Barbacoa Tacos af Oksehaler
Barbacoa er en fantastisk lækker Mexicansk simreret, hvor jeg i min opskrift har brugt oksehaler som jeg synes har noget af det bedste og mest smagfulde kød på dyret. Sammen med mexikanske krydderier, lime og koriander får man en vidunderlig ret der kan bruges til hjemmelavede tacos.
I den mere traditionelle opskrift på Barbacoa bruger man store stykker kød fra kvæg eller lam, som tilberedes i et stort udgravet hul ”en Pit” i jorden, hvor kødet er pakket ind i agave- eller bananblade og placeres i hullet ovenpå sten. Ovenpå kødet placeres yderligere agave- eller bananblade, hvor man placerer opvarmet kul og brænde og dernæst lukkes hullet med jord.
En ældgammel tilberedningsmetode der går mange år tilbage, hvor kødet meget langsomt i løbet af en hel dag eller nat tilberedes i et tildækket hul. I nutidens Mexico referer Barbacoa til kød eller hele geder der langtidssteges.
Metoden bruges stadig flere steder i Mexico, men kræver som ovennævnt en del.

Barbacoa Taco af Oksehaler
Ingredienser
Barbacoa
- 2 kg. oksehaler
- Olie til stegning
- Saften fra 2 hele lime
- ½ dl. æbleeddike
- 4 fed hvidløg
- 1 spsk. tørret oregano
- 2 tsk. stødt spidskommen
- 2 tsk. stødt adobe chilipulver
- 1 tsk. stødt chipotle pulver
- 1 tsk. stødt kanel
- ½ tsk. salt
- ¼ tsk. peber
- 2½ dl. kalvefond
- 2 hele tørrede chipotle eller 1 tsk. chipotle pulver
- 2 hele tørrede guajillo peber eller 1 tsk. tørret guajillo pulver
- 1 hel kanelstang
- 1 hel stjerneanis
- 6 nelliker
- 3 laurbærblade
- 2 rødløg skåret i kvarte
- 6 hele tomatillo
- 1 dåse flåede tomater
- Salt og peber
Tilbehør
- 2 avocado
- 1 Snackpeber
- 1 fed hvidløg
- Saften fra 2 lime
- Salt og peber
Udstyr
- Støbejernsgryde med låg eller en stor stegeso
Sådan gør du
Barbacoa
- Brun oksehalerne på alle sider i gryden eller på en pande.
- Placer oksehalerne i gryden eller i en stegeso oprejst så de står op.
- Kom saften fra de to lime (gem limeskallerne), æbleeddike, tørret oregano, spidskommen, adobe chili, chipotle chili, kanel, salt og peber i en minihakker eller blender som blendes.
- Hæld den blendede masse og kalvefond over oksehalerne.
- Stik de tørrede chilier, kanelstang, stjerneanis, nelliker, laurbærblade, rødløg og tomatillo og limeskallerne ned mellem oksehalerne.
- Til sidst fordeles en dåse flåede tomater over oksehalerne som drysses med salt og peber.
- Tænd for ovnen på 125 grader.
- Stil støbejernsgryden eller stegesoen i ovnen med låget på, og lad det tilberede i omkring 3 – 5 timer indtil kødet næsten falder fra benene.
- Tag oksehalerne op af gryden og tag kødet af dem.
- Kog lagen lidt ind og tag så mange af krydderierne og peberne op af gryden.
- Skær oksehalekødet i lidt mindre stykker og kom eventuelt lidt af kogelagen ved.
Tilbehør
- Del avocadoerne, fjern stenen og tag kødet ud.
- Del snackpeberen, fjerne kernerne og del den i mindre stykker.
- Fjern skallen fra hvidløget.
- Kom alle ingredienser i en minihakker eller blender og blend det.
- Farven bliver ikke grøn, men mere rødlig pga. snackpeberen.
Noter
Som alternativ kan man undlade at fjerne kødet fra halestykkerne og servere dem som de er fra gryden sammen
Den nærmeste metode man nemmest kan tilberede Barbacoa i sit eget køkken er ved at bruge en støbejernsgryde eller stegeso som kommes i ovnen ved lav temperatur. Det mere specielle ved opskriften er de krydderier og lime der bruges, og ved at jeg i denne version har brugt oksehaler.
Lime, chili og krydderier som spidskommen og kanel er klassiske krydderier i mange mexikanske retter og giver en utrolig lækker smag til kødet.
Som sagt kan man bruge andre stykker okse- eller lammekød som bov, skank, tykkam eller andre stykker der har godt af langtidstilberedning.
Som tilbehør til denne ret har jeg valgt at serverer hjemmelavede Tacos, en form for pureret guacamole, Tomatsalsa, Syltede Rødløg og frisk koriander til.
Ønsker man andet som tilbehør vil jeg anbefale brune ris og majskolber sammen med en god tomatsalsa.
Server kødet sammen med tortillas så man laver sin egne tacos.
Kom oksehalerne i en støbejernsgryde eller stegeso, hvor man ved at stille dem oprejse får plads til mange flere.
Kom pureen og krydderierne ved kødet, som dernæst skal simre i omkring 3 – 4 timer i ovnen ved 125 grader.