret og røget ising. Noget af det bedste røget fisk der findes.
4.5 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Fisk, Frokost, Hovedret, Opskrift
Køkken: Dansk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 5 minutter
Samlet tid: 15 minutter
Antal: 2
Forfatter: Søren

Ingredienser

  • 2 bakskuld
  • Rugbrød
  • Remoulade
  • Citronbåde
  • Smør

Sådan gør du

  • Flå bakskulden på oversiden.
  • Alternativt flåes begge sider, som fileteres.
  • Rist baksulden på en pande ved middelvarme i smør.
  • Server den sammen med frisk rugbrød, hjemmerørt remoulade, snaps og øl til.

Noter

Bakskuld er en vestjysk specialitet, og har din fiskehandler det ikke, kan du se om han kan bestille det hjem.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

Baksuld på rugbrød

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

38 Kommentarer

  1. Mette

    Jeg er også opvokset med bakskuld – som feriebarn. Hos min farmor fik vi altid bakskulden ristet direkte over gasblusset (vi holdt den i halen, det var et stort nummer, at få lov). Vi spiste den til morgenmad på ristet franskbrød. Den tradition har vi nu i min familie, men der går alt, alt for lang tid imellem. Bakskuld er UMULIGE at opdrive i Østdanmark:-(

    Svar
    • Søren

      Det er rigtig ærgerligt, at det er umuligt, at opdrive i Østdanmark.

      Svar
    • Bjarne Normann Madsen

      Hvis man bor i de store kystbyer syd for Århus og til grænsen, så kommer der næsten ugentligt fiskehandlere fra Esbjerg, og de har dabs. Vi bor i Kolding hvor fiskebilerne i Bramdrupdam ved storcenteret og på torvet alle sælger gode nyrøgede dabs

      Svar
      • Søren

        Tak for svaret Bjarne :-).
        Bedste hilsner
        Søren

        Svar
  2. Bjarne Normann Madsen

    For en del år siden boede vi i Kerteminde – af alle fiskerbyer i Danmark måske den vigtigste for konsumfisk.
    Sct. Hansaften besluttede vi FDF’ere at sætte en bod op på stranden ved siden af bålet og mange andre boder. Som barnefødt fiskerdreng fra Esbjerg ville jeg bidrage med specialiteten, som ikke fandtes i nogen anden bod på stranden.
    Denne specialitet blev en stor fiasko, og Kerteminderne ville absolut ikke have deres “skrubbere” røget og tørret – selvom det blev serveret nøjagtig på samme måde som Søren beskriver i sin artikel.
    Resultatet blev, at vi havde bakskuld i fryseren i lang tid efter, og aldrig siden bød andre end vestjyder på et sådant godt måltid.

    Svar
  3. Søren

    Hej.
    Jeg har alle dage boet i Esbjerg og er dermed opvokset med bakskuld som min morfar lavede dem.
    Men jeg må sige at komme remoulade på er forkert.
    Remouladen er først kommet til senere og så tager remouladen den gode smag fra bakskulden.
    hvis man insisterer på remoulade, bør man købe fiskefileter istedet
    De er også billigere
    Mvh Søren

    Svar
    • Søren

      Hej Søren
      Du har nok ret i, at remouladen er kommet til senere, men personligt synes jeg det høre til :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  4. Seppi Nielsen

    Ikke umuligt, at opdrive.
    Retten kan fås i restauranten på Sophienholm , Nybrovej i Kgs. Lyngby.
    Seppi.

    Svar
    • Søren

      Hej.
      Tak for info, altid rart at vide :-).
      Søren

      Svar
  5. HenrikCM

    I aften deltager jeg som gæst til generalforsamlingen for FORENINGEN AF SYDFYNSKE BAKSKULDSPISERE.
    Vi mødes på Svendborgsund på havnen i Svendborg, og der er ingen adgang for kvinder!
    Jeg kendte ikke til bakskuld i forvejen, og faldt i min søgen efter viden, over denne blog. Jeg synes I fortjener denne viden om en gruppe ihærdige mænd, som kæmper indædt for baksuldens overlevelse 🙂

    Svar
    • Søren

      Hej Henrik
      Tak for informationen, og rigtig god fornøjelse :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  6. kirstine

    min far , som kom fra Fur.
    når vi som børn kom hjem til bedstemor oh bedstefar , var der altid tørret fisk oppe at hænge , om sommeren udenfor , om vinteren over kakelovnen i stuen , som så blevet røget , når de var godt tørret, det var gigtig godt slik, i dag er mine børn lige så vild med dem , som jeg , og er fast i posen , når vi har været i bla. Hvide sande. og så hjem i fryseren.

    Svar
    • Søren

      Hej Kirstine
      Hvor en godt, at læse om en der har oplevet, bakskulden hænge til tørre i stuen over kakelovnen.
      Rigtig mange tak for den gode historie.
      De bedste hilsner
      Søren

      Svar
    • Jette

      Noget af det bedste ?

      Svar
      • Søren

        Hej Jette
        Kan jeg kun være enig i :-).
        Bedste hilsner
        Søren

        Svar
  7. Anders

    Bor man i Aarhus eller omegn kan Bakskuld altid bestilles hos Havnens Fiskehus på Aarhus havn.
    86123800.

    Svar
  8. DIna

    Fiskeforretningen i Torvehallerne København har dem som regel.

    Svar
  9. Søren Møller Christensen

    Jeg er også opvokset med bakskuld/dabs, men det var nu kun de fine som røgede dem. Når de var som bifangst i garnet hjemme hos mine bedsteforældre, blev de lagt i salt et døgns tid og hængt op på tøjsnoren, til de var godt tørre. Når de efter et par uger, alt efter vind og vejr, var tørre, så blev de ristet over gløderne (eller flammerne, alt efter tålmodighed) fra bålet i en gammel gryde. Det var en stor fornøjelse at gnaske i de salte halvbrændte fisk og gav en god tørst efter sodavand, senere øl.
    De røgede kender jeg kun fra restauranter og fiskehandlere.

    Svar
    • Søren

      Hej Søren
      Jeg tænker, at det er helt rigtig, at man ikke røgede dem i gamle dage, men at det er kommet til med tiden.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  10. lona

    Vi fik dem som barn i Blåvand ved mine bedstforældre, de blev park
    ket ind i en avis og så i kakkelovnen eller på gas plus til de var helt sorte vi kunne spise det hele på nær hale stykket vi fil rugbrød med smør og sukker og en kaffepunch

    Svar
    • Søren

      Hej Lona
      Mums, det er jo den helt perfekte måde, at tilberede og spise en bakskuld på :-).
      Angående halestykket kan det spises ved, at stege det hårdt på en pande i olie.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  11. Bente Jensen

    Uhm vi får dem flere gange om året men vi bor også i Esbjerg. På Fiskeri og Søfartsmuseet laver de en rigtig lækker frokostret med bakskuld. I morgen er det Sct Hans og der starter vi sæfølig med bakskuld.
    Mvh Bente

    Svar
    • Søren

      Hej Bente
      Mums det lyder lækkert med bakskuld Sct. Hans aften. Jeg har ikke smagt Fiskeri og Søfartsmuseets bakskuld, men må have dem afprøvet.
      God Sct. Hans i morgen.
      Søren

      Svar
  12. Jens-Ole Simonsen

    Jeg kaqn huske som dreng når min far sleb sin Løwemesser (lommekniv) så begyndte vi at glæde os for så blev dabsen/bakskulden ristet over gasblusset – så skar min far smalle striber af den ristede fisk og vi drenge spiste med stor velbehag og vandværket kunne næsten ikke følge med at pumpe vand.
    Mvh. Jens-Ole

    Svar
    • Søren

      Hej Jens-Ole
      Hvor godt at læse om din oplevelse om bakskuld som barn ?.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  13. Kim Føhrby

    Den der står længere oppe, med at pakke dem ind i aviser og lægge dem ind på gløderne til avisen er brændt af. Det var altså sådan man har gjort i 100 år. Og med kaffepuns til. Remoulade. Vil være som at hælde chokolade over frikadeller.

    Svar
  14. Wilbur Freudendahl

    Hej Jens ole
    Jeg er født i Brøns i 1939 og kan fortælle at vores lokale fiskehandler i efterkrigsårene havde bakskuld. Dem købte vi ofte og min far og jeg var vilde med dem. Vi ristede dem over et gasblus, det var simpelthen en delikatesse. Jeg ved ikke om de stadig kan købes her på egnen syd for Ribe, men det var måske en ide at undersøge det

    Svar
  15. Søren Tagmose

    Tak for opskriften. Jeg køber jævnligt bakskuld hos min mobile fiskehandler (Horsens), hvilket jo er et godt stykke fra Esbjerg. Dabs er – ganske rigtigt – også ising, men kun saltede og tørrede. Så … man kan sige, at bakskuld er røgede dabs. I min barndom i Hvide Sande stjal vi dabs fra vasketøjssnorene rundt om i haverne – og åd dem som slik.

    Svar
    • Søren

      Hej Søren
      Dejligt, at læse at du kender til det, lige fra barns ben af.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  16. Mari Anne Liebst

    Hej, jeg er født på Sjælland og havde aldrig hørt om Bakskull. Men da jeg flyttede til Varde, og far kom på besøg, skulle vi spise på Dronning Louise i Esbjerg. Der var lige netop Bakskull på menuen. Oh, den glemmer jeg ikke. Dejligt og med spejlæg til. Far fik noget andet. Men det er bestemt ikke sidste gang jeg har sat tænderne i den ret.

    Svar
    • Søren

      Hej Mari
      Der er mange udenfor Vestjylland der ikke kender til Bakskuld, og jeg har selv serveret det hvor gæsterne heldigvis er blevet positiv overrasket.
      Dejligt at læse at det ikke er sidste gang du skal have Bakskuld :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  17. Henrik Kruse Bremholm Jørgensen

    Fiskehuset Holmbladsgade har bakskuld.
    Mvh
    Henrik, Kastrup

    Svar
    • Søren

      Tak Henrik.
      Super godt at vide :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  18. Mari Anne Liebst

    Første gang er lykkens gang. Der var for mig i 2010. I Esbjerg. På fin restaurant på Torvet. Der fik man også spejlæg til. Mums siger jeg bare. Min morbror var fisker, og talte om Bakskull. Men vi har aldrig tidligere prøvet det, pga min mor. Så jeg nød hver eneste mundfuld, og det er sikkert også fordi jeg stammer fra *( igennem min fars familie) Holland. Det er så meget smukt, indenfor gastronomien. Bl. a. I Holland. Det kom mange fremmede og slog sig ned. De er vant til lidt af hvert dernede. Nu står der at det er en vestjysk egnsret. Min kæreste fra Janderup ved Varde kender den ikke. Så det er med den ret, som så meget andet, det forhånden værende søms princip.

    Svar
    • Søren

      Kære Mari
      Tusinde tak for din historie, som er rigtig spændende. Kan du huske hvilken restaurant det var du fik serveret bakskuld med spejlæg til?
      Egneretten er mere fra Fanø og Esbjerg når alt kommer til alt. Dog har jeg hørt om folk Nord fra Varde der kan huske retten, så om den oprindelig har bredt sig ved jeg ikke.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  19. Thomas Hansen

    Hej Søren
    Er også vokset op med Bakskuld, som vi da jeg var knægt af og til købte i de små fiskehuse der dengang var på havnen i Esbjerg. Vi fik dem stegt på en pande i smør med rugbrød og smør til. Senere har jeg så fået dem med en tilføjelse af øl og snaps.
    Der er forskel på Bakskuld og Dabs.
    Bakskuld er saltet, tørret og røget ising, hvorimod Dabs kun er saltet og tørret.

    Svar
    • Søren

      Hej Thomas
      Dejligt at høre om andre der kender til bakskuld og tak for info om forskellen på bakskuld og dabs, hvilket jeg ikke var klar over.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  20. Chang

    I gamle dage hængte fiskerne dabsene på tørresnorene udenfor husene og det var tilladt at hente en portion dabs for de fattige, og dengang hentede man kun dem man skulle bruge, i dag ville det være utænkelig kun at hente dem man skulle bruge, i dag er de fleste grådige. I dag ville der heller ikke være fiskere der hængte dabs ud ,da de så ville få ørerne i maskinen ved fødevarestyrelsen, de har forsøgt at der fremstilles bakskuld ved at de ikke mere må tørres udendørs

    Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bakskuld i rødtunge en fantastisk forret | - […] har jeg tidligere skrevet om, hvilket man kan læse om her. Bakskuld en fantastisk smagsgiver, hvor der både er smag…

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!