Græskar

af | 4. okt 2016 | Opskrifter, Supper, Tilbehør

Græskar har langt mere end, at blive forvandlet til et sjovt hoved til Halloween. Jeg bruger dem selv i alle mulige afskygninger, og finder nye ofte spændende anvendelser af dem. Græskaret er en krybende og klatrende plante, som består af mange forskellige arter, hvor de mest kendte er hokkaido, butternut og den store orange, der bruges til halloween. Men der er rigtig mange arter end disse tre, og jo mere populær de bliver, jo flere arter kan der købes. Selve græskaret kan holde sig i lang tid, så længe de ikke udsættes for frost eller fugt. Samtidig kan de fås helt indtil nytår og senere.

Pynte græskar

Som sagt er der andre arter end hokkaido og butternut græskarene. Nogle af dem som man er begyndt, at sælge i butikkerne er f.eks. spaghettigræskar, hvor kødet efter tilberedning bliver trævlet og kan bruges i stedet for spaghetti. Mandelgræskar er i USA meget populært og har en sødlig smag. Wintersweet har en lang holdbarhed. Hokkaido græskaret er i Danmark nok det mest populære, hvor kødet er en anelse mere tørt end de øvrige græskar. Jeg bruger det selv som pommesfrittes og mos i stedet for kartofler. Butternut er et græskar og ikke en squash, som er lidt sødlig i smagen. Udover de spiselige og halloween græskaret findes der en del forskellige pyntegræskar.

Hokkaido og butternut græskarene har jeg selv brug i flere år, både i supper, gryderetter, som mos der pludselig smager af bearnaise sauce, i chutney, skåret i stænger med chili og appelsin, hvilket er en forrygende tilbehørsret. Man kan også bruge små græskår med kødfyld i, som pludselig er en hel ret i sig selv. Anvendelsen af græskarene er uendelig.

Hokkaido Butternut Salat

Som den lidt frække i klassen er spaghetti græskaret, som indtil fornylig var ukendt for mig. Jeg havde ikke førhen set den i butikkerne. Den er forholdsvis stor, og kødet bliver trævlet når den tilberedes i ovnen. Kødet har jeg efterfølgende brugt som en form for spaghetti til en gryderet.

Ernæringsmæssigt hører de til den meget sunde type græskar, da kcal ligger på ca. 26 og kj på ca. 84 pr. 100 g. Dvs. at de sundhedsmæssigt er rigtig gode. Dog indeholder de meget lidt kostfibre. Alt i alt må man sige, at græskaret gør det rigtig godt.

Fyldt Græskar

Jeg har nedenstående linket til flere af mine opskrifter med græskar, som du kan gå på opdagelse i.

 

Du kan også selv prøve, at gå på opdagelse på bloggen for andre spændende græskar opskrifter.

 

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hokkaidosuppe | - […] kan læse mere om Hokkaido og andre græskar i dette link Græskar, hvor der igen er en masse spændende…

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!