og

Langtidsstegt Lammekølle

af | Hovedretter, Lam, Opskrifter, Påske, Sæson, Simremad

Langtidsstegt lammekølle

Hvordan bliver lammekøllen bedst? Prøv det ved at langtidsstege køllen, hvor den bliver utrolig mør ved at passe sig selv i ovnen.

Meget ofte tilbereder jeg en lammekølle ved at langtidsstege den over flere timer, hvor kødet på denne måde bliver utrolig mørt og velsmagende. Langtidsstegt lammekølle får en virkelig skøn smag, og passer bare sig selv i ovnen, mens man kan nyde duften fra køllen i hele huset. Ved lammekølle der er langtidsstegt nedbrydes sener og fed lige så langsomt, hvilket er grunden til at kødet bliver så mørt at det nærmest smelter. Det er en skøn klassiker til påskebordet.

Opskrift på langtidsstegt lammekølle

Jeg har i denne opskrift på langtidsstegt lammekølle valgt, at bruge lidt øl som væde, men kan man udelade det, hvis man ikke er til det, eller udskifte det med rødvin eller hvidvin. Alle dele passer godt til lammet. Selve køllen har jeg gnedet med en blanding af rosmarin, hvidløg og citron. Man kan også lave små huller og stikke hvidløgsfed og rosmarinblade ned i dem, som selve kødet får smag af.

Hvis man ønsker det kan man under køllen lægge forskellige rodfrugter som får smag af lammet, hvor væden drypper ned i rodfrugterne saft. Dette er ikke et must men en måde, at bruge flere ingredienser på en samme tid. Som barn og ung var det mine forældres foretrukne måde at tilberede lammet på. Samtidig er det også en meget nem måde at lave en lammekølle på.

Andre skønne lamme opskrifter: Lammebov // Ølbraiseret Lammenakke

Opskrift på langtidsstegt lammekølle

Langtidsstegt lammekølle

Hvordan bliver lammekøllen bedst? Ved at langtidsstege den, hvor den bliver utrolig lækker og passer sig selv i ovnen
3.94 fra 29 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Hovedret, Lam, Simreret, Ovnret, Langtidsstegt
Køkken: Dansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 6 timer
Samlet tid: 6 timer 30 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 1 lammekølle af ca. 1½ – 2½ kg
  • ½ spsk. frisk timian eller tørret
  • ½ spsk. frisk rosmarin eller tørret
  • 3 fed hvidløg
  • ¼ dl. olivenolie
  • Revet citronskal fra 1 citron
  • Saften fra ½ citron
  • Groft salt
  • 1 øl af typen Ale
  • 4 stk. bananskalotteløg
  • 4 stk. tomater
  • 6 stk. kartofler
  • 4 stk. pastinakker
  • ½ knoldselleri
  • 4 fed hvidløg
  • Timian kviste
  • Rosmarinkviste

Sådan gør du

  • Såfremt lammekøllen er frossen tages den op af fryseren 2 dage inden den tilberedes.
  • Hak frisk timian og rosmarin og hvidløgsfedende, og bland det sammen med olivenolie, citronsaft og citronskal.
  • Gnid lammekøllen med marinaden.
  • Drys lammekøllen grundigt med salt på både over- og underside.
  • Hæld øllet i fadet.
  • Skræl kartofler, pastinak, knoldselleri som skæres i mindre stykker f.eks. kartofler i skiver.
  • Løgene skrælles og skæres på langs i fire dele.
  • Hvidløgsfedende dele i 4 dele.
  • Del tomaterne i halve.
  • Kom alle delene i fadet øllet.
  • Læg timian og rosmarin kvistene i øllet.
  • Opvarm en ovn til 120 grader uden varmluft.
  • Placer lammekøllen ovenpå rodfrugterne.
  • Placer fadet i ovnen, og lad den stå i ca. 5 – 6 timer eller indtil lammekøllen har en kernetemperatur på 65 grader inde ved benet. Tjek løbene temperaturen på lammekøllen. PS. Jo større lammekølle jo længer tid.
  • Såfremt kerne temperaturen på lammekøllen begynder, at blive for høj og det går for hurtig, så skru ned for varmen, eller hvis den er for lav så skru op med ca. 10 – 20 grader. HUSK, at der altid er forskel på ovne.
  • Tag den dernæst ud og lad den hvile i 10 minutter inden den skæres ud i tynde skiver.

Noter

Server f.eks. nye kartofler til lammekøllen.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Opskrift på langtidsstegt lammekølle

Tilbehør til lammekølle

Du kan placere lammekøllen ovenpå forskellige rodfrugter som kartofler, knoldselleri, pastinakker, gulerødder og persillerødder, der er skåret i både. Det kan også være den Klassiske Tomatsalat og Tzatziki. Nye hvide asparges som er brugt i en dejlig Asparges Salat passer ligeledes perfekt til lammekøllen.

Læs også: Flødekartofler // Kartoffelsalat

I påsken er det ideelt at servere lam. Grunden er at de nye lam kommer på markedet, som har en utrolig dejlig smag og mørhed. Ønsker du at smage et påskelam kan jeg anbefale dig at spørge hos din slagter eller opsøge en lokal opdrætter. Tidligere skulle man være tidlig ude og forudbestille dem. Men jeg tænker at det i dag er nemmere at købe dem, især lammekølle.

Skal det være dansk lam? Ikke nødvendigvis, men jeg synes personligt at de har mere smag end andre. Prisen er dog højere ved de dansk, hvilket skyldes opdrættet og flere landbrug opdrætter økologisk.

Vidste du at jeg har skrevet flere opskrifter til det lille økologiske landbrug Varde Ådal, som opdrætter nogen af de bedste lam jeg har smagt? De sælger lammene til mange forskellige restauranter i landet, også i København.

Marineret lammekølle

Smør lammekøllen med olivenolie inden den drysses med krydderier som rosmarin og hvidløg eller stikkes små huller i kødet, hvor man sætte små hvidløgsfed i.

 Placer en udbenet lammekølle ovenpå rodfrugterne hvor man oplever at få den skønneste lammesky der er dryppet fra lammekødet ned i bunden af ovnfadet.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

42 Kommentarer

  1. Hanne

    Det er en fantastisk opskrift! Familien var tæt på ekstase 😉

    Svar
    • Søren

      Hej Hanne
      Hvor dejligt at læse, og tusinde tak :-).
      God Påske
      Søren

      Svar
    • Mette Dolberg

      Hej Søren
      Vi skal prøve din opskrift og glæder os. Vi kan nemlig ikke så godt lide lam, men det håber vi din opskrift kan lave om på😅

      Jeg har lige et enkelt spørgsmål.
      Vil det være en fordel at forberede lammekøllen i marinaden dagen før den skal steges?
      Vh Mette

      Svar
      • Søren Willadsen

        Hej Mette
        Beklager mit sene svar, men vi har huset fuld af gæster, hvor jeg selv lavede lammekølle i går.
        Det er helt klar en fordel, at lade den marinere natten over.
        Jeg håber at min opskrift kan få Jer til at lide lam.
        De bedste påske hilsner
        Søren

        Svar
  2. Rene Jespersen

    Hvornår skal de 4 to mater i retten 😊👍

    Svar
    • Søren

      Hej Rene
      De 4 tomater 😉 skal i på samme tid som de øvrige ingredienser.
      God påske
      Søren

      Svar
  3. Lise Rosenlund

    Bliver grøntsagerne ikke smattede efter så lang tid?
    God påske
    Lise

    Svar
    • Søren

      Hej Lise
      Grøntsagerne vil ikke have bid, men bliver som sådan ikke smattede. Hvis du ønsker at de har mere bid kan du komme dem i fadet 1 – 1½ time lammekøllen er færdig.
      God Påske
      Søren

      Svar
  4. Daniel Roholte

    Kan man komme lidt fløde i væden fra fadet, til noget sovs

    Svar
    • Søren

      Hej Daniel
      Jeg har ikke selv brugt fløde, men tænker at du godt kan ved, at hælde væden eller noget af den i en gryde og supplerer med lidt fløde.
      God Påske
      Søren

      Svar
  5. Lene

    Hej
    En rigtig lækker ret👍🐥
    smager ikke af lam, det er første gang jeg har lavet lammekølle.
    God påske 🐣🐥🌞

    Svar
    • Søren

      Hej Lene
      Så har min opskrift ramt plet :-).
      God påske
      Søren

      Svar
  6. Anette

    Ser rigtigt dejligt ud! Har du prøvet at erstatte øllet med rødvin eller hvidvin? Jeg har cøliaki og kan derfor ikke tåle øl…desværre! Tak.

    Svar
    • Søren

      Hej Anette
      Du kan sagtens erstatte øllet med eksempelvis hvidvin, hvilket ligeledes giver en skøn smag.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  7. Gitte Ekstrand Larsen

    ……det er så dagen hvor man godt kunne bruge flere ovne……. Kan jeg tage lammet ud efter nogle timer -bage en kage ca 50 min – og så putte lammet ind igen????

    Svar
    • Søren

      Hej Gitte
      Du kan gøre det du skriver, som vil være intervalstegning.
      Tjek evt. lammets kernetemperatur undervejs, og juster ovnens temperatur, hvis kødet ikke følger med.
      God Påske
      Søren

      Svar
  8. Jonas bering

    Kan man godt ligge den på en rist og have rødvin i et fad med krydderurter og løg og stadig give den de 6 og en halv time skal lave den imorgen

    Svar
    • Søren

      Hej Jonas
      Beklager det sene svar :-).
      Det kan du egentlig godt, men sørg for at hælde noget af væden over køllen mindst 1 gang i timen så køllen ikke bliver alt for tør.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  9. Christoffer Nyberg

    Hej Søren. Nu kan det godt være jeg spørger dumt, men kan man også bruge rødvin i stedet for øl? /Christoffer

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Christoffer
      Der er ingen “dumme” spørgsmål :-).
      Du kan sagtens bruge rødvin eller for den sags skyld hvidvin, hvilket også passer rigtig godt til Langtidsstegt lammekølle.
      Hvis du tager rødvinen vil jeg foreslå en der ikke er for sødmefuld.
      Rigtig god påske
      Søren

      Svar
  10. Susanne

    Hej Søren jeg håber du kan nå at svare. Hvor længe skal to lammekøller lsngtidsstege de vejer 1,7 kg STK

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Susanne
      Mit gæt vil være omkring 6 – 7 timer ved 120 grader uden varmluft.
      Mit bedste råd er at tjekke deres kernetemperatur med et stegetermometer efter 2 timer, hvorefter du kan justere temperaturen op eller ned og evt. om ovnen skal være på varmluft.
      Men under alle omstændigheder er det en god ide, at tjekke temperaturen med jævne mellemrum.

      Håber det var tids nok :-).

      Rigtig god påske.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  11. Sissel K K Sonne

    Min mand insisterer på, at hvidløgssplitter skal skæres ind i køllen, som det er gammel tradition. Er der et argument for ikke at skære ind i køllen? Jeg tænker selv den kan miste en del væde måske🤔

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Sissel
      Jeg har ikke selv oplevet at lammekøllen mister væde eller der sker andet når du med en spids kniv laver små huller til hvidløget. Hvidløget afgiver smag til kødet.
      Hvis jeg må komme med et forslag så prøv også at komme friske rosmarinblade i hullerne sammen med hvidløget.
      Rigtig god påske
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  12. Susanne

    Den blev uhyrligt god. Jeg lavet denne opskrift fremover. Wauw. Tusind tak fordi du nåede at svare inden påskemiddag begyndte. Fortsat god påske

    Svar
  13. Christoffer Nyberg

    Hej Søren, mange tak for svar 🙂 Jeg lavede den med hvidvin og den blev bare vildt lækker! Jeg kommer helt sikkert til at bruge den her opskrift igen! 👍😊
    /Christoffer

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Christoffer
      Lyder super godt :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  14. Martin Hejlsberg

    Nu har jeg prøvet denne opskrift, og det vil jeg blive ved med, lavede 2 lammekøller ved 120 °C i 5 timer det var perfekt.

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Martin
      Super dejligt at læse, at din lammekølle blev perfekt :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  15. Annette

    1 star
    Kl. er 9.30 og køllen har været i ovnen 2 timer og er allerede på 65 grader, ser rå ud i overfladen og grøntsagerne er rå. 🫤

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Annette
      Du kan eventuelt skrue ned for temperaturen på ovnen.
      Jeg ved ikke om du har sat din oven på varmluft, hvilket den ikke skal være.
      Jeg bruger selv et stegetermometer for tjekke kødets kernetemperatur.
      Jeg håber din lammekølle bliver okay.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  16. Robert Kristensen

    5 stars
    Fedt

    Svar
  17. Louise Bothmann

    Hej:-) er i gang med lammekøllen. Du skriver “hvis temp stiger for hurtigt” den kom ind kl 7 på 120 og er nu efter 1time og 20 oppe på 42grader. Er det for højt på nuværende tidspunkt?

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Louise
      Jeg vil skrue temperaturen ned på 110 grader. Husk også ingen varmluft 😊.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
      • Louise Bothmann

        Tak for svar👍Men Det fungerede ikke, desværre.
        Over og undervarm. Vi skruede ned på 80. Og den var færdig kl 9:45. Den vejede 1650. Den var udbenet. Kan det være det? Men der er jo immervæk en del timer til 5-6 timer til langtidsstegning. Jeg prøver bare at hitte ud af hvad jeg har gjort galt😟

        Svar
        • Søren Willadsen

          Hej Louise
          Æv, det er jeg virkelig ked af på dine og Jeres vegne.
          Jeg tænker ikke du har gjort noget forkert, da du følger min vejledning.
          Jeg har to spørgsmål, hvordan var kødet og hvad endte kødets temperatur på?

          Da jeg er usikker på hvad der skyldes det har jeg tjekket to andre madbloggeres opskrifter, hvor deres metode minder meget om min.
          Jeg ville rigtig gerne give en god forklaring men er faktisk selv usikker, hvad grunden er til den var klar efter 2 timer og 45 minutter??

          Bedste hilsner
          Søren

          Svar
  18. Mike

    Hej Søren, Jeg har flere opskrifter på langtidsstegt lammekølle, men din er lidt mere udførlig vedrørende stegningen, så det var en god hjælp at have ved siden af. I går havde jeg nogle herrer på besøg og stegte en lammekølle med ben på 2 kg. ved 120 C i 6 timer. Den blev HELT mør, meget smagfuldt kød og fedtkanten udenpå blev helt karamelliseret. Utrolig lækkert. Jeg har dog et spørgsmål. Du skriver at kernetemperaturen skal være 65 C ved benet. Jeg jærvede to stegetermometre i dyret, men allerede efter 1½ – 2 timer var kernetemperaturen 65 C, og da jeg tog den ud af ovnen var den 85 C. Jeg overvejede, om jeg skulle tage den ud allerede, da der var gået et par timer, men så ville kollagerne i bindevævet selvfølgelig ikke være blevet nedbrudt, og jeg ville have haft kød, der kunne pilles fra hinanden.
    Spørgsmålet er så: Tager du køllen ud, når den når 65 C, eller steger du den færdig til du når 6 timer?
    Jeg forestiller mig at kødet, godt kan være mere saftigt, uden at det på nogen måde var tørt i går, men måske man med fordel kan pakke køllen ind mens den steger?

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Mike
      Tak for rosen, og din lammekølle mør og smagfuldt, hvilket er det vigtigste :-).

      Jeg tager ikke selv lammekøllen ud, men skruer som regel ned for temperaturen til eksempelvis 100 grader. Selv om køllen måske kommer over 65 grader synes jeg ikke det gør noget.
      Du kan godt pakke køllen ind for, at sænke temperaturen, eller starte med 100 grader og tjekke om denne skal sættes op efter 2 – 3 timer.

      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
      • Mike

        Jeg har misset dit svar, men ser det nu. Tusind tak, Søren.

        Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. R.I.P. Römertopf og langtidsstegt lammekølle | Foodplanner - […] er inspireret fra denne hos […]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!