Hyldeblomstsaft

af | 19. jun 2018 | Drikkevarer, Opskrifter, Syltning og konservering

Hyldeblomstsaft er en klassiker, som smager super godt på en varm sommerdag med isterninger i. Hyldeblomstsaft kan både bruges som en lækker tørst slukker eller aperitif, hvor den blandes med danskvand og hvidvin. Jeg bruger den ligeledes i min hjemmelavede hvide gløgg, som giver en fantastisk skøn smag til gløggen, eller i desserter.

Det skønne med hjemmelavet hyldeblomstsaft er, at man kan kan lave en stor portion, som holder sig sommeren over i køleskabet.
Laver man sin egen hyldeblomstsaft skal man selv ud, at plukke de flotte og velduftende hyldeblomstskærme, som er i sæson i perioden maj, juni og juli måned.
Når hylden blomstrer kan man ofte dufte de flotte hvide hyldeblomstskærme på afstand, da de er utrolig parfumerede.

Jeg er selv stor forbruger af hyldeblomstsaft, og holder utrolig meget af, at plukke et par poser hyldeblomstskærme til sommerens forbrug af hyldeblomstsaft.
Vi er så heldige, at der findes flere hyldetræer tæt på hvor vi bor, og det tager ikke lang tid at plukke en til to poser hyldeblomstskærme.

Et lækkert og kølende glas hyldeblomstsaft med et frisk og nyplukket jordbær i.

Hvor lang tid kan hyldeblomstsaft holde sig?
Hyldeblomstsaft kan holde sig i ca. 1 år og mere når den står på køl. Grunden til den lange holdbarhed skyldes, at den indeholder sukker som konserverer saften. Man skal selvfølgelig sørge for, at skolde de flasker saften kommes grundigt, da man ellers kan risikerer at saften bliver dårlig. Udover sukker tilsætter jeg ligeledes 3 citroner skåret i skiver når saften koges op, hvilket giver hyldeblomstsaften en vidunderlig god smag sammen med det søde og hyldesmagen.

Hyldeblomstsaft Nem og lækker opskrift

Her finder du en meget nem og lækker opskrift på hjemmelavet hyldeblomstsaft som smager fantastisk skønt. Den er perfekt om sommeren elller med lidt hvidvin i.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Saft, Drink, Hyldesaft, Hyldeblomst,
Køkken: Dansk
Forb. tid: 35 minutter
Tilb. tid: 1 day 1 time
Samlet tid: 1 day 1 time 35 minutter
Antal: 2 liter
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 20 Hyldeblomstskærme
  • 2 liter vand
  • 3 usprøjtede citroner
  • 600 g sukker

Sådan gør du

  • Ryst hyldeblomstskærmene grundigt for små insekter.
  • Pluk eller klip stilkene af blomsterne. Det gør ikke noget, at der er lidt stilke tilbage.
  • Skær citronerne i skiver, som kommes i en gryde med vand og sukker.
  • Varm det op til kogepunktet og kom hyldeblomsterne i, og tag gryden af varmen.
  • Lad saften trække til næste dag eller i minimum 12 timer.
  • Hæld saften gennem en sigte og dernæst gennem et klæde for, at få de sidste med.
  • Sørg for at de flasker der bruges er grundigt skoldet.
  • Hæld saften på flasker.

Noter

Pga. mængden af sukker er holdbarheden på hyldeblomstsaft meget lang, hvilket vil sige over et år i køleskabet. Jeg har endnu ikke oplevet, at min hyldeblomstsaft er blevet dårlig. Men husk altid, at skolde flaskerne grundigt, og skylle dem i enten vodka eller atamon.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

Når jeg har kogt sukker, vand, citronskiver og hyldeblomstskærmene op  lader jeg det hele stå og trække til dagen efter for, at saften får så meget smag af hyldeblomster som mulig. Man kan godt nøjes med 12 timer, men den bliver kun bedre af, at stå til næste dag. Husk, at have et låg på den.

 

Det er en god ide, at plukke sine hyldeblomstskærme steder der ikke ligger op og ned af befærderede veje, da blomsterne kan indeholde rester af bilos.
Når jeg plukker hyldeblomstskærme kan der godt sidde lidt insekter i skærmene som fjernes ved, at ryste skærmene grundigt.
Det er rigtig hyggeligt, at tage ud og plukke hyldeblomstskærme og sidde i haven og gøre dem klar, til sin egen hjemmelavet hyldeblomstsaft.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.