Jule Portvinen 2021

af | 16. dec 2021 | Anmeldelser, Vin og Spiritus

Betalt Partnerskab

Portvin til risalamanden? Ja det er en selvfølge for mig, ellers er det ikke jul. En vigtig bestanddel af traditionen om hvad man serverer til julemaden.

Jeg har smagt på to portvine fra Vinhuset Top-Wine de synes passer godt til jule desserten, eller nærmere bestemt risalamanden. Begge portvine er ligeledes inden for en prisklasse de fleste kan være med til, og har af en rigtig god kvalitet.

Forskellen portvinene er at den ene er en Tawny og den anden LBV (Late Bottle Vintage). Men hvad betyder det? Der er to portvins typer, Tawny og Ruby.

Tawny port blandes af forskellige årgange og lagres på egetræsfade 2 – 3 år efter produktionen inden den tappes på flasker. Den har ældre årgange af 10 år, 20 år, 30 år, 40 år, hvor alderen henviser til hvornår den er tappet. Selve alderen er gennemsnitsalderen på portvinen. Tawny har generelt bouquet af karamel og krydderier.

Ruby port er fra et enkelt år, hvor de ligger på store egetræsfade i omkring 2 – 3 år inden de tappes og sælges. Ruby er mere frugtige end Tawny port. LBV (Late Bottle Vintage) ligger normalt 4 – 6 år på fad inden tapning, men kan ligge op til 20 år på egetræsfade. Vintage port lagres omkrig 2½ år på egetræsfade og det kun de bedste årgange. Vintage port bør ligge på flaske i længere tid, da de bliver mere modne og runde med alderen.

Men hvad skal man vælge af portvin til juleaften? Jeg vil anbefale at man tænker på om den skal være en anelse let af frugtige noter eller mere mørk, fadlagret med noter af karamel.

Blackett Tawny Reserve, Duoro – Portugal, Touriga Nacional – Tinta Roriz – Tinta Barroca – Touriga Franca, 19,5%.

(Vinhuset Top-Wine har på denne flaske sat deres egen etiket på med navnet Vadehavs Portvin, hvilket man ikke skal lade sig snyde af).

189,- pr. flaske.

Blackett har en lys cognac farve, med dufte mørke svesker og røg. Smagen er let sødlig af frugter og blomster, men samtidig har den bagerst en let syrlige note. Smagen er halvlang men opleves som en fuld krop med en anelse orangeskal.

Serveringstempstemperatur 15 – 20 grader, men kan serveres køligere.

Blackett egner sig specielt til mange forskellige desserter og passer godt til risalamande.

Blackett er oprindeligt et gammelt portvinshus af der i begyndelsen af 19 århundrede blev grundlagt af George Blackett i Oporto. Efter en stor succes blev Blackett glemt efter 2. verdenskrig. I 2014 valgte Alchemy Wines at gøre brug af navnet Blackett. Alchemy Wines ejer to store Quinta´er, hvor specielt Quinta de Brunheda er har stor betyndning grundet deres lagre af gammel Tawny, som tappes under navnet Blackett. Selve den oprindelige portvin er betydelig ældre end som står på flaskerne, hvilket giver Blackett en høj kvalitet.

5 ud af 6 stjerner

Royal Oporto, Quinta das Carvalhas – LBV (Late Bottle Vintage), Portugal, Touriga Nacional – Touriga Franca – Tinta Roriz – Tinta Barroca, 20%.

219,- pr. Flaske.

Portvinen har en flot mørke sort farve. Duften er krydret og igen en fornemmelse af mørke tørrede blommer samt en let skarphed og eg. Smagen er lækker fed med noter af fad, men en halvlang og dominerende fyldig eftersmag med en let syrlig eftersmag.

Fadlagret på store egefade i 4 – 6 år. Opbevaring i yderligere minimum 10 – 15 år.

Serveringstemperatur 10 – 13 grader. Quinta das Carvalhas egner sig ligeledes skimmel- og lagrede oste, desserter af chokolade, nødder og risalamande.

Quinta das Carvalhas er produceret af Portugals ældste portvinshus Royal Oporto som blev startet af den Portugisiske konge D. Jose den 1 i 1700 tallet.

5 ud af 6 stjerner

Jeg vurderer vine på følgende måde når jeg skriver en anmeldelse:

Alle vine bedømmes ud fra fire kriterier som Udseende, Bouquet (duft), Smag og Helhedsindtryk.

Vine gives karakterer fra 1 til 6 stjerner.

Enestående vin = 6 stjerner

Fremragende vin = 5 stjerner

God vin over gennemsnittet = 4 stjerner

Gennemsnitlig vin = 3 stjerner

Under gennemsnittet = 2 stjerner

Dårlig vin = 1 stjerne

Selv om jeg har anmeldt mange vine og i flere år kan det stadig være en udfordring. Når du læser mine anmeldelser, er det min beskrivelse og indtryk af vinene.

Men det er kun dig der kan vurdere om dine smagsløg har samme oplevelser, og om du kan lide de pågældende vine.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Når du er tilmeldt mit nyhedsbrev deltager du fire gange om året i lodtrækningen om et gavekort på kr. 500 til Kødriget.dk, som tilbyder kvalitetskød. Vinderen får direkte besked.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!