Arancini er små skønne sprøde friterede risotto kugler lavet med risotto eller som her perlespel og dansk ost. Arancini kugler kan nemt laves af risotto rester og mozzarella.
Hvad I himlens navn er Nordisk kugler? Arancini er en traditionel italiensk resteret bestående af risotto, formet til kugler og friturestegt. I denne ret har jeg brugt rester af perlespelt, hvor Arla Unikas ost Gammel Knas spiller en afgørende rolle sammen med Middelhavets krydderi Ras El Hanout der får ens til at tænke mellemøsten.
Dette er min ret i den nyeste konkurrence fra Ost & Ko som hedder Ost – fra syd og øst til nord, hvor der skabes en osteret med krydderier fra lande mod øst og syd, hvor sol og varme er hverdagskost. Hvor der skal indgå mindst en dansk ost.
I lang tid var jeg sikker på, at jeg skulle til Japan eller Vietnam og var inspireret af deres krydderier. Indtil jeg tænkte over, at varme krydderier jo for mig er mere noget fra Nordafrikansk som Arancini, Mellemøstlige eller Indiske områder. Disse krydderier med masser af varme, som kommer i en blanding eller ret dufter varmt.
Men hvad kunne jeg dog bruge? Tænkte jeg længe over. Indtil et eller andet med Dansk eller Nordisk islæt begyndte, at forme sig sammen med et Nordafrikansk blandingskrydderi og verdens dyreste krydderi, og en kedelig dansk ost, der nu er nyfortolket til et Unikum.
I bund og grund var tanken, at bruge et af mine ynglings ingredienser kogt perlespelt eller rester af risotto sammen med den aromatisk safran og den varme Ras el Hanout som passer utrolig godt i denne italienske Arancini ret.
Den såkaldte kedelige danske ost der indgår i denne treenighed er Gammel Knas.
En fantastisk nyfortolkning af Havarti osten. Gammel Knas er sprød, saltet, syrlig og umami, hvilket jeg tænkte måtte passe perfekt sammen med den vilde Ras el Hanout og varme safran.
Det blev i al sin enkelthed til nogle utrolig skønne Nordiske Arancini kugler og en simpel dip af creme fraiche, koriander og mynte, der paser perfekt til arancini kuglerne.
Nordiske ostespelt kugler
Ingredienser
- 1½ dl. perlespelt
- 3 dl. hønsefond
- 1 nip safran
- 2 tsk. salt
- 1½ tsk. Ras el Hanout
- 50 g revet Gammel Knas
- 50 – 100 g Gammel Knas skåret i tern af ca. 1 x 1 cm.
- Mel
- 2 piskede æg
- Pankorasp
- 2 dl 18 % creme fraiche
- 1 – 2 spsk frisk hakket koriander
- 6 – 10 mynteblade fint hakket
Sådan gør du
- Kom hønsefond, salt og safran i en gryde, og lad det koge op. Tilsæt perlespelt og lade det simre i 20 – 25 minutter. Hvis der er noget væde hældes det fra, og kom gryden tilbage på blusset ved lav varme uden låg, og lad den sidste væde fordampe.
- Når perlespelten er kølet lidt ned presses yderligere resterende væde ud med hænderne.
- Sæt den kogte perlespelt i køleskabet til næste dag.
- Bland creme fraiche, hakket koriander og mynte sammen. Smag til med salt. Lad det stå, at trække til næste dag.
- Bland 50 g revet Gammel Knas og Ras El Hanout i perlespelten.
- Tag en klump perlespelt op i hånden på størrelse med en stor bordtennisbold. Tryk den flad og læg et tern Gammel Knas i midten. Form massen til en kugle.
- Gør det samme med de øvrige. Du får ca. 8 – 9 kugler.
- Vend nu kuglerne i mel, dernæst piskede æg og til sidst pankorasp.
- Frituresteg kuglerne i ca. 2 minutter ved 180 grader og server dem med dippen.
Noter
Sådan laver man Arancini
Form kuglerne til en halvrund kugle, hvori man placerer et stykke ost, og folder resten af kuglen rundt om.
Friter arancini kuglerne i friture olie i omkring 2 minutter ved 180 grader.
De nordiske oste spelt arancini kugler kan serveres som snak eller forret og smager utrolig lækkert sammen med en myntedip til.
0 kommentarer