Grillet Kalveculotte & Madagaskarsauce
Madagaskar peber sauce er en super skøn og lidt retro agtig sauce, jeg næsten havde glemt. For en del år siden var den fast på lørdagsmenuen sammen med en god bøf.
Denne gang har den fået selskab af en grillet kalveculotte, hjemmelavede ovn pommes frites og grillede gulerødder.
Alt sammen gør det ud for et nemt, men også skønt måltid, der sagtens kan serveres for nogle gæster.
Jeg må indrømme, at jeg igen blev totalt forelsket i denne madagaskar peber sauce, der både kan tilberedes i den milde ende og den noget mere kradse ende. Alt afhængig af hvor mange madagaskar pebre man tilsætter.
Jeg valgte at grille kalveculotten for, at give den lidt af røgsmagen fra grill kullene. Jeg vælger stadig min grillkul fremfor gasgrill af den grund jeg ønsker rigtig grillsmag.
Man kan også tage en okseculotte, som skal have lidt længere tid.
Gulerødderne er fra vores egne højbede, og der er stadig friske gulerødder, som endnu ikke er spist er orme og andre sjove insekter.
Gulerødderne såede jeg i marts måned sammen med vores barnebarn, som har haft rigtig meget sjov med, at trække dem op af jorden, når han er på besøg.

Grillet Kalveculotte & Madagaskarsauce
næsten havde glemt. For en del år siden var den fast på lørdagsmenuen
sammen med en god bøf.
Ingredienser
kalveculotte
- 1 kalveculotte af ca. 1 – 1½ kg
- Olie
- Salt og peber
Ovn pommes frites
- 1 pose bagekartofler
- 2½ dl. lagereddike
- Olie
- Groft havsalt
Grillede gulerødder og hvidløg
- 500 g. gulerødder i forskellige farver
- 4 hele hvidløg
- Olie
- Salt og peber
Madaskar Pebersauce
- 3 dl. kalve- eller hønsefond
- 2½ dl. fløde
- ½ dl. cognac eller mørk rom ikke Captain Morgan
- 1 skalotteløg
- 3 – 4 spsk. grønne syltede pebre fra dåse
- 1 – 2 spsk. tomatpure
- Salt og peber
Udstyr
Sådan gør du
Kalveculotte
- Tag den ud af køleskabet ca. 1 time før tilberedning for, at dens temperatur ikke er køleskabskoldt når den skal tilberedes.
- Rids kalveculottens fedt overflade. Undgå at skære ned i selve kødet.
- Smør den med olivenolie og drys med flagesalt og peber.
- Grill den først over direkte blus for at brune overfladen.
- Sæt et stegetermometer i og lad den grille indirekte (ikke over blus/kul) i ca. 40 – 50 minutter eller indtil dens kernetemperatur er 56 grader for rød, 60 for rosa.
- Tag den af grillen og lad den hvile i ca. 10 minutter.
- Inden servering skæres den ud i tynde skiver.
Ovn pommes frites
- Skræl eller vask kartoflerne.
- Skær dem i skiver af ca. 1 cm og dernæst i stænger af ca. 1 cm.
- Skyld dem dernæst grundigt under rindende vand for, at få stivelsen vasket ud.
- Fyld en gryde med vand og lagereddiken, lad det koge op. PS ingen salt.
- Når vandet koger kommes kartoffelstængerne i.
- Lad det småkoge ved svag varme i ca. 15 – 20 minutter.
- Hæld vandet fra og damp dem grundigt for væde.
- Hæld kartoflerne i en skål, som stilles på køl i mindst et par timer, gerne mere eller natten over.
- Vend nu kartoflerne i olie.
- Læg dem på en bageplade med bagepapir på.
- Sæt dem i en forvarmet ovn uden varmluft på 200 grader i ca. 45 – 55 minutter. Halvvejs vendes de alle.
Grillede gulerødder og hvidløg
- Skrub gulerødderne og del dem på langs.
- Skær hvidløgene over.
- Pensl gulerødder og hvidløg med olie og drys dem med salt.
- Grill dem direkte indtil de får grill streger og de bliver en anelse gyldne.
- Grill dem færdig indirekte i ca. 15 – 20 minutter
Madaskar Pebersauce
- Hak skalotteløget fint.
- Varm en mindre gryde med lidt olie i.
- Sauter skalotteløget ved svag varme indtil de er glasklare.
- Tilsæt 1½ spsk. madagaskar peberkorn og tomatpure. Lad det stege med i et par minutter.
- Hæld dernæst cognac eller rom ved og lad alkoholen fordampe.
- Tilsæt fonden og blend det hele med en stavblender.
- Hæld fløden ved, at lad det simre indtil det har en passende tykkelse.
- Inden servering kommes yderligere 1 – 2 spsk. madagaskar peberkorn ved og smages til med salt og peber.
Noter