En skøn frisk julesalat med knasen fra den friske grønkål og fintskåret røde spidskål og de sødlige figner.
Den er perfekt til utrolig mange af julens mange måltider, da den har en lækker vinaigrette af appelsin som passer så godt til and og andre stege.
Vi elsker at lave en god salat juleaften eller de andre dage, hvor den passer skønt til den mere fede mad. I år har jeg fået inspiration efter vi efter julehandlen spiste frokost på en cafe, hvor de serverede en lækker vintersalat af grønkål, pærer, mandler flere andre ingredienser i. Det som var prikken over det var en sødme- og syrlig appelsin dressing til julesalaten.
En salat til julen er nærmest en grønkålssalat som kan være med rød spidskål og andre af sæsonens ingredienser. Jeg synes personligt at grønkål bør være en del af en julesalat eller vintersalat, da kålen smager skønt når den er snittet fint. Desuden giver den en masse sunde vitaminer og fylder ligeledes godt, og får en salat til julemaden til at se meget flot ud.
Se også disse juleretter: Langtidsstegt And // Andesovs // Brunede Kartofler // Flæskesteg
Julesalat med grønkål, rød spidskål og figner
Ingredienser
Salaten
- 1 dl. pekannødder
- 1 lille rød spidskål
- 250 g. grønkål
- 2 pærer
- 4 – 6 tørrede figner
- ½ dl. tørrede tranebær
Appelsinvinaigretten
- 1 spsk. dijonsennep
- Saften fra ¼ citron
- Saften fra 1 almindelig størrelse appelsin
- Olivenolie
- Salt og peber
Sådan gør du
Appelsinvinaigretten
- 1spsk. dijonsennep
- Saften fra ¼ citron
- Saften fra 1 almindelig størrelse appelsin
- Olivenolie
- Salt og peber
Salaten
- Rist pekannødderne ved middelvarme, hvor de ind i mellem vendes. Skær dem dernæst på langs i mindre stykker.
- Del spidskålen på langs og skær den i tynde strimler.
- Skær pærerne i tynde skiver.
- Fignerne skæres ligeledes i tynde skiver.
- Bland grønkål og spidskål sammen som vendes med vinaigretten inden de øvrige ingredienser blandes i.
- Behold lidt pæreskiver, pekannødder og tranebær til at pynte med når salaten skal serveres.
- Appelsinvinaigretten
- Kom først sennep, citronsaft og appelsinsaften i en skål.
- Pisk det godt sammen, eller brug eventuelt en stavblender.
- Hæld dernæst olivenolien i lidt ad gangen indtil man får en delvis tykkere vinaigrette.
- Smag den til med salt, peber og eventuelt mere appelsinsaft.
Noter
Opskrift på Julesalat
Jeg har både for smagen og øjet brugt fint snittet rød spidskål som passer perfekt til kålen. Derudover tilsætter jeg pærer som er skåret i tynde aflange stykker og knasende pekannødder som jeg er meget vild med. I opskriften fra cafeen havde de brugt mandler, hvilket man kan erstatte de andre nødder med. Derudover bruger jeg tørrede tranebær og finger som giver det hele lidt sødme. Alt sammen en ægte julesalat, synes jeg.
Vinaigretten eller dressingen er næsten det vigtigste i opskriften, og når man som jeg bliver inspireret af andre, skal der lidt forsøg til at få samme smag frem. Det er næsten lykkedes at ramme appelsinvinaigretten, men jeg er dog meget tilfreds med resultatet.
Et fif til grønkålen er at man nemmest køber en pose hvor den er skåret i mindre stykker og vasket, så den er klar til selve salaten. På den måde bliver den ret nem og hurtig at lave. Vinaigretten kan desuden piskes sammen dagen før og stå i køleskabet indtil den skal bruges.
Julesalaten.
Den vil jeg huske , ser lækker frisk og indbydende ud med flotte farver . Sunde danske råvarer som hovedingrediens og virker hurtig at lave. Nem opskrift, oplyser det vigtige. Inspirerende .
Hej Joan
Det er jeg virkelig glad for du synes, at julesalaten er lækker og friske og indbydende.
Bedste hilsner
Søren