Den franske ost Mont d`Or er en vidunderlig ost som bages i ovnen og får en skøn cremet konsistens.
Den spises med bagt flutes eller andet skønt brød til, hvor man dypper brødet i den smeltede ost. I stedet for at dyppe brødet i osten kan man sætte en ske i, som gæsterne bruger til at tage osten op på en tallerken med.
Man kan også servere forskelligt charcuteri af pølse, parmaskinke og andet til, som fungerer perfekt sammen med den cremede Mont d`Or ost.
Mont d`Or ost kan serveres som forret, dessertost eller til frokost. Den vil nemt kunne indgå som en del af et større ostebord sammen med skinke og andet. Traditionelt bages den i ovnen i den trææske den er placeret i.
Når jeg serverer en Mont d`Or til forret stikker jeg altid små rosmarin eller timian kviste ned i osten. Derudover hældes en lille deciliter hvidvin over den. Her skal du give dig lidt tid, da det skal synke lidt ned i selve osten. Begge dele smager fantastisk sammen med den aromatiske cremet franske ost.
Prøv også: Flutes // Ciabatta Brød
Mont d`Or cremet fransk ost bagt i ovnen
Ingredienser
Mont d`Or
- 1 stk. Mont d`Or ost
- 2 – 4 fed hvidløg
- 1 bundt rosmarin kviste
- 1 dl. hvidvin
Tilbehør
- 2 stk. flute
- Charcuteri af skinke pølse og andet
Sådan gør du
- Tag osten ud køleskabet i god tid, ca. 1 time inden tilberedning.
- Fjern al plastikindpakning fra osten og trææsken.
- Lad osten forblive i trææsken.
- Placer låget fra æsken i bunden af æsken som sørger for at osten ikke flyder ud.
- Lav et kryds i midten af osten.
- Fordel mindre rosmarin kviste og hvidløg rundt i osten om krydset.
- Hæld hvidvinen langsomt over osten, hvilket kan tage lidt tid.
- Stil trææsken med osten i, i midten af en ovn på 180 grader i omkring 30 – 40 minutter.
Noter
Tip til opskriften
- Server du en Mont d`Or til dessert bør du udelade hvidløg og rosmarin. Brug eventuelt noget honning eller nødder i honning til osten sammen med brød.
- Som dessertost kan du i stedet for hvidvin komme ¼ dl. portvin i.
- Du kan udelade hvidvinen og nøjes med krydderurter.
- I stedet for rosmarin kan du bruge timiankviste eller salvieblade.
- Denne ost kan bruges næste dag, hvis den er kold. Sørg for at opbevare den på køl.
Osten Mont d`Or er som regel på hylderne i osteforretningerne fra september til lidt efter nytår. Det er en komælksost og stammer fra Jura egnen i Frankrig, som ligger op ad Schweiz. Om den stammer fra Frankrig eller Schweiz bliver man ikke enig, men franskmændene fik i 1980´erne AOC mærke for osten.
0 kommentarer