Opskrift på de perfekte bagte kartofler der udvendig er super sprøde, og dejlig bløde inden i med den skønneste smag af bagekartoffel.
Bagte kartofler eller bagekartoffel har gennem årene været ude og inde i varmen, lige som hasselback kartofler.
En perfekt bagt kartoffel smager altid lækkert med eller uden kryddersmør og sommeragtig urtecreme.
Jeg elsker hele kartoflen på en bagte kartofler selv skindet som i denne opskrift bliver utrolig sprødt med masser af skøn smag.
Hvordan får man den perfekte bagekartoffel?
Udover at følge min nedenstående opskrift er det en rigtig god ide, at smøre kartoflen med lidt smeltet smør eller olivenolie, hvilket gør skindet utrolig sprød og lækkert.
Det er samtidig bedst at skære et kryds i kartoflens overflade. På den måde lukkes noget af dampen ud af kartoflerne og desuden er de nemmere at åbne når de er færdigbagte.
Hvordan bages en bagt kartoffel?
Nemmeste metode er at bage kartoflen ved varmluft som gør den sprød udvendig og blød indvendig.
Det tager omkring 1 time og 15 minutter at bage en kartoffel.
Hvilke kartofler skal du bruge?
Brug helst de store kartofler som er specielt egnede til bagte kartofler. Sorten på disse store kartofler er primært Estima, men ligeledes Folva, Raja og Jutlandia er andre sorter.
Prøv også: Varm Kartoffelsalat // Hasselback Kartofler // Saltkartofler
Bagte Kartofler – Opskrift på perfekt bagekartoffel
Ingredienser
Bagte Kartofler
- 4 bagekartofler
- 50 g. smør eller olivenolie
- Kryddersmør
- Hvidløgssmør
- 100 g. smør
- 1 fed hvidløg
- ½ dl. persille
- 1 spsk. olivenolie
Bagt Kartoffel med ost og urter
- 4 bagekartofler
- Olivenolie
- Ost og urter
- 100 – 150 g. god ost som Vesterhavsost lageret cheddar eller anden ost
- 1½ dl. 18% cremefraiche
- 1 rødløg
- 1 fed hvidløg
- 1 bundt purløg
- Olivenolie
- Salt og peber
Sådan gør du
Bagte Kartofler
- Vask kartoflerne grundigt for jord og andet.
- Dub dem tørre og placer dem i et ovnfast fad på et stykke bagepapir.
- Skær et kryds i midten af kartoflerne.
- Smelt smørret som smøres på kartoflernes skind.
- Smør dem med lidt olivenolie
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft i omkring 1 time og 15 – 30 minutter.
- Når tiden er gået, prikkes de med en kødnål, som skal nemt skal gå igennem kartoflen.
- Såfremt der er modstand, gives kartoflerne mere tid.
- Tag smørret ud af køleskabet lidt tid før.
- Hak hvidløgsfeddet meget fint.
- Skyl persillen som ligeledes hakkes fint.
- Bland det hakkede hvidløg og persille med smørret og olivenolien, som stilles på køl indtil brug.
- Ved servering kommes en god teskefuld hvidløgssmør i kartoflerne.
Bagt Kartoffel med ost og urter
- Bag kartofler som ved ovenstående opskrift, men tag dem ud 10 minutter før, hvor de åbnes ved at presse enderne mod hinanden.
- Riv osten som kommes i hver kartoffel og dernæst sættes i ovnen igen, de næste 10 minutter eller indtil osten er smeltet.
- I mellem tiden hakkes rødløget og hvidløgs fedet fint.
- Purløget skæres ligeledes fint i mindre stykker.
- Bland det med cremefraichen og dryp lidt olivenolie i.
- Smag til med salg og peber.
Noter
Kan man spise skrællen på en bagte kartofler?
Ja og som jeg nævner smager det utrolig skønt og ingenting går til spilde.
Bagekartoffel i mikroovn
Man kan godt bage kartoflerne i mikroovnen som er en hurtig og nem måde at bage kartoflerne på.
Ved mikroovnbagte kartoflerne afhænger tiden af din mikroovns watt. Ved omkring 700W skal de have omkring 6 – 7 minutter på den ene side, hvorefter de vendes rundt og får igen 6 – 7 minutter.
Mærk efter med en kødnål om de er færdige.
Bagte kartofler med fyld
Før i tiden brugte man primært smør eller hvidløgssmør til en bagt kartoffel.
Man kan selvfølgelig bruge alt muligt og det er kun fantasien der sætter grænser.
Bruger man ost som ekstra fyld tages kartoflerne ud af ovnen lidt før de er færdige, hvorefter osten kommes i kartoflerne der efterfølgende bages færdig.
En urtecreme af cremefraiche sammen med ostefyldte bagekartofler er utrolig lækkert og passer virkelig godt sammen.
Udover mine ideer kan man bruge bacon, hakkede peberfrugter, tomater eller alt mulig andet.
Vask kartoflerne grundigt og fjerne de sorte øjne. Dub dem tørre.
Lav et kryds i hver kartoffel med en kniv.
Når kartoflerne er færdigbagte tages de ud af ovnen og køler af i 5 minutter.
Åbn hver kartoffel ved at presse enderne mod hinanden.
Bagte kartofler med ost og urtefyld.
Bagte kartofler med klassisk hvidløgssmør til.
Lige en randbemærkning: krydset i toppen af kartoflen er meget vigtigt for at kartoflen ikke skal eksplodere i ovnen. Det gælder især i mikrobølgeovnen. Tro mig, det er et helvede at gøre rent efter.
Ellers er opskriften lige efter mit hoved og erfaring. Super 🙂
Hej Jens
Det er fuldstændig rigtigt, at kartoflen kan eksplodere :-).
Tak for din kommentar :-).
De bedste hilsner
Søren