Shakshuka
Shakshuka eller shakshouka er en skøn nordafrikansk og israelsk ret der i Israel serveres som morgenmad.
Denne vegetariske ret kan både serveres som morgenmad, brunch eller aftensmad er utrolig dejlig mættende og fyldt med en lækker middelhavs smag.
Smagen af tomater, pocherede æg, grøntsager og krydderier gør at den får en dejlig varm smag, der passer godt på mange tider af dagen.
Traditionelt serveres den som morgenmad, hvilket er en anden måde for os danskere at spise morgenmad på, men den passer faktisk rigtig godt som morgenmad pga. dens dejlig friske og varme smag.
Æggene giver samtidig det som jeg synes passer godt til en morgenmad eller brunch.
Man kan også lave saucen som dernæst hældes i et ildfast fad med æggene i, og bages færdig i ovnen.
Ønsker man en lettere udgave kan man undlade squashen, da den giver lidt mere fylde til retten.
Jeg dryssede en masse friske korianderblade over den færdige ret, da det giver en ekstra smag til rette. Er man ikke til korianderblade kan man udskifte dem til bredbladet persille.
Det super gode med denne vegetarret er, at den kan laves på meget kort tid og er ligeledes utrolig nem, at lave for alle.
Jeg tænker den lidt som en gang morgenmads fastfood af de sunde.
Shakshuka kan uden problemer laves dagen i forvejen.
Skal man komme æggene i, hvis man laver den dagen inden?
Det vil være bedst kun at lave tomatsaucen med grøntsagerne dagen inden og når man skal spise retten pocheres æggene.
Kan retten gemmes?
Ja man kan snildt gemme retten til næste dag, og hvis ikke alle æg er spist kan de også spises næste dag.

Shakshuka
Ingredienser
- 2 spsk. olie
- 1 zittauerløg
- 1 fed hvidløg
- 2 røde peberfrugter
- 1 squash
- ½ spsk. røget paprika
- 1 tsk. stødt spidskommen
- 1 tsk. stødt koriander
- ¼ stødt cayennepeber
- 1 spsk. tomatpure
- 1 - 2 dåser flåede eller hakkede tomater
- Salt og peber
- 4 æg
- Frisk koriander til pynt
Udstyr
Sådan gør du
- Pil løg og hvidløg som skæres i tern.
- Skyl peberfrugter og squash, som skæres i tern.
- Varm en pande op ved middelvarme og kom olien i.
- Sauter løg og hvidløg indtil de er glasklare, men de må ikke tage farve.
- Tilsæt peberfrugt, squash, røget paprika, spidskommen, koriander og lidt cayennepeber.
- Lad det simre i ca. 5 – 7 minutter.
- Tilsæt tomatpure som steges med i et par minutter.
- Tilsæt de flåede tomater en dåse ad gangen for, at se om det bliver for tør.
- Smag til med salt og peber.
- Lad det hele simre i 10 minutter.
- Lav fire fordybninger i tomatsaucen og slå æggene ud i hver sin fordybning.
- Læg låg på panden og lad æggene sætte sig i ca. 5 minutter. Mærk om hviden har sat sig og blommerne er flydende.
- Drys retten med frisk koriander.
Noter
Retten passer perfekt sammen med ægte fladbrød som kan købes friske i mange etniske butikker.
Selv om den traditionelt serveres som morgen kan man godt bruge den som en vegetarret til aftensmad.
Sammen med æggene er det en skøn og virkelig lækker og smagfuld ret.