Bagte Kartofler

af | 29. jun 2021 | Grøntsager, Opskrifter, Tilbehør

Opskrift på de perfekte bagekartofler der udvendig er super sprøde, og dejlig bløde inden i med den skønneste smag af bagekartoffel.

Bagt kartoffel eller bagekartoffel har gennem årene været ude og inde i varmen, lige som hasselback kartoflen.
En perfekt bagt kartoffel smager altid lækkert med eller uden kryddersmør og sommeragtig urtecreme.
Jeg elsker hele kartoflen på en bagekartoffel selv skindet som i denne opskrift bliver utrolig sprødt med masser af skøn smag.

Ovnbagte bagekartofler.

Hvordan får man den perfekte bagekartoffel?

Udover at følge min nedenstående opskrift er det en rigtig god ide, at smøre kartoflen med lidt smeltet smør eller olivenolie, hvilket gør skindet utrolig sprød og lækkert.
Det er samtidig bedst at skære et kryds i kartoflens overflade. På den måde lukkes noget af dampen ud af kartoflerne og desuden er de nemmere at åbne når de er færdigbagte.

Hvordan bages en bagt kartoffel?

Nemmeste metode er at bage kartoflen ved varmluft som gør den sprød udvendig og blød indvendig.
Det tager omkring 1 time og 15 minutter at bage en kartoffel.

Hvilke kartofler skal du bruge?

Brug helst de store kartofler som er specielt egnede til bagte kartofler. Sorten på disse store kartofler er primært Estima, men ligeledes Folva, Raja og Jutlandia er andre sorter.

 

 

Prøv også disse dejlige retter: Grillede Majskolber // ColeSlaw Salat // Hasselback Kartofler

 

Kan man spise skrællen på en bagt kartoffel?

Ja og som jeg nævner smager det utrolig skønt og ingenting går til spilde.

Bagekartoffel i mikroovn

Man kan godt bage kartoflerne i mikroovnen som er en hurtig og nem måde at bage kartoflerne på.
Ved mikroovnbagte kartoflerne afhænger tiden af din mikroovns watt. Ved omkring 700W skal de have omkring 6 – 7 minutter på den ene side, hvorefter de vendes rundt og får igen 6 – 7 minutter.
Mærk efter med en kødnål om de er færdige.

Bagekartoffel med fyld

Før i tiden brugte man primært smør eller hvidløgssmør til en bagt kartoffel.
Man kan selvfølgelig bruge alt muligt og det er kun fantasien der sætter grænser.
Bruger man ost som ekstra fyld tages kartoflerne ud af ovnen lidt før de er færdige, hvorefter osten kommes i kartoflerne der efterfølgende bages færdig.

 

Bagte Kartofler – Opskrift på perfekt bagekartoffel

Opskrift på de perfekte bagekartofler der udvendig er super sprøde, og dejlig bløde inden i med den skønneste smag af bagekartoffel.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Grøntsager, Tilbehør,
Køkken: Dansk, Amerikansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time 15 minutter
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Antal: 4 Personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Bagte Kartofler

  • 4 bagekartofler
  • 50 g. smør eller olivenolie
  • Kryddersmør
  • Hvidløgssmør
  • 100 g. smør
  • 1 fed hvidløg
  • ½ dl. persille
  • 1 spsk. olivenolie

Bagt Kartoffel med ost og urter

  • 4 bagekartofler
  • Olivenolie
  • Ost og urter
  • 100 – 150 g. god ost som Vesterhavsost lageret cheddar eller anden ost
  • dl. 18% cremefraiche
  • 1 rødløg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 bundt purløg
  • Olivenolie
  • Salt og peber

Sådan gør du

Bagte Kartofler

  • Vask kartoflerne grundigt for jord og andet.
  • Dub dem tørre og placer dem i et ovnfast fad på et stykke bagepapir.
  • Skær et kryds i midten af kartoflerne.
  • Smelt smørret som smøres på kartoflernes skind.
  • Smør dem med lidt olivenolie
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft i omkring 1 time og 15 – 30 minutter.
  • Når tiden er gået, prikkes de med en kødnål, som skal nemt skal gå igennem kartoflen.
  • Såfremt der er modstand, gives kartoflerne mere tid.
  • Tag smørret ud af køleskabet lidt tid før.
  • Hak hvidløgsfeddet meget fint.
  • Skyl persillen som ligeledes hakkes fint.
  • Bland det hakkede hvidløg og persille med smørret og olivenolien, som stilles på køl indtil brug.
  • Ved servering kommes en god teskefuld hvidløgssmør i kartoflerne.

Bagt Kartoffel med ost og urter

  • Bag kartofler som ved ovenstående opskrift, men tag dem ud 10 minutter før, hvor de åbnes ved at presse enderne mod hinanden.
  • Riv osten som kommes i hver kartoffel og dernæst sættes i ovnen igen, de næste 10 minutter eller indtil osten er smeltet.
  • I mellem tiden hakkes rødløget og hvidløgs fedet fint.
  • Purløget skæres ligeledes fint i mindre stykker.
  • Bland det med cremefraichen og dryp lidt olivenolie i.
  • Smag til med salg og peber.

Noter

Server de bagte kartofler med den smeltede ost i sammen med urtecremen.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

En urtecreme af cremefraiche sammen med ostefyldte bagekartofler er utrolig lækkert og passer virkelig godt sammen.

Udover mine ideer kan man bruge bacon, hakkede peberfrugter, tomater eller alt mulig andet.

 

Vask kartoflerne grundigt og fjerne de sorte øjne. Dub dem tørre.

 

Lav et kryds i hver kartoffel med en kniv.

 

Når kartoflerne er færdigbagte tages de ud af ovnen og køler af i 5 minutter.

 

Åbn hver kartoffel ved at presse enderne mod hinanden.

 

Bagte kartofler med ost og urtefyld.

 

Bagte kartofler med klassisk hvidløgssmør til.

 

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

2 Kommentarer

  1. Jens Johansen

    Lige en randbemærkning: krydset i toppen af kartoflen er meget vigtigt for at kartoflen ikke skal eksplodere i ovnen. Det gælder især i mikrobølgeovnen. Tro mig, det er et helvede at gøre rent efter.
    Ellers er opskriften lige efter mit hoved og erfaring. Super 🙂

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Jens
      Det er fuldstændig rigtigt, at kartoflen kan eksplodere :-).
      Tak for din kommentar :-).
      De bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.