Brandade med torsk er en skøn forret, hvor ristet brød og en salat passer rigtig godt til. Retten består af kartoffelmos blandet med saltet torsk der er pocheret i mælk med hvidløg, citron og timian, som får en lækker sprød overflade i ovnen.
Brandade er en fransk ret fra Nîmes, hvor man traditionelt bruger klipfisk, hvilket er saltet og tørret fisk, primært torsk. Retten kan spores tilbage til 1500-tallet, som siden da har udviklet sig en del. Den er desværre en overset ret, hvilket jeg synes er en skam, da den er utrolig god, at bruge hvis man har lidt fiskerester i fryseren, som man ikke rigtig ved, hvad man skal bruge til.
Opskrift på Brandade
Jeg har valgt, at tilberede brandaden med let saltet torsk, og serveret med ristet brød og salat til. Man kan godt gøre noget mere ud af serveringen, hvis man har lyst til det.
Når man tilsætter urter, krydderier eller andet til mælken man pocherer torsken i mælken giver det ekstra smag til brandaden.
Vil man gøre retten endnu mere utraditionelt kan man tilsætte lidt knoldselleri, fint snittet porre eller persillerod, hvilket igen giver brandaden en anden smag.
Torsk i brandade smager skønt ovenpå ristet brød og salat til, som passer perfekt som en forret eller frokost ret. Det skønne man torske brandade er at den holder sig flere dage i køleskabet.
Det gode med en fiskeret som brandade er, at den uden problemer kan tilberedes dagen i forvejen, og varmes nænsomt op i ovnen lige inden den skal serveres. Jeg vil dog første rive osten over når den skal serveres for gæsterne.
Smag også disse dejlige retter: Laksemousse // Fiskefrikadeller
Brandade med torsk
Ingredienser
- 300 g. torsk mørksej eller lignende fisk
- 2 – 3 tsk groft salt
- 300 g. bagekartofler
- 2 dl. mælk
- 3 fed hvidløg
- 1 laurbærblad
- 3 kviste timian
- 2 skiver citron skal fra en økocitron
- 25 g. smør
- Rasp
- Ost som f.eks. Gammel Knas Vesterhavs Ost, Parmesan ost
Udstyr
Sådan gør du
- Placer fisken i et fad og gnid den grundigt med det grove salt. Dæk fadet til med film og stil den i køleskabet i mindst 2 timer gerne mere.
- Børst saltet af fisken, som lægges i en gryde med mælken der skal dække fisken. Kom hvidløg, laurbærblad, citronskal og timian i.
- Lad det koge op og skru dernæst ned for varmen, og lad det simre i ca. 10 – 15 minutter indtil fisken er mør.
- Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker, som koges i usaltet vand i ca. 20 minutter indtil de er meget møre.
- Mos kartoflerne med f.eks. et piskeris og hæld lidt af mælken i, så det får smag af hvidløg, timian og citron. Mosen skal være lidt grov i det.
- Tag fisken og hvidløgsfed op og mos det hele med en gaffel.
- Vend den mosede fisk og hvidløg i kartoffelmosen.
- Kom brandaden i et ildfast fad, og drys den med rasp og masser af god revet ost.
- Stil den under grillen indtil den er gylden på toppen.
Noter
Server Brandaden med noget ristet brød og salat til.
0 kommentarer