Her får du en opskrift på hvordan du får en virkelig skøn og nem måde, at tilberede saltkartofler på.
Salt kartofler er en rigtig god måde, at tilberede små kartofler på. De passer utrolig godt til en ret af oksekød eller kalvekød, kylling, lam eller andet du synes er godt.
I Spanien får man ofte en sauce som eksempelvis Mojo eller Romesco sauce til, men en god pesto eller Aioli vil også kunne gå, hvis man da ikke serverer en sauce til.
Kartoflerne får en let saltet smag, som ikke bliver for voldsom og passer utrolig godt til mange retter.
Jeg har udover som tilbehør også brugt saltkartofler i en kartoffelsalat, hvor de fik selskab af kapers, røget peber, asparges og andre gode ting, hvilket sagtens kan være som en frokostret. Eller bruges til en helt almindelig kartoffelmad, hvis man har nogle tilovers næste dag.
Hvilke kartofler er bedst til saltbagte kartofler?
Køb små kartofler med skræl på og uden for mange øjne og lignende til salt kartofler. Jeg synes personligt de er de bedste, uanset om det er som i denne opskrift, eller saltbagte i ovnen. Når kartoflerne er små passer de bedre især hvis man serverer en dip til som i Spanien. Jeg har smagt salt kartofler i Barcelona. Men vidste du at opskriften stammer fra de Kanariske øer, hvor opskriften hedder papas arrugadas eller rynkede kartofler.
Kartoffelretter som denne elsker jeg at lave da man på en nem og hurtig måde får en anden form for kartoffelret eller tilbehør.
LÆS OM: Græske Kartofler
SaltKartofler
Ingredienser
- 650 g. små kartofler
- 1 dl. fint salt
- ½ l. vand
Sådan gør du
- Rens kartoflerne men lad skrællen sidde på.
- Kom kartofler og salt i en gryde.
- Kog vandet op og hæld det i gryden.
- Kog kartoflerne i ca. 10 – 15 minutter indtil de er møre.
- Hæld vandet fra og damp dem tørre indtil de bliver hvide.
- Server dem enten lune eller kolde sammen med f.eks. en romesco sauce.
- Salt Kartofler
Noter
Prøv Også: Grillede Lamme Koteletter
Undlad at skrælle kartoflerne hvis de er små og med fin skræl på. Skyl og rens dem for øjne.
Kog dem i vand med masser af salt i, som lægger sig som et let lag på kartoflerne når de er færdige.
Hæld vandet fra når de er færdige og damp dem tørre.
Damp kartoflerne indtil der er et fint lag salt på kartoflerne.
Stav det rigtigt – det giver større troværdighed. Det hedder “saltkartofler” og ikke “salt kartofler”.
Hej Flemming
Tak for din kommentar ;-).
God søndag til dig.
Søren
Passer også supergodt til svinemørbrad konfiteret i olivenolie; mørbraden i form/kasserolle der passer, på med salt peber rosmarin hvidløg citronskal eller hvad man synes, dæk med olivenolie, et par timer eller tre ved 120°
Og så nogle salsaer ell lign til 🙂
Hej Joakim
Mange tak for det rigtig gode forslag ;:-). Altid skønt med gode forslag.
Bedste hilsner
Søren
Tak – Det er lidt en nationalret på de kanariske øer, med salsa verde og salsa rojo til, så det bliver lidt “spicy”.
(Men aioli og kartofler kan jo heller ikke undgå at gå godt sammen ;-)… )
Hej Joakim
Jeg var ikke klar over at saltkartofler er en nationalret på de Kanariske øer. Og ja Salsa Verde eller Rojo er jo også vidunderlige sammen med kartofler :-).
Tak for tippet 👍.
Bedste hilsner
Søren
Ih jo, jeg tror faktisk det er der de kommer fra; de hedder “papas arrugadas” (kartofler hedder egentlig patatas, men bliver kaldt “papas”, så det betyder “rynkede kartofler”)
De har deres eget spanske Wikipediaopslag.
Det er vel lidt en canarisk variation af “patatas bravas”, de stegte kartofler med rød sovs man får overalt i spanien som en billig tapa?
Kom også i tanke om at den røde sovs jo ikke hedder en salsa, men en mojo; “mojo rojo”…
Så på alle tapas steder på canarieøerne kan man bestille “papas arrugados con mojo rojo y salsa verde”, altså saltkartofler med rød OG grøn sauce 🙂
Hyggeligt med mad nørderi, men uh det bliver skønt når man kan komme ud at rejse igen!
Bedste hilsner, Joakim
PS – Og tak for super madblog!!
Kan man lave dem dagen før og opvarme dem dagen efter?
Hej Nikita
Jeg synes personligt ikke de bliver lige så gode, som når du laver dem dagen inden.
Det du kan gøre, er at opvarme dem i ovnen dagen efter så de får en sprød overflade. Du mister lidt af det salte, men du kan spare tid.
Bedste hilsner
Søren