og
Empanadas opskrift

Empanadas er en uundgåelig klassiker fra Sydamerikanske, som minder om pirogger med sprød dej og smagfuldt fyld. De kan varieres i det uendelige og er perfekte til både aftensmad, frokost og madpakken.

Fyldet kan være oksekød som man bruger i Argentina og Peru, mens man i Colombia fylder dem med kartofler og kylling. Uanset hvilken version du laver, smager de afsindig lækkert og passer rigtig godt til aftensmad. De er ligeledes skønne kolde eller lune, og er derfor perfekte til madpakken og picnic. 

Vi er helt vilde med dem og variere fyldet, som både kan være stærk, krydret eller mild, så alle kan være med. Du kan også bruge en rest tacofyld eller chili con carne, eller det du har i køleskabet til hjemmelavede pirogger.

Empanadas opskrift

Empanadas opskrift med oksekød foregår i flere trin. Metoden kan virke besværligt, hvilket det i virkeligheden ikke er. Du kan nemlig lave oksekødsfyldet en dag, dejen en anden dag og selve empanadas en tredje dag. Du kan selvfølgelig også lave det hele samme dag. 

Dejen bliver utrolig lækker sprød og er oprindelig butterdej. Min dej minder nok mere om en tærtedej. 

Fyldet i min opskrift på empanadas er oksekød, som kan minde om fyld til burritos. Forskellen er, at under tilberedningen koges det meste af væden fra. Grunden er, hvis fyldet har for meget væde, bliver dejen blød. Jeg elsker bønner og har tilsat sorte i mit fyld, da jeg synes at det passer rigtig godt i den slags opskrifter. 

Prøv også: Majsbrød // Burritos med oksekød

Empanadas med fyld

Empanadas opskrift

Empanadas opskrift med oksekød er en lækre klassiske Sydamerikanske pirogger
No ratings yet
Print Gem på Pinterest Bedøm
Ret: Opskrift, Frokost, Hovedret, Oksekød
Køkken: Sydamerikansk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 1 time
Hviletid for dej: 30 minutter
Samlet tid: 1 time 40 minutter
Antal: 16 stk.
Opskrift af: Søren Willadsen

Ingredienser

Empanadadej

  • 500 g. hvedemel
  • 125 g. koldt smør
  • 1 tsk. salt
  • 1 stk. æg gør dejen mere elastisk og kan udelades
  • 1 – 1½ dl. lunkent vand

Kødfyld

  • 500 g. hakket oksekød
  • 1 stk. løg fint hakket
  • 2 fed hvidløg fint hakket
  • 1 stk. tomat skåret i tern
  • 1 stk. jalapeno chili fint hakket
  • Olie til stegning
  • 2 tsk. paprika
  • 1 tsk røget paprika eller chipotle
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 2 tsk. oregano
  • 1 tsk chiliflager eller cayenne peber
  • 1 – 2 spsk. tomatpure
  • 1 dl. revet cheddar som kommes ovenpå kødet
  • Salt og peber efter smag

Sådan gør du

Empanadadej

  • Bland hvedemel og salt i en stor skål.
  • Skær det kolde smør i små tern, og smuldr det i melet med fingrene indtil blandingen minder om groft sand.
  • Hvis du bruger æg, pisk det let og tilsæt det til melblandingen.
  • Tilsæt derefter det lunkne vand lidt ad gangen, mens dejen blandes sammen indtil den, samler sig.
  • Ælt dejen på et let meldrysset bord i 10 minutter, indtil den er glat og smidig. Hvis dejen føles tør, tilsæt en smule vand.
  • Pak dejen ind i folie, og lad den hvile i køleskabet i mindst 30 minutter eller natten over.
  • Drys et bord med en smule med og rul dejen ud så den har en tykkelse af 2 mm.
  • Brug en udstikker eller en skål af 12 til 15 i diameter.
  • Sæt de udstukne dejplader i køleskabet, så de ikke bliver for bløde når de skal fyldes.

Kødfyld

  • Varm en pande op ved høj varme tilsæt lidt olie og brun det hakkede oksekød godt af. Sørg for at dele kødet op i små stykker med en grydeske. Tag det dernæst af panden.
  • Skru ned for varmen til middelhøj tilsæt lidt olie og kom løg og hvidløg som steget indtil de er bløde og gennemsigtige.
  • Tilsæt tomaten som steger med i et minut og dernæst krydderierne, som steger med for at frigive aromaerne.
  • Tomatpureen kommes ved og steges med i nogle minutter.
  • Smag til med salt og peber.
  • lad blandingen simre i 10-15 minutter, indtil væsken er reduceret.
  • Kom blandingen i et fad eller andet, og stil det på køl så det er kølet helt ned inden det dejen fyldes med det.

Sådan fyldes dejpladerne

  • Opvarm ovnen til 200 grader uden varmluft.
  • Tag en dejplade i hånden eller placer den på et skærebræt.
  • Smør en udstukket dej cirkel med en fingerbredes vand for, at dejen hæfter sig til hinanden.
  • Fyld hver dej cirkel med kødfyldet, ca. 1 spsk, hvor lidt cheddar ost kommes ovenpå.
  • Fold dejen over fyldet, så den hæfter med den modsatte kant, så man har en halvmåne.
  • Tryk kanterne godt sammen og tryk dernæst kanterne med en gaffel.
  • Placer de formede empanadas på en bageplade med bagepapir, et par centimeters mellemrum.
  • Pisk et æg i en skål.
  • Pensl empanadaerne grundigt med det piskede æg, og bag dem ved 200°C, uden varmluft i 15 – 20 minutter, indtil de er gyldne og sprøde.

Noter

Tag dem ud af ovnen og server dem varme. Empanadas servers med en sauce eller dip til. Empanadadejen kan holde sig i køleskabet i en lille uge eller fryses. Fyldes kan laves et par dage inden og fryses. Ubagte empanadas kan fryses, men placer noget bagepapir mellem dem. Færdigbagte kan ligeledes fryses og varmes i mikroovn eller ovn. Dejen bliver knap så sprød.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!

Empanadas med oksekød

Tips til opskriften

  • Empanadadejen kan både gemmes i køleskabet eller fryses til senere brug, hvis du laver en stor portion.
  • Ubagte empanadas kan ligeledes gemmes i et par dage, ellers fryses til senere tilberedning.
  • Bagte empanadas kan også fryses, opvarmes i mikroovn eller ovn. Dejen bliver knap så sprød.

Du kan lave dine empanadas små eller store. Hvis de er mindre end mine, skal du være opmærksom på, hvor meget fyld du kommer, så de ikke sprækker. Små pirogger er lækre som en del af et større måltid med mange retter eller en snack.

Sådan fyldes og foldes empanadas.

Kom en anelse vand rundt om kanten af din dej, hvorefter du placerer fyldet. Fold den ene sider over den anden med fyldet i midten og tryk kanterne godt sammen. Brug en gaffel til at lave et flot mønster langs kanten. Pensl dem grundigt med pisket æg.

Tilbehør til empanadas med oksekød

En af de bedste ting at servere til sprøde empanadas er en god dip eller sauce og salat. Meget andet synes jeg ikke er nødvendig. En klassisk dip sauce er Aji Sauce fra Peru. Smagen passer utrolig godt til denne slags pirogger, da den er frisk og cremet. Du kan også lave en Chimichurri Sauce som også er rigtig lækker. 

Hvis tilbehøret skal være klassisk, altså Sydamerikansk vil jeg anbefale en Quinoasalat. Men en Melonsalat vil også være rigtig frisk og skøn til dem. 

Empanadas tilbehør

Aji sauce.

Empanadas med fyld

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!