Ribollita
Ribollita er en ægte italiensk klassiker, der kombinerer enkle ingredienser til en lækker fyldig og smagfuld suppe. Ribollita passer perfekt til en kold vinter eller når foråret begynder at dukke frem. Denne toscanske specialitet er kendt for sine rustikke råvarer.
Ribollita betyder bogstaveligt talt genkogt og var oprindeligt en fattigmandsret, hvor rester af grøntsagssuppe blev genopvarmet i en lerkokotte med løg, peber og oliven. I dag er Ribollita en populær del af det italienske køkken og en suppe jeg elsker at lave. Du kan både lave den som vegetarsuppe eller følge min opskrift. Begge metoder er lige gode.
Ribollita opskrift
Den klassiske Ribollita opskrift med bønner er fyldt med smag og en skøn måde at bruge grøntsager og bønner på. Suppen er baseret på hvide borlottibønner, palmekål, gulerødder, løg og selleri, der sammen skaber en intens og lækker cremet konsistens. I min version af ribollita suppe bruger jeg tørsaltet bacon, som kan udelades. Derfor kan den også serveres som en ren vegetarsuppe. Den langsomme simretid trækker de dybe smagsnuancer frem og gør suppen endnu bedre dagen efter. Derfor er den ideel til flere dage, og mange personer.
Prøv også: Minestrone Suppe
Ribollita bondesuppe med bønner
Print Gem på Pinterest BedømRet: Opskrift, Supper, Vegetarisk
Køkken: Italiensk
Antal: 4 personer
Ingredients
- 200 – 300 g. borlottibønner tørrede eller fra dåse
- 150 g. tørsaltet bacon kan udelades
- 2 stk. løg
- 4 fed hvidløg
- 3 stængler bladselleri
- 3 stk. gulerødder
- 1 bundt palmekål
- 2 spsk. tomatpure
- 2½ dl. hvidvin
- 1 ds. flåede tomater
- 1 l. grøntsagsfond
- 8 kviste timian
- 2 kviste kviste rosmarin
- 3 stk. laurbærblade
- Olivenolie til stegning
- 1 bundt Persille
- 1 hel Parmesanost
Instructions
- Sæt de tørrede borlottibønner i blød i omkring 12 timer.
- Hæld vandet fra og kog dem i 45 minutter.
- Skær baconen i mundrette tern.
- Løg, hvidløg, bladselleri og gulerødder skæres i mindre tern.
- Skyl palmekålen grundigt som skæres i strimler af 5 centimeters længde
- Opvarm en stor gryde til middelhøj varme og hæld lidt olie i.
- Steg baconen gylden, hvorefter der skrues ned for varmen.
- Tilsæt løg og hvidløg og lad sautere et par minutter.
- Dernæst tilsættes bladselleri og gulerødder, som steger med i nogle minutter.
- Kom tomatpureen ved som steger med grøntsagerne i 2 – 3 minutter.
- Skru op for varmen og tilsæt hvidvinen som koges op.
- Kom de flåede tomater, grøntsagsfond, palmekål og krydderurter ved.
- Lad suppen små simre i 30 minutter under låg.
- Tilsæt borlottibønnerne og lad de simre videre i 15 minutter.
- Smag til med salt og peber.
Notes
Ved servering drysses fint hakket persille og revet parmesanost over.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!
Tips til opskriften
For at få den bedste Ribollita er der nogle få tricks, du bør kende:
- Italienerne bruger sortkål, som er vanskelig at købe i Danmark, men kan erstattes med Palmekål eller Savoykål.
- Suppen smager ofte endnu bedre dagen efter, når smagene har haft tid til at udvikle sig.
- I stedet for borlottibønner kan du benytte store hvide limabønner. Borlottibønner kan købes på både dåse og i tørret form.
For mig er Ribollita er ikke bare en suppe, det er en oplevelse af ægte italiensk madkultur. Den er perfekt til kolde dage, hvor du har brug for noget varmt og mættende med masser af ægte sydlandsk smag.
Server forskelligt slags brød som Ciabatta brød eller Flutes til suppen og en skål Basilikumpesto for yderligere smag.
Opblødede borlottibønner.
Tilsæt bønnerne til suppen efter 30 minutter.
0 kommentarer