Ovnstegt Lammekølle

af | 19. apr 2019 | Frokost, Hovedretter, Lam, Opskrifter

Hvordan er det nu lige man tilbereder den perfekte lammekølle på omkring en time, som er mør?

Det er ikke særligt svært, da kernetemperaturen på kødet skal være 56 grader for rød og 62 grader for rosa, og hvor den hviler 10 minutter inden den skæres ud.
Jeg er helt vild med lammekød, og i alle mulige tilberedninger fra lammet. En af måderne, der er meget traditionelt herhjemme er ovnstegt lammekøllen, som godt kan drille lidt, hvis man giver den for lang tid, eller lader den hvile dækket af sølvpapir.


Jeg har i denne opskrift marineret lammekøllen med en marinade, hvor jeg har brugt citron og appelsinsaft og lidt safran hvilket giver lammekøllen en skøn og aromatisk smag. Har man nu ikke safran kan det undværes. Men jeg synes, at man bør anvende det en anden god gang.

Hvilke tilbehør passer til en ovnstegt lammekølle? Det kan være en frisk og lækker Tomatsalat og eventuelt Tzatziki som du kan finde her på bloggen. Det kan også være Hasselback Kartofler eller Græske Kartofler.

Ovnstegt Lammekølle

Hvordan er det nu lige man tilbereder den perfekte lammekølle på ca. en time, som er mør? Det er ikke særligt svært, da kernetemperaturen på kødet skal være 62 grader for rosa, og hvor den hviler inden den skæres ud.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Lam, Hovedret, Frokost, Kød
Køkken: Dansk
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 1 time 40 minutter
Samlet tid: 1 time 20 minutter
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 1 1,2 kg lammekølle
  • 1 spsk. frisk hakket rosmarin
  • 2 fed hvidløg
  • Saften fra 1 citron
  • Saften fra ½ appelsin
  • 1 nip safran
  • ½ – 1 dl. olivenolie
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tag lammekøllen ud af køleskabet mindst en time før tilberedning for, at den får stuetemperatur.
  • Hak rosmarinen fint, og gør det samme med hvidløgsfedene.
  • Bland rosmarin, hvidløg, citronsaft, appelsinsaft, safran og ½ dl. olivenolie til en marinade. Tilsæt evt. mere olivenolie såfremt marinaden bliver for tør.
  • Rids lammekøllen på fedtlaget, og masser marinaden godt ind i kødet.
  • Drys lammekøllen med salt.
  • Bag lammekøllen i ovnen ved 180 grader, uden varmluft i ca. 60 – 70 minutter indtil den har en kernetemperatur på 62 grader for rosa. Vejer lammekøllen mere end 1,2 kg. skal den have længere tid, hvilket man bør beregne. Er vægten på 2 kg skal den have ca. 100 – 120 minutter.
  • Lad køllen hvile med bagepapir og et klæde over i 10 minutter inden den skæres ud i skiver.

Noter

Hvad passer til sådan en lammekølle? En frisk tomatsalat og evt. lidt tzatziki som du kan finde her på bloggen. Det kan også være hasselback kartofler, eller græske kartofler.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Tips til den perfekte ovnstegte lammekølle

Som jeg skriver foroven må man endelig ikke pakke en færdig tilberedt lammekølle ind i stanniol, når den skal hvile. Grunden er at den steger videre i stanniolen, da dette holder på varmen. Placer et stykke bagepapir over og dernæst et viskestykke for at holde den varm. Når man lader den hvile trækker safterne sig tilbage i kødet.

Et andet trick er at bruge et stegetermometer for at måle kødets kernetemperatur. Jeg bruger det altid og uanset hvilket slags kød det er.

I en stor dansk kølle som denne er der mad nok til mindst 6 personer, og sammen med det andet tilbehør vil alle blive mætte.

Saftig lammekød

En lammekølle bør være rosa eller rød, da en gennemstegt mister både den lækre smag og konsistens.

Marinade med safran.

Safran marinaden som lammekøllen marineres i.

Safran marineret lammekølle

Sørg for at massere marinaden godt ind i lammekøllen, og lad den eventuelt marinere til næste dag.

Udskåret lammekød fra køllen

Når lammekøllen er færdigstegt i ovnen, tages den ud og hviler omkring 10 minutter inden den skæres ud i skiver.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Når du er tilmeldt mit nyhedsbrev deltager du fire gange om året i lodtrækningen om et gavekort på kr. 500 til Kødriget.dk, som tilbyder kvalitetskød. Vinderen får direkte besked.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!