og

Julevinen 2021

af | 7. dec 2021 | Anmeldelser, Vin og Spiritus

Julevinen til 2021

Reklame

Hvilken vin er din julevin? Kan man spørge sig selv! Jeg har smagt fire meget forskellige rødvine som alle kan matche juleanden eller julestegen, på hver deres måde.

I samarbejde med Vinhuset Top-Wine som har fundet frem til disse fire rødvine, er der igen noget helt nyt, og måske noget man også kan genkendende. Skal julevinen være syrlig eller bombastisk med smæk på som en amarone, eller mere elegant som en Sydfransk provence vin. Man kan også gå en helt anden vej og servere hvidvin, hvor fadlagerede Rieslings sagtens kan matche anden.

Men ingen af ovenstående er med i denne anmeldelse. Noget af det første er en virkelige spændende pinot noir fra Alsace af huset Willm, som jeg tidligere har skrevet om. Den er både elegant men med kraftige duftnoter. Derefter drager vi til Sydafrika til området omkring Stellenbosch med en meget kraftig og let syrlig blandingsvin med masser af krop og krydderier. Italien kommer man ikke udenom når vi taler om julevinen, men denne er en ripasso og knap så dominerende i smagen som amaronen, og med mere syre der passer til den fede julesovs. Til sidst har jeg en gammel kending fra Lodi, Californien med, men af en 10 år gammel årgang, der har et helt andet udtryk end årgangen fra 2018.

Willm, Alsace – Frankrig, Pinot Noir Rèserve, 2020, 13%.

109 kr. Ved køb af 6 flasker.

Denne pinot noir fra Willm har en krystalklar rubinrød farve. Man fornemmer lette duftnoter af chokolade, kaffebønner og bær som brombær. Smagen er krydret af let bornholmsk lakrids, peberkorn og brombær. Samtidig har den en let syrlighed bagerst i munden. En meget harmonisk og elegant pinot noir fra huset Willm i Alsace med en lang eftersmag.

Pinot noir til and, gås eller flæskesteg? Ja det mener jeg sagtens kan serveres, da den på trods af sine kraftige dufte og smage alligevel er let og med lidt syre, som jeg synes kan passe rigtig godt til den lidt fede julemad.

Vinhuset Willm ligger i den nordlige del af Alsace området Barr som er skærmet af Vogeser bjergene. Jorden i Barr området består primært af granit og ler- og kalkrig jord, hvilket kommer til udtryk i deres vine. Serveres ved 12 – 15 grader.

6 ud af 6 stjerner.

Willm, Alsace 2020

Post House – Penny Black, Stellebosch – Sydafrika, Merlot, Shiraz, Cabernet, Petit Verdot & Chenin Blanc, 2016, 15%.

209 kr. Ved køb af 6 flasker.

Som navnet beskriver, er farven på denne Post House nærmest blæk sort, men en yderst kraftig bouquet af syrlig solbær, mørk kraftig chokolade, eg og krydderier som peber. En dominerende duft som indeholder tanniner, der i munden har den helt rigtige syre af solbær, krydderier og fad. Penny Black har en lang og kraftig eftersmag.

Er man til volumnøse rødvine til juleaften er denne den helt rigtige, som i mine øjne godt kan serveres til fuglen, og fortsat nydes efterfølgende.

Post House er beliggende i Helderberg området tæt på Stellenbosch. Jeg har tidligere anmeldt en af Post Houses hvidvine og rosevine. Penny Black kan henlægges i op til 15 år. Serveres ved 16 – 18 grader.

5 ud af 6 stjerner.

Post House – Penny Black, Stellebosch

Salvali Monile Ripasso, Valpolicella – Italien, Corvina, Rondinella & Molinare, 2017, 13,5%.

169 kr. Ved køb af 6 flasker.

Denne ripasso er klar og mørkerød, hvor næsen rammes af bær, chokoladebønner og let fad. Den er let syrlig med smagsnoter af solbær. Eftersmagen er kort med tanniner bagers i munden.

En let julevin, hvor selvsamme druer bruges til Amarone vinene, men hvor denne ripasso er meget lettere i sit udtryk med duft og smag er bær. Vinen er fadlagret 10 – 12 måneder på slovenske egetræsfade og franske tonneaux’er, og 6 måneder på flaske inden den sendes i handlen.

Huset Cantina Salvali har dyrket vine i mange år.

Serveringstemperatur 18 – 20 grader.

4 ud af 6 stjerner.

Salvali Monile Ripasso, Valpolicella

Oak Ridge Winery – Moss Roxx Ancient Vine, Lodi – USA, Zinfandel, 2014, 14,5%.

349 kr. Ved køb af 6 flasker.

Moss Roxx har en let klar portvinsfarvet udseende. Duften er af mørk chokolade, røget paprika, mørke fuldmodne blommer, fadlagring af eg. Munden fornemmer smage af sødlige kirsebær, krydderier som peber. Moss Roxx er kraftig med en lang og harmonisk eftersmag.

Det er ikke første gang jeg anmelder Moss Roxx, men første gang at jeg har fået fingrene i årgangen 2014, som i sin fremtoning er lettere end de yngre årgange.

Som andre zinfandel druer kan Moss Roxx virke overdøvende, men jeg oplever at den vil passe godt til julemaden, hvis man kan lide et godt glas amerikansk vin. Vinen er modnet 16 måneder på franske og amerikanske egefade.

Oak Ridge Winery som producerer Moss Roxx blandt flere forskellige vine er en af de ældste vinproducenter i Lodi, Californien. Vinhuset er startet af den italienske immigrant Angelo Maggio der plantede de første vinstokke tilbage i 1928, hvilket har lagt grunden til den nu 10 km2 store vinfarm der spreder sig over Lodi. Flere af de vine de producere er som tidligere anmeldt OZV, Old Soul og Oak Ridge.

Serveringstemperatur 16 – 18 grader.

6 ud af 6 stjerner.

Moss Roxx Ancient Vine, Lodi 2014

Jeg vurderer vine på følgende måde når jeg skriver en anmeldelse:

Alle vine bedømmes ud fra fire kriterier som Udseende, Bouquet (duft), Smag og Helhedsindtryk.

Vine gives karakterer fra 1 til 6 stjerner.

Enestående vin = 6 stjerner

Fremragende vin = 5 stjerner

God vin over gennemsnittet = 4 stjerner

Gennemsnitlig vin = 3 stjerner

Under gennemsnittet = 2 stjerner

Dårlig vin = 1 stjerne

Selv om jeg har anmeldt mange vine og i flere år kan det stadig være en udfordring. Når du læser mine anmeldelser, er det min beskrivelse og indtryk af vinene.

Men det er kun dig der kan vurdere om dine smagsløg har samme oplevelser, og om du kan lide de pågældende vine.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!