Oeufs en cocotte – æg i cocotte er måske ikke den mest kendte æggeret.
Men den passer fantastisk til en søndag morgen sammen med nybagt brød, eller som en del af en weekend brunch. I virkeligheden er Oeufs en cocotte – æg i cocotte bagte eller dampede æg i ramekinskål. Det lækrer ved denne nemme ret er, at man kan kombinere den på alle mulige måder.
I weekenden legede jeg med to forskellige slags, som dog blev serveret til frokost. Jeg skulle først have opstillet fotostativ med kamera, lys, klargjort de forskellige ingredienser, bagt æggene og taget flere forskellige fotos inden jeg kunne sætte mig ned og nyde en med røget laks og en anden med nye friske kantareller.
Jeg overvejede flere forskellige andre kombinationer af Oeufs en cocotte – æg i cocotte, som f.eks. kan være med forårsløg, champignon, bacon, skinke, chorizo, rejer eller hvad man nu har i køleskabet og har lyst til. Den kan også bare være plain, hvor f.eks. cocotten er smurt med olie eller smør og drysset med friskhakkede krydderurter.
Andre brunch retter: Sunde Spinatvafler // Nordafrikansk Shakshuka // Amerikanske Pandekager
Æg en Cocotte
Ingredienser
Æg i cocotte med laks
- 2 æg
- ½ dl. piskefløde
- 2 – 4 skiver røget laks
- Frisk hakkede krydderurter som f.eks. purløg dild, bronzefennikel
- Salt og peber
Æg i cocotte med kantareller
- 2 æg
- 2 dl. friske kantareller
- 1 fed hvidløg
- 1 skalotteløg
- 1/4 dl. cognac
- 1 dl. piskefløde
- Frisk hakket timian
- Smør
- Salt og peber
Sådan gør du
Æg i cocotte med laks
- Smør cocotterne / ramekinskålene med smør eller olie
- Skær lakseskiverne i mindre stykker
- Hak krydderurterne
- Kom først laksestykkerne i cocotterne, dernæst krydderurter, dernæst 1 æg pr. skål og til sidst toppes med fløde.
- Stil skålene i en 180 grader forvarmet ovn i 8 – 12 minutter. Dette afhænger om man ønsker dem meget bløde eller næsten hårdkogte. Tjek dem ved, at stikke en kødnål ned i hviderne.
Æg i cocotte med kantereller
- Rens kantarellerne med en børste ved, at børst dem fra roden og ud for jordrester. Hvis der sidder lidt genstridige rester brug en urtekniv. Undgå, at skylle dem, da de bliver bløde.
- Skær kantarellerne i mindre stykker.
- Fjern skaller på løg og hvidløg som skæres i små tern.
- Varm en dyb pande op til middelstærk varme.
- Kom en spsk. smør i panden og tilsæt kanterallerne. Sauter dem i ca. 5 – 10 minutter, hvorefter der skrues ned til middel varme og løg og hvidløg kommes ved.
- Rør rundt i små 5 minutter.
- SLUK nu for emhætten.
- Hæld cognac ved og antænd det.
- Kom dernæst piskefløden i sammen med frisk hakket timian. Smag til med salt og peber.
- Smør cocotte skålene med smør eller olie.
- Kom 1 – 2 spsk. kantarelstuvning i bunden og slå ægget ud ovenpå.
- Bag dem enten i ovnen ved 180 grader i ca. 8 – 12 minutter.
- Eller gør som følgende.
- Stil dem i en sautepande. Hæld vand i op til ca. halvvejs af skålene.
- Tag cocotterne op, sæt låg på og varm vandet op til kogepunktet, hvorefter skålene stilles ned i sautepanden og låget kommes på panden.
- Lad dem dampe i ca. 6 – 10 minutter. Tjek evt. med en kødnål eller spids kniv ved hviden.
- Når de er færdige tages de op af panden og serveres.
Noter
Man bestemmer selv afhængig af tilberedningstiden om ens æg skal være meget blødkogte eller næsten hårdkogte. Jeg valgte, at bage den med laksen og dampe den med kantarellerne. Dampningen snød mig lidt, da der på overfladen lagde sig lidt væde, så den i virkeligheden blev næsten hårdkogt, da jeg troede den fortsat var mere eller mindre rå. Den smagte stadig forrygende godt med kantarellerne. Men en anden gang vil jeg prikke til hviden med en kødnål eller spids kniv.
En kantarel stuvning kan man også serverer sammen med brød, eller stuve det ovenpå noget lækkert brød og serverer som en forret.
Når man nu har lavet retten kan man riste sit brød, skære det i aflange skiver som man kan dybbe i cocotten. Næste gang du skal forkæle de andre i hjemmet eller lave brunch til vennerne bør du ikke snyde dig selv for Oeufs en cocotte – æg i cocotte.
0 kommentarer