og

SaltKartofler – De nemmeste salt kogte kartofler

af | Grøntsager, Opskrifter, Tilbehør

Opskrift på saltkartofler

Her får du en opskrift på hvordan du får en virkelig skøn og nem måde, at tilberede saltkartofler på.

Salt kartofler er en rigtig god måde, at tilberede små kartofler på. De passer utrolig godt til en ret af oksekød eller kalvekød, kylling, lam eller andet du synes er godt.
I Spanien får man ofte en sauce som eksempelvis Mojo eller Romesco sauce til, men en god pesto eller Aioli vil også kunne gå, hvis man da ikke serverer en sauce til.
Kartoflerne får en let saltet smag, som ikke bliver for voldsom og passer utrolig godt til mange retter.

Jeg har udover som tilbehør også brugt saltkartofler i en kartoffelsalat, hvor de fik selskab af kapers, røget peber, asparges og andre gode ting, hvilket sagtens kan være som en frokostret. Eller bruges til en helt almindelig kartoffelmad, hvis man har nogle tilovers næste dag.

Hvilke kartofler er bedst til saltbagte kartofler?

Køb små kartofler med skræl på og uden for mange øjne og lignende til salt kartofler. Jeg synes personligt de er de bedste, uanset om det er som i denne opskrift, eller saltbagte i ovnen. Når kartoflerne er små passer de bedre især hvis man serverer en dip til som i Spanien. Jeg har smagt salt kartofler i Barcelona. Men vidste du at opskriften stammer fra de Kanariske øer, hvor opskriften hedder papas arrugadas eller rynkede kartofler.

Kartoffelretter som denne elsker jeg at lave da man på en nem og hurtig måde får en anden form for kartoffelret eller tilbehør.

LÆS OM: Græske Kartofler

SaltKartofler

Saltkartofler er en rigtig god måde, at tilberede små kartofler på.
3.40 fra 5 stemmer
Udskriv Gem på Pinterest Bedøm
Ret: Grøntsager, Tilbehør
Køkken: Spansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 25 minutter
Antal: 4
Opskrift af: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 650 g. små kartofler
  • 1 dl. fint salt
  • ½ l. vand

Sådan gør du

  • Rens kartoflerne men lad skrællen sidde på.
  • Kom kartofler og salt i en gryde.
  • Kog vandet op og hæld det i gryden.
  • Kog kartoflerne i ca. 10 – 15 minutter indtil de er møre.
  • Hæld vandet fra og damp dem tørre indtil de bliver hvide.
  • Server dem enten lune eller kolde sammen med f.eks. en romesco sauce.
  • Salt Kartofler

Noter

Kartoflerne passer rigtig sammen med en aioli eller romesco sauce.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!

Prøv Også: Grillede Lamme Koteletter

Kartofler til salt kartofler

Undlad at skrælle kartoflerne hvis de er små og med fin skræl på. Skyl og rens dem for øjne.

Kartofler med meget salt.

Kog dem i vand med masser af salt i, som lægger sig som et let lag på kartoflerne når de er færdige.

Kartofler i gryde

Hæld vandet fra når de er færdige og damp dem tørre.

Kogte kartofler med salt

Damp kartoflerne indtil der er et fint lag salt på kartoflerne.

Salt kartofler

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

9 Kommentarer

  1. Flemming Lindblad

    Stav det rigtigt – det giver større troværdighed. Det hedder “saltkartofler” og ikke “salt kartofler”.

    Svar
    • Søren

      Hej Flemming
      Tak for din kommentar ;-).
      God søndag til dig.
      Søren

      Svar
  2. Joakim Øster

    Passer også supergodt til svinemørbrad konfiteret i olivenolie; mørbraden i form/kasserolle der passer, på med salt peber rosmarin hvidløg citronskal eller hvad man synes, dæk med olivenolie, et par timer eller tre ved 120°
    Og så nogle salsaer ell lign til 🙂

    Svar
    • Søren

      Hej Joakim
      Mange tak for det rigtig gode forslag ;:-). Altid skønt med gode forslag.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  3. Joakim Øster

    Tak – Det er lidt en nationalret på de kanariske øer, med salsa verde og salsa rojo til, så det bliver lidt “spicy”.
    (Men aioli og kartofler kan jo heller ikke undgå at gå godt sammen ;-)… )

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Joakim
      Jeg var ikke klar over at saltkartofler er en nationalret på de Kanariske øer. Og ja Salsa Verde eller Rojo er jo også vidunderlige sammen med kartofler :-).
      Tak for tippet 👍.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  4. Joakim Øster

    Ih jo, jeg tror faktisk det er der de kommer fra; de hedder “papas arrugadas” (kartofler hedder egentlig patatas, men bliver kaldt “papas”, så det betyder “rynkede kartofler”)
    De har deres eget spanske Wikipediaopslag.
    Det er vel lidt en canarisk variation af “patatas bravas”, de stegte kartofler med rød sovs man får overalt i spanien som en billig tapa?
    Kom også i tanke om at den røde sovs jo ikke hedder en salsa, men en mojo; “mojo rojo”…
    Så på alle tapas steder på canarieøerne kan man bestille “papas arrugados con mojo rojo y salsa verde”, altså saltkartofler med rød OG grøn sauce 🙂
    Hyggeligt med mad nørderi, men uh det bliver skønt når man kan komme ud at rejse igen!
    Bedste hilsner, Joakim
    PS – Og tak for super madblog!!

    Svar
  5. Nikita

    Kan man lave dem dagen før og opvarme dem dagen efter?

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Nikita
      Jeg synes personligt ikke de bliver lige så gode, som når du laver dem dagen inden.
      Det du kan gøre, er at opvarme dem i ovnen dagen efter så de får en sprød overflade. Du mister lidt af det salte, men du kan spare tid.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
3.40 from 5 votes (5 ratings without comment)

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!