Stegt mørksej er en verdens klasse fiskeret med en lækker krydret tomat og peberfrugt sovs.
Når den lækre mørksej paneres og steges, giver det fisken en fantastisk lækker knasende konsistens og gyldenbrun farve. Serveret med en skøn sovs af forskellige tomater og saftig peberfrugt bliver retten en perfekt kombination af sødme og friskhed.
Opskrift på stegt mørksej
Mørksej paneret med hvedemel og majsstivelse og stegt er en ret nem og hurtig sund ret som passer til en hverdags aften. Selve fileten passer til 4 personer som steges hel. Det skønne med denne fiskeopskrift er at den serveres som en stor paneret mørksejfilet som serveres ved bordet med den krydrede sovs til.
Hvordan finder man ud af om den stegte mørksej filet er færdig? Som jeg altid bruger og skriver om er en kødnål mit vigtigste redskab når jeg tilbereder fisk. Stik kødnålen ned i mørksejens kød efter 2 til 3 minutter. Sæt den på din læbe. Er den varm er fisken klar.
Prisen på mørksej er i den billige ende, og betydelig billigere end eksempelvis torsk og lyssej. Heldigvis gør det ikke spor, da den smager utrolig lækkert. I denne opskrift har jeg købt en hel side og brugt et større stykke af halestykket.
Fisken mørksej hører til i torskefamilien, men dens kød er mørkere og mere fast i konsistensen end torskens. Mørksej er derfor vanvittig god til at stege, grille og paneres. Derudover er den god når den dampes eller koges. Dens kød og meget magert og smager fantastisk lækkert. Kødet på en mørksej er ligeledes rigtig skønt til fiskefrikadeller. De største mørksej kan blive helt op til 1,6 meter og veje op til 30 kilo. Normalt bliver de op til 70 centimer.
Læs Om: Dampet Torsk med Grønt // Rødspætte med Asparges // Stjerneskud
Du kan her se en video om stegt mørksej.
Stegt Mørksej med tomater og peberfrugt
Ingredienser
Tomatsovs
- 2 stk. store løg
- 3 fed hvidløg
- 2 stk. røde peberfrugter
- 2 stk. gule peberfrugter
- 30 – 35 stk. cherrytomater gerne i forskellige farver
- ¼ tsk. nellikepulver
- 1 tsk. kanelpulver
- 1 tsk. stødt spidskommen
- 2 spsk. balsamico eddie
- Salt og peber
- Olie til stegning
Paneret mørksej
- 1 stk. 600 g. mørksej filet
- 100 g. hvedemel
- 100 g. majsstivelse f.eks. maizena
- 1 spsk. fint salt
- 1 spsk. røget paprika
- ½ spsk. sød paprika
- 1 spsk. cayennepeber
- 2 tsk. hvid peber
- 2 dl. kærnemælk
- 3 spsk. klaret smør eller 2 spsk. smør og 2 spsk. olie
Sådan gør du
Tomatsovs
- Skær løg og hvidløg i tern.
- Peberfrugterne skæres ligeledes i tern.
- Tomaterne halveres.
- Varm en stor pande op ved middelhøj varme og tilsæt olien.
- Steg løg og hvidløg i nogle minutter indtil de er gennemsigtige. Husk at røre rundt.
- Tilsæt krydderierne som steget med i et minuts tid.
- Kom peberfrugterne på panden, som simrer med i 5 minutter. Hvis det tørre ind tilsættes lidt vand.
- Tilsæt tomaterne de fleste tomater udover nogle som bruges til anretning.
- Lad det simrer i 15 minutter ved svag varme.
- Tilsæt balsamicoeddiken og smag til med salt og peber.
Paneret mørksej
- Tag mørksejen ud af køleskabet 30 minutter inden tilberedning. Fjern eventuelle ben ved køre fingrene hen over kødet.
- Bland mel, maizena, salt, røget paprika, sød paprika, cayennepeber og hvid peber sammen i et fad som passer til fisken.
- Varm en pande op ved middelhøj varme.
- Hæld kærnemælken op i en større dyb tallerken, hvor mørksejen vendes i. Lad det dryppe lidt af.
- Vend fileten i melblandingen på begge sider og ryst det overskydende mel af.
- Kom klaret smør, eller olie og dernæst smør på panden.
- Steg mørksejen i omkring 2 minutter på hver side. Stik eventuelt en kødnål i fisken som sættes på din læbe. Er den varm er fisken klar.
- Tag den af panden og placer den på et fad, hvor tomatsovsen kommes over.
Noter
En god ide er at servere en portion pasta til som Tagliatelle for at stegt paneret mørksej mætter mere. Du kan også bruge kartofler eller ris. Bruger du kartofler som tilbehør til paneret fisk er det bedst at de er sprøde. Brug eventuelt kartofler fra dagen før som skæres i mindre stykker og steges sprøde på en pande i olie og smør.
Resterne af stegt mørksej kan holde sig 2 – 3 dage i køleskabet, og kan godt varmes let op i mikroovnen.
Den kan ligeledes fryses til senere hen og igen opvarmes i mikroovnen.
Du kan nemt bruge andre lignende fiskearter som er fast i kødet.
0 kommentarer