Lammekrone med årstidens grøntsager

af | 11. mar 2016 | Grøntsager, Hovedretter, Lam, Opskrifter

Påsken står snart for døren, og hos rigtig mange er der tradition med lam til påskemiddagen. Det mest almindelige stykke lam hos mange er køllen, hvilket også smager super godt. Der er dog rigtig mange andre gode udskæringer på lammet, og jeg har derfor valgt, at vise i denne opskrift, hvordan man kan bruge kronen på lammet.

Lammekrone på urter

Lammekronen kommer fra ryggen på lammet, og er et af de bedste og møreste stykker på lammet. Kronen kan skæres ud i koteletter, eller tilberedes hel og dernæst skæres i skiver, hvor man bruger benet som skaft. Kronen smager afsindig godt, og er lige så nem, at tilberede som en kølle. Prisen er dog lidt højere end en lammekølle.

Lammekrone med årstidens grøntsager

Lammekronen kommer fra rygstykket, og er et af de bedste og møreste stykker på lammet.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Dansk
Køkken: Lam
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 1 time 5 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren

Ingredienser

Lammekrone

  • 1 - 2 lammekroner alt efter størrelse
  • Olivenolie
  • 2 tsk. frisk eller tørret rosmarin
  • Ramsløgssalt kan erstattes af flagesalt

Rodfrugter

  • 5 gulerødder evt. i forskellige farver
  • 4 - 8 små bolsjebeder eller almindelige rødbeder
  • 1 knoldselleri
  • 8 cherrytomater
  • 2 rødløg
  • 2 fed hvidløg
  • Ca. 10 timiankviste
  • Evt. 10 ramsløgsblade hvis det kan skaffes.
  • Olivenolie

Sådan gør du

Rodfrugter

  • Skræl rodfrugterne, som skæres i mindre uens stykker.
  • Skræl løg og hvidløg. Løgene skæres i både, og hvidløget skæres i skiver.
  • Vend rodfrugter, løg og hvidløg i lidt olivenolie og fint hakket ramsløg. Læg dem i et ildfast fad, og sammen med timianstilke.
  • Bag dem i ovnen ved 180 grader i 45 minutter.

Lammekronen

  • Fjern kødet der sidder mellem benene, gem det til en gryderet.
  • Snør kronen sammen som vist på billedet for, at den får en ens overflade.
  • Smør lidt olivenolie på overfladen og drys med rosmarin og ramsløgssalt.
  • Brun lammekronen på en pande på alle sider ved høj varme.
  • Når rodfrugterne har været i ovnen i 20 minutter lægges lammekronen oven på dem.
  • Lad lammekronen stege færdig i ca. 20 - 25 minutter eller indtil den har en kernetemperatur på 56 grader for rød og 62 grader for rosa.
  • Når den er færdig tages den ud og hviler med stanniol over i 10 minutter inden den skæres i skiver.

Noter

Lammekrone kan man idag købe i langt de fleste større supermarkeder.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Urter

Jeg har som tilbehør brugt de rodfrugter og grønt der er på nuværende tidspunkt af året. Der var stadig farvede gulerødder, rødbeder og knoldselleri, hvilket blev til en lækker kombination til lammet. Du kan vælge at bruge andet grønt som f.eks. squash, auberginer o.lign.

Jeg har samlet nogle andre gode lamme opskrifter til inspiration: Lammenakke a la Ossobuco // Lammebov med ramsløg // Lammetagine fra Marokko // Langtidsstegt Lammekølle, en af de bedste lammeretter

Lammekrone snørret

Hvis du vælger, at bruge squash, auberginer o.lign. skal du være obs. på, at de tager ca. 20 minutter, at tilberede i ovnen.

Stegt lam

 

Lamme Krone i Ovn

Jeg er sikker på, at ens gæster vil juble når en hel krone smækkes på bordet, og skæres ud i passende skiver.

Lammekrone

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.