Dal Indisk karryret med linser

af | 3. jan 2020 | Grøntsager, Hovedretter, Opskrifter

Indisk Dal er en skøn krydret karryret bestående af forskellige slags linser med masser af lækker smag.

Retten er virkelig nem at lave og tager ligeledes kort tid at tilberede.
Jeg blev positiv overrasket over Dal første gang jeg lavede den, da den fylder og mætter utrolig godt samtidig med, at den smager så skønt.

Jeg serverede lidt økologiske brune ris til, som har en god og sund smag. Udover risene valgte jeg at stille lidt naan brød på bordet og en myntesauce, som begge dele passer super skønt til indisk dal, eller for den sags skyld en anden indisk karryret.
Man kan også fravælge risene, hvis man synes at selve linserne er nok til en.

I denne opskrift valgte jeg de linser jeg havde i mit køkken, som var røde linser og mung linser. Man kan uden vanskeligheder vælge andre linse sorter eller som alternativ bruge tørrede bønner i retten, da de ligeledes giver en rigtig god fylde.
Som jeg skriver i opskriften er det en god ide, at tjekke kogetiden på linse posen, da de ellers kan koge helt ud, hvilket er lidt kedelig.

Har du prøvet disse opskrifter: LammeKebab // Nem Kylling I Karry // Kylling Satay

Dal Indisk karryret med linser

Indisk Dal, Dhal eller Daal er en super skøn vegetar karryret bestående af linser, som har en fantastisk smag af karry og er tilmed meget sund. Den kan serveres sammen med ris eller naan brød.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Hovedret, Simreret, Grøntsager, Vegetar
Køkken: Indisk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 1 time
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Dal Indisk karryret med linser

  • 250 g. Munglinser
  • 150 g. Røde linser
  • 1,2 liter vand evt. grøntsagsfond
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk. Gurkemeje
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk revet ingefær
  • 2 hele røde thai chili
  • 1 spsk. stødt eller 1 5 spsk. hel koriander
  • 1 tsk. Stødt eller 1 5 spsk. hel spidskommen
  • 0,5 tsk. stødt eller 6 hele nelliker
  • 1 tsk. stødt kardemomme eller 8 hele grønne kardemomme
  • 4 laurbærblade
  • 1 tsk. Cayennepeber
  • 1 – 2 dåser gode tomater
  • 2 spsk. olie
  • 1 spsk. smør
  • Frisk koriander
  • Salt og peber

Myntesauce

  • 2 dl. Youghurt
  • 1 stort bundt frisk mynte
  • Salt

Sådan gør du

Dal Indisk karryret med linser

  • Skyl linserne under rindende vand.
  • Kog vandet eller grøntsags fonden op med salt i, og kom mung- og røde linser i.
  • Lad linserne koge i ca. 15 – 25 minutter, tjek posen med linserne for kogetiden.
  • De skal stadig have bid og ikke være smattet ud.
  • Fjern skrallen fra ingefæren og skallen fra hvidløg og løget.
  • Snit løget i tern og riv ingefæren.
  • Skær chili og hvidløg i små tern.
  • Hvis du bruger hele krydderier ristes disse på en pande ved middelvarme i 6 minutter, hvorefter de stødes eller males til pulver.
  • Varm en anden gryde op ved middelvarme, og kom 2 spsk olie i. Når dette er varmet op kommes smørret.
  • Når smørret er smeltet kommes løg, hvidløg, ingefær og chili.
  • Lad det sauterer i to minutter.
  • Kom dernæst krydderierne i som sauteres med i 1 minut.
  • Hæld dernæst tomaterne i evt. en dåse af gangen og se om der skal mere i når linserne er vendt i saucen.
  • Lad saucen simre indtil linserne er kogt færdige.
  • Hæld vandet fra linsernes og vend dem i tomatsaucen. Kom evt. mere tomat i hvis Dalen er for tør.
  • Smag til med salt og peber.

Myntesauce

  • Skyl og hak mynten.
  • Bland denne med youghurten.
  • Smag til med salt. Den må gerne være lidt salt.

Noter

Retten kan sagtens gemmes, eller fryses ned til en anden gang.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Jeg holder rigtig meget af det alsidige indiske køkken, som udover mange forskellig karryretter også byder på andre spændende retter.
Det er en af grundene til, at jeg bruger hele krydderier i de indiske retter jeg laver. Når de er hele og jeg selv rister dem på panden og dernæst morter dem, får retten den helt rigtige og fantastiske smag af Indien.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.