Lever, eller kalvelever kan i nogle hjem være anledning til en heftig diskussion om, hvad der ikke skal tilberedes. Jeg holder selv rigtig meget af kalvelever i både gryderetter, stegt eller som her grillet. Jeg blev inspireret af den græske ret souvlaki, hvor kødet marineres i f.eks. olie, citron og rosmarin og dernæst grillet. Jeg er sikker på, at det kan få selv den mest kalvelever skeptiske person omvendt.
Prøv også: Kalvehjertegryde // Grillet kalvelever med havgus
Jeg valgte, at lave en god tomatsauce med egne soltørrede cherry tomater, polenta og smørblancheret spidskål til.
Ingredienser 2 personer:
Kalvelever:
- 250 g Kalvelever.
- ½ dl. Olivenolie.
- Saften fra ½ halv citron.
- 1 spsk. frisk hakket rosmarin.
- 2 stk. hakket fed hvidløg.
Tomatsauce:
- 1 dåse flåede tomater, evt. cherrytomater.
- 1 fed hvidløg.
- 1 tsk. hakket timian.
- 1 tsk. hakket oregano.
- 1spsk. rødvins balsamico.
Tørrede Cherrytomater:
- 1 bakke mixed cherrytomater.
- Olivenolie.
- Frisk hakket timian.
- Honning.
Smørdampet Spidskål:
- ½ spidskål.
- 50 g. smør.
Polenta:
- 1½ dl. polenta.
- 3 dl. kalvefond.
Fremgangsmåde:
- Kalvelever: Skær leveren ud i aflange fingertykke stykker. Hak hvidløg og rosmarin, som blandet med citron og olie. Kom leveren ved, at lad det marinere i 6 timer, eller natten over. Sæt leveren på grill spyd, da de er nemmere, at styre når de grilles. Grill dem direkte over kullene, ca. 10 minutter i alt, hvor de hele tiden vendes. Såfremt kullene er meget varme er det en fordel, at svitse dem først og dernæst grille dem indirekte.
- Polenta: Kog kalvefonden op og hæld polentaen i lidt efter lidt, mens der røres godt. Skru dernæst helt ned for varmen og kog polentaen i ca. 25 minutter. Tilsæt evt. lidt mere væde såfremt den bliver alt for tyk. Polentaen skal være grødagtig. Dernæst hældes den i en firkantet beholder, hvor tykkelsen på polentaen skal være 2 – 2½ cm. Sæt den dernæst på køl i 4 timer eller til dagen efter. Inden tilberedning skæres polentaen ud i aflange firkanter og grilles direkte. Husk at smøre dem med olie og ligeledes grillristen.
- Tomatsauce: Hak hvidløg og løg. Sauter det ved middel varme i en gryde. Hæld en sjat rødvinsbalsamico ved og en dåse flåede tomater. Tilsæt hakket oregano og timian. Lad det simre i 1½ time ved svag varme. Ved servering kommet en håndfuld ovntørrede cherry tomater i.
- Cherry tomater: Halver alle tomater på nær 10 stk.. Drys olivenolie, timian, honning og salt over dem. Bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 30 minutter eller til de er faldet sammen.
- Dampet spidskål: Skær spidskålen ud i tynde strimler. Kom smørret i en gryde med vand og kog den op. Tilsæt spidskålen og lad den koge i 5 minutter, hvor efter den sis. Server dernæst spidskålen.
Anretning: Anret f.eks. som på billedet eller server i fade og lad evt. kalveleveren sidde på spyddene.
en god skvat rødvin i marinaden vil nok ikke skade. Vi har prøvet det med stor succes hver gang.
Tak for tippet Niels :-).
/Søren