Fransk Løgsuppe – En ægte klassiker

af | 19. nov 2011 | efterår, Forretter, Hovedretter, Opskrifter, Supper

Fransk løgsuppe en skøn fransk klassisk ret på løgsuppe som med ostebrød gør den til en vidunderlig suppe, som passer super godt, når det er lidt småkoldt uden for.

Suppen er en af mine favoritsupper og jeg får den desværre alt for sjældent, hvilket er en skam, da den smager fantastisk godt, og jeg elsker disse klassisk franske retter.

Løgsuppe serveres traditionelt med et hårdt ristet stykke brød med masser af lækker gratineret gruyere ost på toppen, der ligger ovenpå suppen og hvor der hænger i lange tråde, når man tager skeen op af suppen.
Jeg vil anbefale at bruge en gruyere eller comté ost, da de begge oste har en skøn nøddeagtig smag, og smelter nemt når de rives over brødet og sættes i ovnen.

Den klassiske franske løgsuppe kan man både servere som en forret i lidt mindre skåle, eller som en god og mættende frokostret eller hovedret.

Fransk løgsuppe er en meget nem suppe, at tilberede og tilmed utrolig billig, hvilket man ikke skulle tro så godt som den smager.
Her hænger pris og god smag ikke helt sammen.

Jeg har i denne opskrift på fransk løgsuppe tilsat et par glas tør hvidvin og et halvt glas sherry, som jeg synes supplere sødmen fra de karamelliserede løg fantastisk godt.
Man kan fremfor sherry bruge lidt balsamico eddike, som også giver noget ekstra syre til løgsuppen.

Fransk Løgsuppe

Fransk Løgsuppe En skøn klassiker

Fransk løgsuppe en skøn fransk klassisk ret på løgsuppe som med ostebrød gør den til en vidunderlig suppe der passer perfekt til en småkold dag.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Hovedret, Forret, Suppe, Grøntsager
Køkken: Fransk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 time 45 minutter
Samlet tid: 2 timer 15 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren

Ingredienser

  • kg Løg
  • 50 g Smør
  • 2 spsk. Olivenolie
  • 1 spsk. hvedemel
  • 2 dl. hvidvin
  • ½ dl. tør sherry
  • 2 l. Hønsefond eller vand
  • 1 laurbærblad
  • Kviste timian
  • 2 hele allehånde
  • 10 peberkorn
  • 4 skiver hvidt brød
  • Gruyére ost eller Emmentaler

Sådan gør du

  • Skræl løgene som halveres dem og skæres dem i tynde skiver enten med en god kniv eller på et mandolinjern.
  • Varm en gryde op ved middelsvag varme, olie og smørret kommes i.
  • Dernæst kommes løgene ned til det smeltede smør og olie, hvor de skal karamellliseres, hvilket tager 45 – 60 minutter. HUSK ofte at røre i løgene da de ellers kan brænde på.
  • Når løgene er karamelliserede dvs. brune drysses melet over løgene og lader det trække ind i løgene.
  • Hæld dernæst hvidvin og shery i, og lad det stå i 1 minut, hvorefter fonden hældes ved.
  • Put laurbærblad, timian, peberkorn og allehånde i et tefilter eller gaze, som kommes i suppen.
  • Lad suppen simre i 30 minutter, hvorefter tefileteret fjernes.
  • Skær brødene i skiver af 1½ cm. Man kan også udstikke dem med en rund form. Rist brødene hårdt.
  • Riv Gruyère osten, som kommes på brødskiverne. Sæt brødene i ovnen ved 250 grader indtil osten er smeltet.
  • Hæld suppen i skåle til de er 3/4 fyldt, læg ostebrødene ovenpå suppen som serveres.
  • Man kan i stedet riste brødene hvor osten kommes på og dernæst placeres ovenpå suppen, som kommes i ovenen indtil osten er smeltet.

Noter

Hvis man laver løgsuppen dagen inden bliver den endnu mere intens og kraftig i smagen, hvilket jeg vil anbefale at man prøver.
Skal man serverer den til gæster gør det forberedelserne nemmere ved at suppen kan tilberedes dagen inden.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Fransk løgsuppe med ost

   

Hvis man laver løgsuppen dagen inden bliver den endnu mere intens og kraftig i smagen, hvilket jeg vil anbefale at man prøver.
Skal man serverer den til gæster gør det forberedelserne nemmere ved at suppen kan tilberedes dagen inden.

Har man en del løg som er ved at blive for gamle er denne suppe en ualmindelig god måde at bruge dem på fremfor at smide dem ud.

Jeg har i min version af opskriften brug almindelige zittauerløg som passer godt til retten. Det er derfor ikke nødvendigt at bruge skalotteløg til suppen.
Da jeg forleden lavede denne suppe skar jeg løgene med min bedste kokkekniv, hvilket gik ret hurtig. Man kan også bruge et mandolinjern, da løgene helst skal skæres i tynde skiver.
Personlig går jeg op i at få brugt vores madrester og vare eller fryser dem hvilket jeg kan finde på, hvis jeg eksempelvis har lidt løgsuppe tilovers.

Prøv også disse franske retter:  Boeuf Bourguignon // Snegle i Hvidløg // Daube en fransk simreret

Løg til suppe

Skræl løgene og del dem i halve.

Skær løgene til løgsuppen i skiver.

Skær løgene i tynde skiver enten med en god kniv eller på et mandolinjern.

Varm en gryde op ved middelsvag varme med lidt olie og smør i, hvor løgene nænsomt karamelliseres.

I starten begynder løgene af falde sammen inden de får den rigtige farve.

Brunede løg

Løgene skal være brune før de er færdige, og de er ligeledes faldet meget sammen, hvilket giver den helt skønne smag.

Karamelliserede løg til løgsuppe

Man vil kunne dufte når løgene er klar da de udskiller en del sødme.

Suppen til løgsuppe

Hæld hønsefond og kom bouquet garni i, og lad suppen simre i 30 minutter.

Revet ost til brød bruges til løgsuppe

Rist brødet til det er meget sprødt, hvor man dernæst kommer en pæn bunke Gryere ost på.

Ostebrød til løgsuppe

Sæt brødene i ovenen ved 250 grader  indtil osten er smeltet.

Klassisk fransk løgsuppe

Server suppen i skåle med ostebrødet ovenpå suppen. Server eksempelvis en sprød Riesling til.

Jeg har sidenhen tilføjet nye fotos af retten, og skrevet opskriften mere tydelig.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Når du er tilmeldt mit nyhedsbrev deltager du fire gange om året i lodtrækningen om et gavekort på kr. 500 til Kødriget.dk, som tilbyder kvalitetskød. Vinderen får direkte besked.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!