og

Oksegryde i det fri

af | 25. maj 2016 | Grill - BBQ, Hovedretter, Okse - Kalvekød, Opskrifter, Simremad

Oksegryde på bål

Oksegrydesteg af bov tilberedt over grill giver retten en fantastisk smag af røg.

Madbloggerudfordringen er igen på spil, og jeg har valgt at hoppe med igen med oksegryde i det fri. Denne gang består udfordringen i, at tilberede en ret i det fri. Det vil sige, at alt skal tilberedes udenfor, ikke noget med, at snyde i køkkenet.

Udfordringen kunne jeg have valgt, at gøre meget nem, ved at smide lidt kød på grillen, og så sige det var det. Men hvorfor dog det? Jeg valgte, at prøve noget jeg ikke tidligere har lavet med min grill, at langtidsbraisere en oksebov ved hjælp af grillen. Jeg havde overvejet, at tænde op i vores bålfad, men manglede et stativ til gryden, og så lige en passende gryde. Derfor kan du nemt lave oksegryde i det fri over bål. Smagen er virkelig skøn når maden tilberedes over bål.

Prøv også disse opskrifter: Oksespidsbryst i Rødvin // Gammeldags Oksesteg

Oksegryde i det fri

No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Grill
Køkken: Dansk
Forb. tid: 40 minutter
Tilb. tid: 3 timer
Samlet tid: 3 timer 40 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 1 – 1½ kg. hel blovklump
  • 1 flaske ale
  • 5 dl. grøntsagsfond
  • 2 rødløg
  • 2 zittauerløg
  • 2 – 4 banan skalotteløg
  • 1 bundt forårsløg
  • 6 fed hvidløg
  • 2 stk. bladselleri
  • 2 gulerødder
  • 2 store snack peber
  • 1 bundt grønne asparges
  • 1 bundt frisk timian
  • 1 bundt frisk dild
  • 1 bundt frisk oregano
  • 5 stilke løvstikke
  • 1 hel chipotle
  • ½ tsk. chipotle pulver
  • Olivenolie
  • Salt og peber
  • 4 – 8 hele majskolber
  • Brød

Sådan gør du

  • Tænd grillen eller fyr op i bålstedet. (Eller ovnen)
  • Skræl og skær alle løg i tynde både.
  • Skræl hvidløgsfedene og behold dem hele.
  • Skær toppen og den trævlede bund af forårsløgene.
  • Del snackpeberne og fjern kernerne.
  • Skræl gulerødderne, som deles og skæres i stykker af ½ cm.
  • Bladselleri skæres ligeledes i ½ cm stykker.
  • Vask krydderurterne.
  • Sæt den store støbejerngryde over kullene eller bålet. Hæld en pæn slat olie i.
  • Når olien er varm kommes løgene i. Lad dem få lidt farve mens der røres rundt. De må ikke blive sorte, men lettere karameliseret for, at få sødmen frem.
  • Tilsæt gulerødder og bladselleri, og lad dem få lidt farve.
  • Skub enten gryden til side, eller tag den af.
  • Grill forårsløg og de halve pebersnacks, som dernæst kommes i gryden.
  • Åbn øllet, hæld et glas op til en selv, resten kommes i gryden sammen med grøntsagsfonden.
  • Brun den hele bov ved, at give den 2 – 3 minutter direkte over kullene. Når den har fået en smuk stegeflade tages den af, og lægges ovenpå krydderurterne.
  • Sørg nu for, at gryden stilles indirekte, dvs. ikke direkte over kullene, hvor den med låg skal stå i 3 timer ved ca. 150 grader. Husk, at sætte låg på grillen.
  • minutter inden servering skæres de grønne asparges i mindre stykker og tilsættes retten.
  • Inden servering vendes majskolberne direkte over kullene. Husk at vende dem.
  • Server dem med smør og noget godt brød til.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Sauterede løg i gryde

Ingredienser til Oksegryde i det fri

Ingredienserne til gryderetten er kommet til af sig selv. Løgene giver både en karamellisering og sødme til retten, krydderurterne masser af smag og chipotlen styrke. Øllet og grøntsagsfond både væde og smag.

Oksegryderet med øl

Jeg havde kommet hele stilke krydderurter ovenpå på løg de udover de øvrige ingredienser, hvor boven igen blev lagt ovenpå.Jeg må virkelig indrømme, at retten blev langt over min egen forventning. Okseboven var super mør, og i konsistensen kunne man skille den ad med en ske. Den havde samtidig en både grillet og smag af urterne. Grøntsagerne fik en perfekt smag på grund af øllen.

Grillet bov klump
Grillet bov

Selv om retten af oksegryde i det fri har simret under låg fik den, den rette bål og grill aroma, som passer til sådan en forårs gryderet. For at give oksegrydens kød noget brændt valgte jeg at grille den kort direkte over kullene.

Oksegryde i det fri med bov

Man kan godt tilberede oksegryde over bål indendørs, hvor du enten lader den braisere på komfuret eller komme den i ovnen ved ca. 150 grader. Ved begge metoder får du en meget lækker gryderet med oksekød.

Oksegryde på grill

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

2 Kommentarer

  1. LaCucinaNada

    Uha hvor ser det indbydende ud!
    Og ja, det er lidt skægt at mange oftest bruger grillen til at smide noget direkte på, i stedet for at kombinere og få både grillsmag og “bålsmag”.
    Godt gået, Søren.

    Svar
    • Søren

      Hej Nada
      Tak for kommentaren 🙂
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!