I asparges sæsonen gemmer jeg altid skræller og enderne af især de hvide asparges.
Jeg putter dem i frostposer og dernæst i fryseren til senere brug. De kan nemt bruges til at lave denne utrolig dejlige asparges olie med masser af aspargessmag som fremhæver smagen i mange andre ting.
Du kan nemlig bruge olien til at lave en virkelig skøn mayonnaise, vinaigrette en traditionel dressing eller hælde lidt af den i en salat. Det er kun fantasien der sætter grænser for brugen af denne olie.
Opskrift på Asparges olie
Det er utrolig nemt at lave en lækker asparges olie ud af enderne og skrællerne fra de store skønne hvide asparges. De varmes op i en neutral olie, hvor de efterfølgende får lov at trække indtil olien hældes gennem et dørslag og i en beholder. Olien holder sig bedst i køleskabet i op til 4 – 6 måneder.
Jeg havde lykkeligt glemt alt om denne pose med aromatiske aspargesskræller- og ender indtil jeg for nyligt fiskede den op af vores fryser. Planen havde hele tiden været, at lave en liter lækker asparges olie, som jeg eksempelvis vil bruge til en hjemmelavet aspargesmayonnaise, hvor mayonnaisen får en fantastisk smag af asparges.
Aspargesender og skræller kan også trylles om til en af de bedste supper der findes, Aspargessuppe .
Prøv også: Ramsløgsolie
Asparges Olie
Ingredienser
- Aspargesskræller -og/eller ender
- Neutral olie som f.eks. solsikkeolie
Sådan gør du
- Kom aspargesskræller- og/eller enderne i en gryde.
- Dæk dem til med olien.
- Varm olien op til 65 grader, hvor det simrer i 30 minutter.
- Tag gryden af varmen og lad den stå i 60 – 90 minutter.
- Hæld det hele i et dørslag og hæld olien på steriliserede flasker.
Noter
Aspargesmayonnaise kan bruges sammen med æg, rejer eller f.eks. grønne asparges for, at fremhæve smagen af asparges, hvilket gør de grønne endnu bedre. Hvis du bruger min opskrift på mayonnaise kan du udskifte olien med aspargesolie eller halvdelen afhængig af, hvor kraftig aspargesmayonnaisen skal være.
Fremgangsmåden til aspargesolie er utrolig nem og tager ikke lang tid. Jeg fik desuden frigivet ekstra plads i fryseren, hvilket jeg ved min hustru værdsætter rigtig meget.
En olie som denne kan holde sig i omkring 6 måneder et mørkt og køligt sted. Holdbarheden afhænger af den olie du bruger, da denne med tiden kan blive harsk.
Lad aspargesenderne- og skrællerne simre i den neutrale olie, hvorefter de trækker.
Hej Søren.
Tak for opskriften.
Vil man ikke kunne anvende grønne asparges ligeså godt ? Hils fruen.
Hilsen Bent.
Hej Bent
Tak :-). Du kan i princippet godt bruge grønne asparges. Især når de gode asparges sæson er slut.
Men, når foråret igen kommer synes jeg du skal prøve med hvide, eller store tykke grønne, med mere smag i.
Skal nok hilse
Bedste hilsner
Søren