Gullashsuppe er virkelig skøn krydret vinter- og efterårssuppe, som er et stort måltid i sig selv. Suppen stammer oprindeligt fra Ungarn, hvor den hedder Gulyás og betegnes som deres nationalret. Når man søger på gullash eller goulash støder man ofte på stew eller gryderet, hvilket den også minder om. Kendetegnet ved suppen er smagen af paprika, hvor jeg i min har tilsat spansk røget paprika og lidt stærk ungarsk paprika, som jeg synes passer rigtig godt til, at varme sig på her i de lidt koldere vintermåneder.
Prøv Også disse supper: Italiensk Minestrone Suppe // Ægte Tomatsuppe // Oksehalesuppe
Gullashsuppe
Ingredienser
- 1 kg. oksebov
- 150 g. god bacon f.eks. en krydret
- 4 stk. gulerødder
- 2 stk. løg
- 4 fed hvidløg
- 6 – 8 stk. kartofler
- ½ stk. knoldselleri
- 1 stk. rød peberfrugt
- 4 spsk. tomatpuré
- 2 – 3 spsk. sød ungarsk paprika
- 1 spsk. røget paprika
- 1 spsk. stærk paprika kan udelades
- 2 spsk. spidskommen frø
- 3 stk. laurbærblade
- 1 dåse flåede tomater
- 1,5 l kalvefond
Sådan gør du
- Fjern evt. sener og fedt fra boven, som skæres i større tern af ca. 2 x 2 cm. Tag kødet ud af køleskabet 1 time inden det tilberedes for, at det ikke koger under stegningen.
- Baconen skæres mindre tern.
- Skræl gulerødder og knoldselleri, som dernæst skæres i grove tern.
- Pil løg og hvidløg som skæres i mindre tern.
- Peberfrugten skæres i strimler.
- Varm en stor gryde op ved meget høj varme.
- Steg baconen gylden, og tag det dernæst op.
- Brun kødet i baconfedtet indtil det er brunet på alle sider, hvorefter det tages op.
- Skru ned for varmen, og sauter grøntsagerne i bacon og stegefedtet indtil de er glasklare, ikke brune.
- Kom kød og bacon tilbage i gryden og kom paprikaen i, som steges med i et par minutter.
- Kom tomatpuré i, og rør godt rundt. Lad det stege med et par minutter.
- Tilsæt nu flåede tomater, kalvefond, laurbærblade og spidskommen.
- Læg låg på gryden, og lad det endelig simre i mindst 3 timer, gerne længere tid.
- 35 minutter inden de 3 timer er gået skrælles kartoflerne, som skæres i mindre stykker og kommes i gryden, hvor de koger med.
Noter
Nem opskrift på gullashsuppe
Som du måske ved, hvis du følger med her på bloggen elsker jeg simreretter, hvor ungarsk gullashsuppe hører til gruppen. Den bliver tilmed kun langt bedre af, at blive tilberedt dagen inden, og igen på selve dagen, at få lov, at simrer en time eller to inden man skal nyde den sammen med familien.
Smagen bliver utrolig intens af krydderierne, og suppen meget fyldig.
Næste gang jeg tilbereder den kan jeg sagtens finde på, at gange den op og smide en større portion i fryseren til en anden god gang.
Portionen i denne ret passer til ca. 4 voksne personer, hvor der bør være lidt i overskud, eller en almindelig familie på 2 voksne og 2 børn til 2 dages mad. Igen en nem måde, at tilberede et lækkert og sundt måltid mad til flere dage på.
Man kan udover suppen komme en klat creme fraiche i når den er serveret for, at runde den lidt af. Hvis man har tilsat lidt for meget stærk paprika kan creme fraiche afhjælpe den brændende fornemmelse, selv om jeg på en kold vinterdag elsker, når en simreret er stærk.
Jeg valgt, at bruge en krydderbacon for smagens skyld, men man kan uden videre bruge en almindelig røget bacon.
Ingredienserne til Gullashsuppe.
Lad det hele simrer i mindst 3 timer, gerne mere.
Det her er suverænt den bedste gullashsuppe den smager fuldstændig som den man får i Ungarn. Den får 5 stjerne 👍😉
Hej Maria
Tusinde tak, dejligt at læse :-).
Bedste hilsner
Søren
Jeg har ikke prøvet at lave den i nu
Hej Henriette
Det bør du prøve, Gullash smager utrolig godt.
Bedste hilsner
Søren