OksehaleRagout
Er man virkelig sulten efter en af de bedste simreretter kan oksehaleragout helt klart anbefales. Den smag retten får gør kun, at man vil have mere og mere, indtil gryden er tom.
Oksehaler har i sig selv masser af fantastisk smag, og en af mine andre yndlingsretter med dem er oksehalesuppe, som passer så godt i de kolde måneder.
Denne opskrift på oksehaleragout er rimelig traditionel, hvilket vil sige traditionel italiensk ragout, som hører til forskellige pastatyper, og kan tilberedes på forskelligt slags kød.
I denne opskrift skal man forberede sig på, at det tager lidt mere tid end normalt, da oksehalerne skal simre i 4 – 5 timer og dernæst køle lidt ned inden kødet fjernes fra benene. Men, inden man tænker at det gider jeg ikke er det alt besværet værd, det lover jeg.
Den dag jeg tilberedte retten havde jeg ikke tid til, at lave min egen pasta og kunne ikke opstøve de pastatyper der traditionelt hører til ragout. Jeg måtte ty til store pasta rør, som fungerede okay med retten.
Retten er beregnet til 4 personer, men jeg er ret sikker at der ikke er et gram til overs, så hvis man ønsker restemad skal der tilsættes flere oksehaler.

Oksehaleragout
Ingredienser
- 1 - 1½ kg. Oksehaler
- 4 gulerødder
- 2 løg
- 4 fed hvidløg
- 3 bladselleri stilke
- 1 porre
- 1 pastinak
- 2 dl. kalvefond
- 2½ dl. hvidvin
- 2 dl. passata
- 4 kviste rosmarin
- 6 kviste timian
- 4 laurbærblade
- 1 økologisk citron
- Salt og peber
Sådan gør du
- Skræl gulerødder og pastinak som skæres i mindre skiver.
- Løg og hvidløg skrælles og skæres i tern.
- Porren og bladselleristilkene renses og skæres i skiver.
- Tag en stor gryde frem, og brun oksehalerne på alle sider, eller brug en pande.
- Tag oksehalerne op, og kom lidt olie i gryden, hvori grøntsagerne svitses ved middelsvag varme i ca. 5 minutter.
- Hæld oksehalerne tilbage i gryden sammen med hvidvine. Skru op for varmen, og lad hvidvinen boble lidt inden kalvefon, passata og krydderurter kommes ved.
- Skru ned for varmen og lad det hele simre i 4 – 5 timer.
- Tag dernæst oksehalerne op, og fjern kødet fra benene.
- Kog væden lidt ned og tilsæt kødet, som varmes op.
- Smag til med salt og peber, og revet citronskal og evt. lidt citronsaft.
Noter
Server oksehaleragouten sammen med pastarør eller spaghetti.