Den sorte gryde
Den sorte gryde er en lækker smagfuld og kraftig gryderet som jeg synes er perfekt som både hverdagsmad og gæstemad. Dens simretid sørger for at kødet bliver utrolig mørt og saucen får en dyb skøn koncentreret og lækker smag. Sorte gryde med oksekød vil jeg kalde en klassisk dansk opskrift, hvor kødet kombineres med cocktailpølser krydderier og andre skønne ingredienser.
En dansk gryderet som jeg tænker langt de fleste elsker, både at den er forholdsvis hurtig at lave og smager skønt. Samtidig er den perfekt til aftensmad over flere dage.
Den Sorte Gryde opskrift
Den Sorte Gryde er en kraftig og smagfuld gryderet, hvor hovedingredienserne oftest består af oksekød, bacon, paprika, tomatpuré og andet. I min opskrift på sorte gryde tilsætter jeg både kaffe og Brøndum snaps. Snapsen giver retten lette smagsnoter af krydderierne fra Brøndum snapsen og kaffen gør det samme. Du kan selvfølgelig udelade begge dele, hvis du slet ikke kan have det.
Jeg bruger okseinderlår i min opskrift, da jeg oplever at det gør den sorte gryde bedre. Men du kan godt erstatte det med en billigere udskæring som bov. Dog skal du huske at kalve- eller oksebov skal have længere tilberedningstid. Udover okseinderlår kommer jeg også cocktailpølser i denne version, som gør noget helt særligt, især når der er børn med til bords.
Prøv også: Millionbøf
Den sorte gryde opskrift
Den sorte gryde er en klassisk opskrift på en dejlig gryderet med kartoffelmos.
Print
Gem på Pinterest
Bedøm
Ret: Opskrift, Hovedret, Oksekød, Simreret
Køkken: Dansk
Antal: 4 personer
Ingredienser
Den sorte gryde
- 1 kg. Okseinderlår kan erstattet med oksebov dog skal tilberedningstiden være 2 – 3 timer
- 150 g. bacon
- 250 g. champignon
- 2 stk. løg
- 1 spsk. paprika
- ½ spsk. røget paprika kan udelades
- 2 spsk. tomatpuré
- 1 ds. flåede tomater
- 1½ dl. kaffe
- ½ dl. Brøndum snaps, kan udelades
- 4 dl. fløde
- 200 g. cocktailpølser
- Maizenamel
- Vand
- Salt og peber
- Olie til stegning
Mos
- 1 kg kartofler
- 50 g. smør
- 1 – 3 dl. mælk
- Salt og peber
Sådan gør du
Den sorte gryde
- Tag oksekødet ud af køleskabet 1 time før tilberedning, som skæres i mundrette tern.
- Drys oksekødsternene med salt og peber inden tilberedning.
- Baconen skæres i mindre tern.
- Rens champignon for jord som skæres i skiver.
- Løget skæres i tern.
- Varm en stor gryde op ved middelhøj varme, og kom lidt olie i.
- Steg baconen gylden og tilsæt dernæst oksekødet, som brunes på alle sider.
- Tag bacon og oksekød op af gryden som stilles til side.
- Steg champignon gyldne, hvorefter der skrues ned for varmen til middellav.
- Tilsæt løg som sauteres indtil de er glasklare.
- Oksekød og bacon kommes tilbage i gryden og varmen skrues op til middel, hvor sød og røget paprika tilsættes og vendes rundt.
- Tomatpureen tilsættes og svitses med i ca. 3 – 5 minutter.
- Tilsæt dernæst flåede tomater, kaffe og brøndum snaps som varmes op i 5 minutter.
- Tilsæt til sidst fløden, og lad retten småsimre under låg i 30 minutter.
- Ønsker du den sorte gryde mere tyk i konsistensen kan du lave en maizenablanding af maizena og vand der tilsættes.
- Dernæst kommes cocktailpølserne i gryderetten som simrer med i 15 minutter inden den serveres.
Mos
- Skræl kartoflerne som kommes i en gryde med vand uden salt i, der dækker dem helt.
- Kog kartoflerne helt møre, hvorefter vandet hældes fra.
- Damp kartoflerne for overskydende væde og tag gryden fra varmen.
- Mos kartoflerne og tilsæt smørret.
- Dernæst tilsættes mælk indtil man har den ønskede konsistens.
- Smag til med salt og peber.
Noter
Den sorte gryde er perfekt til flere dage.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!
Tips til opskriften
- Som jeg beskriver kan du bruge oksebov i stedet for det dyrere okseinderlår. Men du kan også bruge svinemørbrad. Gør du det skal tilberedningstiden have den tid der står i selve opskriften.
- Den sorte gryde er en perfekt gryderet til flere dage. Dens smag synes jeg kun bliver bedre af at blive genopvarmet.
- Den er også fryseegnet, hvis der er rester til overs.
- I stedet for fløde, kan du bruge madlavningsfløde eller mælk.
- Ønsker du sovsen lidt tykkere kan du bruge en maizenajævning som jeg beskriver i opskriften.
Sådan serverer du Den Sorte Gryde
Den Sorte Gryde smager fantastisk sammen med kartoffelmos, ris eller et godt stykke madbrød, der kan opsuge den kraftige sauce. Vil du gøre gryderetten ekstra lækkert, kan du servere en frisk salat ved siden af, som balancerer smagen. Afhængig af årstiden kan det være en Flowersproutsalat.
Lyder godt.
God weekend.
Hej Peter
Tusinde tak, og god weekend til dig :-).
Bedste hilsner
Søren