Efter en god ferie i både Nordjylland og Nord Italien med gode madoplevelser er det igen tid til et nyt indlæg. Denne forret, Kammusling og røg, ristet kammusling på blomkålspure med havtorn lavede jeg første gang til Skt. Hans, så det er vist på tide, at få den udgivet.
Jeg fik ved samme lejlighed afprøvet et af mine forholdsvis nyere gadget indkøb, en røgpistol, som endnu ikke havde været i brug. Røgpistolen er købt på nettet i Tyskland er nem, at betjene og giver en god effekt samt en anelse røg smag til maden.
Udover, at retten er nem at tilberede er den utrolig velsmagende og lidt blæret med røgen.
Prøv også disse retter: Øldampede Blåmuslinger // Hummer, Kammusling, Havtorn og Kålrabi Kvartet
Ingredienser 4 personer:
- 4 store kammuslinger. (kan købes ved fiskehandlere).
- Blomkålspure – tjek linket her.
- ½ dl. havtornebær.
- Saften fra en grapefrugt.
- Pynt: citrontimian blomster, hvidløgspurløgs blomster, salturt, dild eller hvad man ellers har.
Havtorn/Grapefrugt: Havtorn eller saften fra en grapefrugt giver en tilpas syre og lidt bitterhed til både blomkålen og kammuslingen. Jeg har lavet retten med både ren havtorn og med grapefrugt/havtorn. Den kombination jeg finder bedst er den med begge dele, hvilket opskriften derfor er baseret på. Pres grapefrugten og kog saften ned til ca. 1/3 del eller det er tyknet. Pres havtorne bærerne gennem en si og bland det i den varme grapefrugt. Hold det lunt. Du kan selv prøve dig frem og fortæl gerne, hvad du synes der er bedst.
Kammusling: Salt kammuslingerne mindst 2 timer før tilberedning. Når man salter kammuslinger bliver de mere faste i kødet. Steg dem på en MEGET varm pande i MAKSIMUM 1 minut på hver side. Får de for meget dur de ikke. Kammuslinger skal kun have en glaseret overflade og være lune i midten.
Anretning: Lun fire glas med patentlåg eller lignende. Hæld lidt blomkålspure i bunden af glasset. Dryp lidt havtorn saft ned i pureen og brug en kniv til, at lave orange streger i den hvide blomkålspure. Læg en kammusling i midten og pynt med det du har. Fyld røgpistolen, pust røg i glasset og luk låget.
Når glasene serveres fyldt med røg kan gæsterne ikke se, hvad det er de får serveret, hvilket giver lidt ekstra til effekten.
Elsker blomkål/skaldyr kombinationen, det duer bare!
Utrolig flot servering du har lavet der, og det er altid en showstopper med røg! 😉
Takker. Jeg var faktisk overrasket over, at den lille smule røg gav røgsmag til retten. :-).
Ja, med nogle ting skal der ikke røg omkring så længe før det giver smag. Min erfaring er at “tørre” emner tager bedst imod – dvs. puréer og glaserede ting tager mindre i mod røgen end f.eks et stykke kød eller fisk.
Det var jeg ikke klar over, at tørre emner tager bedst imod.
Ser ud til at være en super lækker servering, som jeg klart vil eksperimentere med. Har du prøvet at ryge kammuslinger? Jeg har en forrygende fiskehandler der ryger nogle, dem har jeg serveret med stort held. Senest her: Blindsmagning og Bourgogne
Vil prøve med blomkål næste gang og lidt mere syre, måske fra havtorn.
Hyg dig
Frederik
Jeg har røget kammuslinger i en af de små rygeovne. De fik en røget overflade, som var super skøn. Forsøg dig endelig med havtorn.
Lige over
/Søren
Hej Søren.
Vi er klar med dit blæksprutteblæk.
Så du giver lige lyd når du kommer forbi og henter det 🙂
Ciao
Hej Connie
Lyder super og tak :-). Hvis du er hjemme onsdag sidst på eftermiddagen kan jeg komme forbi der?
/Søren
Hej Søren,
Den røgpistol du bruger er det den samme som denne smoke-set eller er det “the smoking gun”?
Hej Claus
Det er den. Der følger lidt fint flis med i købet.
/Søren